Jump to content

Sanyo C55 upgrade


chakija

Preporučeni Komentari

Nabavih ovaj preamp na osnovu dobrih komentara na netu i povoljne cene.

Već imam solidan preamp (yamaha c-70) sa čijim sa zvukom zadovoljan, ali sam hteo da probam nešto drugačije.

Preamp je u stock stanju, tj. ništa nije rađeno na njemu. Jedan kanal je driftovao sa 15mV DC-a i kada sam to podesio na 0.5mV dobio sam vrlo dobar zvuk.

U poređenju sa yamahom, ovaj sanyo ima malo bolji bass (ekstenzija i definicija) i više detalja, ali je zato u srednjim i visokim staklast i naporan zvuk tj. smrdi malo na jeftinoću.

Jel ima neko da se bavio sa ovim preampom tj. da je probao da ga upgraduje?

post-14-0-46305600-1430932104_thumb.jpg

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

  • Odgovora 9
  • Kreirano pre
  • Zadnji odgovor pre

Aktivni članovi u ovoj temi

Aktivni članovi u ovoj temi

Postovane slike

Referentni?!?

Posto znam da si slušao gomile preampa, a znam da ne iznosis olako takve izjave, mislim da cu i ja da se pozabavim sa c55 ne bi li poboljšao zvuk bar da bude u nivou yamahe. Da originalni trafo ne diram?

Inace, mislim da sam pre nesto vise od pola godine pročitao bas tvoj post u vezi ovog preampa i to me je prelomilo da ga uzmem...

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Upravo tako. Sam ustroj sa jfetovima proizvedenim za audio garantira dobar zvuk, tranzistori su odlični, preostaje ti popeglati napajanje kvalitetnim dijelovima, učini ovo gornje i već je to vrlo visoko.

 

Zapravo i da idem raditi potpuno novi preamp u samogradnji bilo bi to nešto vrlo slično. Nešto sada i radim takvo sa kaskodiranim jfetovima......

 

Originalni trafo je vjerojatno OK (nisam ga nikada ni vidio :)).

 

Ožičenje sam na kraju zamijenio posrebrenim bakrom.....

 

Također bi istakao vrhunski phono, pogotovo njegov MM dio. Uštimavanje offseta ma phonu je poprilično minuciozan posao pa sam se tu poslužio osciloskopom kako bih došao do neke srednje vrijednosti jer mjereno običnim voltmetrom vrijednosti poprilično osciliraju.

 

Ono što me trenutno muči je poprilična osjetljivost na ground loop ali i to ćemo riješiti strpljivošću. DIN izlaz za kazetofon trenutno prepravljam u balansirani izlaz sa DRV134.

 

Uživaj....

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Skinuo sam upravo shemu od Yamahe C70. To je isto vrhunski preamp mada ja osobno ipak dajem više simpatija Sanyu jer je nekako čišći tj. audiofilskiji dizajn. Ali u svakom slučaju imaš dva vrlo potentna preampa.

 

BTW Yamaha ima servo umjesto kondezatora na izlazu i to je više koštalo, mada sa današnjim kondenzatorima upitno što je bolje.....

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Yamaha svira vrlo neutralno, ali kao da maaalo uštine bas. Uzeo sam je zbog tonskih kontrola tj. zbog parametarskog EQ-a kojim sam hteo da kompenzujem BSC na mojim kutijama. Kasnije se ispostavilo da taj EQ malo uzme i danak na dinamici na preostalom spektru tako da ga koristim dosta retko. Zvučno je veoma neutralna i unosi neku mirnoću u zvuku-muzika ima "flow" :Dizzy: . Instrumenti i vokali imaju definiciju i punoću.  Phono je takođe veoma veoma dobar!

Da ponovim, vrlo sam zadovoljan sa zvukom, ali reko aj malo da probam i nešto drugo.

Ono što me nervira kod yamahe  je što je komplikovano izvedena konstrukcijski sa gomilom audio releja. Kad nešto crkne da se usereš dok je rasturiš pomenjaš itd... + kad radi, usija se koliko je vrela!

 

Sanyo slušam drugi dan i polako se uši navikavaju na skroz drugačiji tip zvuka. Više vatrometa u visokim i srednjima, brži zvuk ali i bolji bas. Malo mi je tanak/ispran zvuk u srednjima i visoki su i dalje praskavi  :Dizzy:  i bez prave definicije. Videćemo šta će izmena kondenzatora doneti. Verovatno da čitav preamp treba da se pretrese i osveži.

Hvala još jednom na savetima i predlozima!

Inače, power amp je citronic ppx900 sa hitachi lateralnim mosfetima 2sk176/2sj56 (3 para po kanalu) ako to išta znači...

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Osim ovog mog isprobavao sam slušno još dva ovakva preampa. Jedan je naginjao na nedefinirani pomalo muljav zvuk, a drugi na praskav kakvog ti opisuješ. Unatoč tome, potencijal je bio primjetan.

Hoću reći da će ovo svirati u ovisnosti o naštelovanosti i upotrijebljenim dijelovima.

S obzirom da je moj bio razjeban na način kako sam opisao gore na linku, morao sam promijeniti i glavne tranzistore u ispravljaču pa sam stavio koliko se sjećam BD243/244 ili tako nešto.....i napravio mjesta za malo veća hladila......

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Ok, veceras sam uspeo malo posvetiti vremena pretpojačalu...ispotavilo se ipak da nije u stock formi i da je već neko prčkao oko njega :).

Majstor je za fiterske kondove u napajanju stavio 40 godina matore iskra elektrolite, a što je još gore na mestima gde treba biti 470uF/50V stojali 1000/40V....Pomenjao sam tih 4 problematična elektrolita i vratio nazad na slušanje dok se ne nađu preostali delovi za menjanje. Ponovo pregledao DC offset, namestio i vratio nazad na slušanje. Zvuk se dosta umirio. Nema vatrometa i prašenja po ušima-dosta bolji zvuk. Dosta mračnija pozadina i visoki nemaju onaj odvratan nedefinisani zvuk. Živo me zanima kako će svirati kada se stave silver mica-e i kvalitetni kondovi na liniji signala.

Inače, fabrički trafo je oklopljen limenim kućištem, ali se čuje kako fino zuji. Nije nešto preterano, ali ipak primetno. Verovatno bi drugi trafo koji ne zuji dodatno popravio zvuk.

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Kreiraj nalog ili se prijavi da daš komentar

Potrebno je da budeš član DiyAudio.rs-a da bi ostavio komentar

Kreiraj nalog

Prijavite se za novi nalog na DiyAudio.rs zajednici. Jednostavno je!

Registruj novi nalog

Prijavi se

Već imaš nalog? Prijavi se ovde

Prijavi se odmah
  • Članovi koji sada čitaju   0 članova

    • Nema registrovanih članova koji gledaju ovu stranicu
×
×
  • Kreiraj novo...