Jump to content

DIY pojačala ...... izborno Babelfish J Mini , a posle ko zna


progster

Preporučeni Komentari

Prvo pozdrav svima, i unapred se zahvaljujem na savetima i odgovorima. :)

 

Znam da se više puta provlačilo po temama, i trudio sam se da isčitam sve, ili barem deo. Ipak imam par nedoumica. Prvo, student sam ETF-a, i ovaj projekat bi imao dve namene, prva je da nadmaši moj sadašnji amp i preamp (što mislim da nije nešto teško, u pitanju su EI niš sp-200 i sps-200), a drugo da zadovolji moj entuzijazam. :) Zbog ovog drugog bih izbegao gotova rešenja (aliexpress i sl), ali ako neko ima neki predlog koji se baš isplati neka slobodno ostavi link. Kroz ovaj projekat bih učio, i zbog toga molim i za preporuku nekog štiva vezanog za ovu materiju. Dakle potreban mi je predlog ampa i pre amp-a.

Razmišljao sam da zadržim trenutni pre-amp (ako je moguće?, znam da nije neko rešenje, ali ne bi bilo trajno) i napravim prvo amp, pošto koristim gramofon kao primarni izvor zvuka, naravno kad završim pojačalo krenuo bih da pravim i predpojačalo.

Sistem je dakle:

Technics SL Q2

Gore navedeni SP-200 SPS-200

I RIZ Alfa 10 kutije.

Tu se mota i CD player i kompjuter ponekad, ali mislim da to nije presudno pošto se sad fokusiram na pojačalo.

Kutije sam takođe planirao da promenim uskoro, znam da nisu neke.

Iskustvo u granji pojačala: nikakvo, iskustvo u elektronici, recimo da sam počeo malo ozbiljnije da se bavim elektronikom (uključuje popravke i prepravke uređaja), i da mi nije toliko strana ta oblast koliko mi je strana oblast audio tehnike. Drugo, budžet, nije velik, a i student sam, odvajao bih od stipendije i kupovao komponente, ali planiram da ovo ne radim "iz cuga" već da polako sklapam delove. Nemam tačnu cifru koju bih mogao da izdvojim, pa me interesuje koliko košta samogradnja jednog pojačala koje bi imalo pristojne karakteristike, i koje bi moglo da pogura i bolje kutije?

Potrebno mi je da postoji šema za pcb, pa bih video oko izrade, ili bih platio izradu ili bih se sam upustio u to, zavisi.

 

Možda je ovo malo konfuzna poruka, evo glavnih pitanja:

1) Koliko mi je novca potrebno za izradu pristojnog pojačala, okvirno, znam da često izađe skuplje, ali hoću da znam u šta se upuštam.

2) Koje mi vi preporučujete?

3) Literatura, za početnike naravno.

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Prvo, i pre svega, dobrodošao na forum :)

 

Drugo, slobodno u svom profilu u polje lokacija, unesi mesto gde obitavaš, zarad mogućnosti da ti pomoć ponudi neko ko ti je blizu.

 

1. zavisi kolike su ti ambicije. Pojačalo vredno truda da se sagradi uvek će koštati višestruko više nego neko ispravno i upotrebljivo a kupljeno od bivšeg vlasnika. Raspon cena tj troška može biti veliki, ali okvirno računaj da je teško bilo šta sagraditi ako počinješ od ničega za manje od nekih 300€... (Može i za manje ako ne uračunaš gomile upotrebljivih delova koje godinama skupljaš na gomilu u garaži ili podrumu :) )

 

2. ja bih u ovom trenutku preskočio preporuku (ono što sam ja radio) ali samo zato što to i nije najjednostavniji i najjeftiniji projekat za početnike - mogu kasnije da nabacim neku sugestiju koja se dobro pokazala u praksi, ako se slučajno ne opredeliš za nešto bolje -  ja sam primera radi iz razbucanog fabričkog pojačala koje nije bilo vredno popravke uzeo gramofonski pretpojačivač i ubacio ga u svoj preamp ;) (parola: snađi se)

 

3. ...

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Ubacio sam lokaciju, mada sumnjam da je neko u okolini. :)

Uglavnom sam u Beogradu, pošto studiram, inače sam iz Kruševca, tako da mi i to odgovara, mada bih uglavnom na tome radio u Kruševcu. :)

 

Pa ambicije mi za sad nisu prevelike, rekoh da želim da proširim znanja, ali i napravim nešto vredno što će mi služiti barem neko vreme, ne nešto što će samo hvatati prašinu, to mi je prvi veći projekat, imam volje, osnovnog znanja, koje želim da proširim naravno. :)

Gledao bih da prođem jeftinije, ako je to moguće, pa mi takve preporuke trebaju, naravno i jednostavnost je bitna, ali ne tražim nešto tipa "imaš ploču, delove, lemilica u ruke i zalemi sve kao na slici". Ako me razumete šta hoću da kažem. :)

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

1) Koliko mi je novca potrebno za izradu pristojnog pojačala, okvirno, znam da često izađe skuplje, ali hoću da znam u šta se upuštam.

2) Koje mi vi preporučujete?

3) Literatura, za početnike naravno.

 

Pozdrav Progster, malo si ... uhh, malo si više preširoko postavio pitanja :)

 

1. Od 50e do 10.000e

2. Od chipamp-a (neki gainclone tipa TDA7294) do ozbiljnih tranzistorskih (mosfet, power jfet) ili lampaških rešenja.

3. Nzm šta od literature ti treba... generalno pitaj ovde bilo šta, pa uvek će se naći neko da ti odgovori. Odnosno, listaj/pretražuj ovaj forum, ne bih imao bolje literature da preporučim :)

 

Ajd za početak prelistaj sledeće da vidiš šta bi pravio:

http://www.diyaudio.rs/forum/7-solid-state/

http://bas.elitesecurity.org/indexV.html

http://sound.westhost.com/projects-0.htm

http://www.diyaudio.com/forums/solid-state/

http://www.diyaudio.com/forums/pass-labs/

https://www.scribd.com/doc/235685366/Audio-Projekti-br-1

https://www.scribd.com/doc/251531922/Audio-Projekti-br-3

https://www.scribd.com/doc/251535803/Audio-Projekti-br-4

https://www.scribd.com/doc/251585080/Audio-Projekti-br-5

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

'bote, internet je čudo :D Kada sam ja počinjao bio sam presrećan što mogu da biram između 5-6 različitih šema iz "Sam svoj majstor časopisa" :buehehe:  :pinch: 

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Pa trudim se da ne zanovetam previše, ali šta ću kad ne znam, ima pametnijih. :D

Što se cene tiče interesuje me nešto što bi se uklopilo za početak do 100ak pa i 150e, možda bih na duže staze mogao i nešto više da izdvojim, da nije to premalo za nešto takvo? Nije meni problem da ja nađem šemu i da napravim, hteo bih da čujem mišljenje neko, neki predlog. Opet, ne očekujem čuda za tu cenu i prvi projekat ali neću da bacim 150e, barem da dobijem neki napredak u zvuku, i iskustvo naravno. :D

Lampaš mi je za sad malo daleko, mislim da bi izbor pao na nekog tranzistorca. :)

 

 

EDIT: Čitam polako štivo. :)

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Kvalitet zvuka na prvom mestu, mislio sam da se to podrazumeva kad sam rekao da je gramofon primarni izvor zvuka. :)

Soba je 20m^2 bitan mi je kvalitet, a jačina da bude primerena, ne previše tiho, a ne tražim ni da "roka".

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Dakle, A klasa, pod obavezno... nešto iz Nelson Pass arsenala u mini varijanti, ili JLH, Hiraga...

 

http://www.diyaudio.rs/topic/6614-babelfish-j-mini/

http://sound.au.com/tcaas/index-1.htm

http://www.diyaudio.rs/topic/6564-hiraga-8w/

http://www.diyaudio.com/forums/diyaudio-com-articles/214808-amp-camp-amp-1-a.html

http://www.diyaudio.com/forums/pass-labs/258666-cubie-small-f5-variant-gr-grade-jfets-latfets.html

 

Pazi, može i neki cevaš sa par vati tu da se provuče... nešto sa EL84...

I da, pretpostavio sam da ćeš zbog gramofona ići na kvalitet zvuka, ali kad se setim unazad doba dok sam studirao, beše mi od kvaliteta zvuka važnije da se pravim važan kako sam ja sastavio amp od 2x50W koji je isterao žurku u krcatoj kući na spratu, iako je crko ceo jedan kanal usred žuraje... :buehehe:

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Ako ćeš kvalitet, tu ti je izbor uglavnom sveden na određenu kategoriju a to su pojačala koja ili rade delom u A klasi ili pojačala koja u celom radnom opsegu rade u A klasi.

 

Od projekata koji su detaljno "prežvakani" tj dobro ispraćeni dokumentacijom i slikama, tu su Pass-ova pojačala... Na primer, dosta se njih odlučilo za pojačalo od milošte nazvano "Mini Aleph"...

 

Ja sam se na kraju odlučio za Cirklotron i otprilike sam sa tim i "završio karijeru" u sferi pojačala... Napravio sam ga u dve verzije i oba pojačala su mi u sistemu - cenovno se uklapaju u klasu prosečnog 25-50W pojačala i prezadovoljan sam - nema tog zvučnika kojeg ne može da potera :) ali... ne može se sagraditi za 150 evra... :(

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Drugo je vreme sad, znaš kako kažu, mi smo fina deca. :D

O Babelfish-u sam čitao baš, i video da si ga ti pravio, ali da li mi se to uklapa u budžet?

Kako misliš lampaš od par vati, misliš da bi mogao da potera ovakve kutije? Predpostavljam da bi ovaj Babelfish mogao?

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Čudo jedno šta mali cevaši mogu da poteraju :)

 

Ja imam u prizemlju jedan takav, Single Ended sa EL34 u triodnom modu, tu ima možda nekih 3W... Sasvim dovoljno za pristojno osetljive kutije....

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Babel bi sigurno mogao, tera besprekorno ne tako efikasne Visaton zvučnike :)

 

Pazi, ako kupuješ novo u radnji sve, teško za tu kalkulaciju... Ali nađe se načina da se uštedi. Ja sam recimo, uzeo ovakav trafo (isti) http://www.kupindo.com/Elektronika/15752693_Trafo-iz-UPS-a-620VAi sam premotao sekundar, što me je izašlo total 1300 din umesto 4000+ koliko je nov torus. Onda recimo hladnjaci su sasvim dovoljni ovi: http://www.mgelectronic.rs/product.php?action=view&code=EMHL-A6023/10&group_id=1048 2 komada, ostalo ko ostalo... mislim da možeš proći sa 150.

Jedini kritični delovi su ulazni Jfet tranzistori.

 

p.s. Ako se odlučiš za Babelfish, imaš pločice od mene na poklon ;) preteklo tako pa stoji....

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Pa ne, nisam mislio novo sve, našlo bi se gde da se uštedi valjda, nešto i imam valjda. :)

Čitao sam o Babel-u čini mi se kao fino pojačalo, odgovara mi što imam nekog ko je pravio identično, za nedoumice. Ne brini, trudiću se da ne budem dosadan. :D

Koliko su te izneli 2SJ74BLjfet-ovi? Koliko vidim naručio si u farnell-u, kolika je poštarina za Srbiju?

Vidim da se oni baš teško nalaze, isto vidim i da ih kinezi prodaju na aliexpress-u, to da izbegnem?

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

 

Pa ovo mu sve dođe odprilike "mini"...

Manje više...... .... :matrix:

 

 

@progster: Što se JFET-a tiče, ja ih našao kod Pipija... (ovog crvenog ZM), inače ima na diyaudio.com ponegde i na ebay-u originala kod Engleza nekih, malo je skuplje, itd.. recimo originalni 2SJ109BL, 2 komada su 90+ $, itd...

Može da se koristi i J271 koji je dosta povoljniji.

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Pa ovo mu sve dođe odprilike "mini"...

Manje više...... .... :matrix:

 

......

 

 

znam ja , ali moras da budes siguran da zna i onaj kome savetujes .........  jerbo je drasticna energetska , samim time i novcana razlika

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Pođoh od pretpostavke da, pošto dečko studira ove struje, zna o disipaciji i klasama, etc...

 

Elem druže progster, ukratko: A klasa pojačavača se mnogo greje, jer je mirna struja izlaznih tranzistora jako visoka (reda ampera), da bi oni radili u linearnom opsegu, da bi distorzija bila što manja, da bi zvuk bio što bolji... Otud i potreba za velikim trafoima, mnogo uF u filtraciji, itd... pa ti se budžet uklapa sa "mini" verzijom nekog originala, ili slabijim pojačivačem A klase (a i uklapa se u slušaoni prostor).

http://sound.westhost.com/class-a.htm

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Pa ovo je druga pogrešna predpostavka. :sarcastic_hand:

Mala šala. :) Znam ponešto, znam da A klasa ima problem sa grejanjem pošto je mirna struja reda >0,6A, pa i 1A. Ali još uvek nisam toliko vešt, zaboravio sam da napišem da sam prva godina, ali sam dosta stvari naučio nevezano za fakultet.

Elem. Izbor je verovatno pao na Babel-a, što zbog dobre podrške ovde i na stranim forumima, i dosta detaljne dokumentacije, što zbog toga što sam mnogo lepih recenzija pročitao. Januarski rok se završio, ja dao sve ispite, sad imam skoro mesec dana da se zabavljam time, mada će to više biti razrada plana, da izučim još malo, pitam ako imam neke nedoumice. Moram da smislim kako da izguram ovo sa studentskim budžetom, verovatno će potrajati izrada koji mesec, ali nije mi cilja da sklepam to za dan, hoću da nešto naučim i da se zabavim. :)

Te pločice bi mi baš odgovarale pošto nisam još uvek probao da razvijam svoje, pa ako nije problem da ih sačuvaš koji dan dok ne odlučim definitivno, nije problem ni da platim. :)

Koliko je realno da ja ovo uspešno završim, sa tehničke strane? :D

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Kreiraj nalog ili se prijavi da daš komentar

Potrebno je da budeš član DiyAudio.rs-a da bi ostavio komentar

Kreiraj nalog

Prijavite se za novi nalog na DiyAudio.rs zajednici. Jednostavno je!

Registruj novi nalog

Prijavi se

Već imaš nalog? Prijavi se ovde

Prijavi se odmah
  • Članovi koji sada čitaju   0 članova

    • Nema registrovanih članova koji gledaju ovu stranicu
×
×
  • Kreiraj novo...