Jump to content

Razne audiofilske mere i sve druge sitnice


Impuls

Preporučeni Komentari

Pokrecem ovu temu jer stalno pri projektovanju razmisljam na koliko razmaka staviti konektore, koju sirinu kutije napraviti, na kojoj visini staviti odredjene elemente na zadnjoj ploci... Ne znam da li postoje neki standardi oko ovog ili ne ali bi bilo interesantno ako postoje da se ovde iznesu.

 

Prvo na koliko razmaka staviti zvucnicke terminale na pojacalu. Imam wbt 0763 i originalne adaptere za razmak koji mogu da se postave na 19 ili 30mm. imam i WBT 0730 sa crvenim i belim odstojnikom koji drze terminale na oko 20mm od centra do centra. Po meni je sve ovo jako blizu za prikljucenje ozbiljnijeg kabla. Na koliko Vi stavljate odstojanje za zvucnicke terminale i da li postoji neki standard?

 

Isto pitanje i za chinch terminale jer se desi na fabrickim uredjajima da ne mozete da zavrnete ozbiljniji chinch jer su preblizu? na koliko ostaviti levi od desnog a na kolko od susednog ulaza?

 

Isto pitanje i za XLR terminaciju?

 

Sirina uredjaja je od 420 do 440. Do sada sam uvek pravio 430 sirinu a prednju plocu da ne predje 440. Ponekad se ovo ne uklapa sa ostalim komponentama u sistemu jer su 435. Koju dimenziju vi koristite za sirinu?

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

  • Odgovora 2
  • Kreirano pre
  • Zadnji odgovor pre

Aktivni članovi u ovoj temi

Popularni dani

Aktivni članovi u ovoj temi

Postovane slike

Prednje ploče sam sve stavio na 440mm jer  AA CD plejer uz koji sam "pokušao da uskladim" ima tu širinu. Radio sam za sebe pa se nisam ni razmišljao da to neće biti ista širina kao npr Technics gramofon koji je 450mm. Uostalom, za mene je davno prošlo vreme slaganja komponenti direktno jednu na drugu... Čim u kuću uđe prvi cevaš ili pojačalo sa velikom disipacijom, gotovo je sa slaganjem elemenata direktno jedno na drugo.

 

RCA i zvučničke terminale kada moram da "nagužvam", onda stavljam na ne manje od 22mm (centar-centar rupe) ali je to po meni pregusto, radije ih podesim na 27.5mm (0-27.5-55-82.5-110) ali i to zavisi od broja i površine (širine/visine) kojom se na zadnjoj ploči raspolaže. Što se tiče XLR-a, tu se držim istog pravila - ruka mora imati dovoljno prostora da normalno prihvati i otpusti ubodeni konektor čak i sa zauzetim susednim terminalima, ali radije približim dva XLR-a od istog izvora/uređaja a napravim dodatni razmak za terminale različitih izvora/uređaja ili u konkretnom slučaju, pošto XLR-e obavezno slažem u jedan red (za razliku od RCA konektora koje obično slažem u dva reda po visini) , na preampu koji je balansiran, RCA za Phono i SE Line in sa postavio na već spomenutih 27.5mm razmaka, potom četiri XLR konektora za dva balansirana ulaza na po 30mm a izlazne (Line out) XLR konektore sam odmakao na 50mm razmaka od ulaznih sa međusobnim rastojanjem od takođe 30mm.

 

Na izlaznim pojačalima je stvar malo komotnija, manje razmišljam o  konkretnim razmacima, više o tako pozicioniranim rupama za montažu konektora da se ulazni signalni konektori nalaze dovoljno udaljeni od izvora smetnji kao što je ulazni mrežni kabel/konektor/prekidač i dovoljno prostora da ako je mrežni prekidač na zadnjoj strani, da lako uvučem ruku i da mi ni jedan od kablova ne smeta da uređaj uključim ili isključim, a bez da moram da od nazad priđem pojačalu. Neko nepisano pravilo kojeg se držim je da mrežni konektor/prekidač ide u sredinu po širini i obavezno u dno po visini, ulazni konektori bliže vrhu a zvučniki terminali negde oko sredine i po visini kutije i po širini prostora koji mi je na raspolaganju u kutiji. Kod Bastarda sam zbog ventilatora i sveukupne visine kućišta donekle odstupio od simetrije na zadnjoj strani...

 

 

post-13-0-58592000-1432737257_thumb.jpg post-13-0-03935500-1432737250_thumb.jpg post-13-0-33571500-1432737251_thumb.jpg

 

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Zvucnicke terminale razdvojiti malo vise da se lakse prikljuce kablovi i da ne dodje do slucajnog spajanja crvenog i crnog. Ne vole se . :)

Takodje i chincheve razdvojiti malo vise od standardnog razmaka. Najbolji chinchevi sa kojima sam radio ( Sonarquest carbon) su malo deblji od uobicajenih i skoro ih je nemoguce prikljuciti na vecini fabrickih uredjaja. ( sudaraju se i krive pa nisu kolinearni a mogu i da ostete zenski chinch)

Tako da ako imate odresene ruke slobodno se razmahnite.

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Kreiraj nalog ili se prijavi da daš komentar

Potrebno je da budeš član DiyAudio.rs-a da bi ostavio komentar

Kreiraj nalog

Prijavite se za novi nalog na DiyAudio.rs zajednici. Jednostavno je!

Registruj novi nalog

Prijavi se

Već imaš nalog? Prijavi se ovde

Prijavi se odmah
  • Članovi koji sada čitaju   0 članova

    • Nema registrovanih članova koji gledaju ovu stranicu
×
×
  • Kreiraj novo...