Jump to content

Proračun induktiviteta sa EI jezgrom


Aleks

Preporučeni Komentari

Sve kaže u naslovu. Ne mogu da nađem po netu, ima li nekog rešenja za neku automatiku (kao recimo coil maestro za vazdušne kalemove)?

Ili barem ručni proračun, tipa, uzmeš EI jezgro za trafo te i te veličine te debljine paketa, pa na njega koliko namotati, itdd............?

 

:dodo:

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Proračun induktivnosti na feromagnetnom jezgru zavisi od namene te induktivnosti. Ako postoji predmagnetizacija jezgra jednosmernom strujom onda je to prigušnica loja se primenjuje, majčešće, za filtriranje u izvorima DC napona. U ovom slučaju proračun je prilično zametan jer je potrebno poznavati karakteristiku jezgra pod uticajem predmagnetizacije.

Ako nema predmagnetizacije jednostavnije je namotati na probno jezgro, naprimer, nekoliko desetina navojaka žice i izmeriti induktivnost takvog kalema. Na osnovu ovoga merenja moguće je odrediti tzv sačinilac induktivnosti a zatim koristiti činjenicu da je induktivnost nekog kalema jednaka proizvodu sačinioca induktivnosti i KVADRATA broja navojaka.

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Nažalost jedini korektan proračun prigušnice na feromagnetnom jezgru svojevremeno, pre gotovo pola veka, našao sam u udžbeniku " Elementi telekomunikacionih uređaja" prof. Tjapkina na ETF-u u Beogradu. Sticajem okolnosti, tokom godina ostao sam bez te knjige ali verujem da se ista može naći u Univerzitetskoj biblioteci.

Inače u proračun se ulazi sa zahtevanom induktivnošću (zavisi od dozvoljenog napona talasanja na izlazu iz filtra) i zahtevanom jednosmernom strujom potrošača.

Da sam na vašem mestu izbegao bih izvođenje izvora napona napajanja sa prigušnicama jer je danas stabilizacija i filtriranje napona jeftina rabota uz pomoć integrisanih stabilizatora i (eventualno) visoko-naponskih tranzistora.

Ako baš želite da imate izvor napona sa prigušnicom kao filtrirajućim elementom onda možete ići praktičnim putem: što veće EI jezgro ( ne torus) samerljivo sa presekom jezgra mrežnog transformatora, procep od 0.3 do 0.5 milimetra a žice (navoja) koliko stane u prozor izabranog jezgra. Prečnik žice se računa za gustinu struje od 2 do 3 Ampera po kvadratnom milimetru.

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Ne mozes to sa sigurnoscu izracunati bez relativne permeabilnosti jezgra.

0.5mm je malo za magnetni procep pa makar to bile i male struje.

magnetni procep zavisi od duzine magnetnih silnica A to je srednji obim prozora jezgra orijentaciono.

Sto ce reci sto je jezgro vece veci ce biti i procep

Ako je to EI jezgro onda je procep x 2 od debljine izolacije.

gap = 1 / (200 x Lc) recimo.

.

Tu ce ti ogovarati skoro sva jezgra za transformatore (nova - ne od starih trafoa...)

to je niza permeabilnost pa ce biti i mozda manje Hy, ali ce biti stabilnija na DC komponentu.

.

vazan je i odnos L x C, kod CLC filterskog dela, prema nekim autorima to je oko 1000, ma primer (10Hy praceno sa 100uF, prvi C je max za zadatu ispravljacicu...)

ali tesko je to u praksi postici ako se upotrebljavaju PiO kondenzatori, a i 10Hy nije lako dobiti.

.

tako da je najbolje da pratis savet iz prethodnog posta koji govori o debljini zice za zadatu struju koja ce tuda proticati.

to je vazno da se namotaji ne bi grejali i grejali jezgro.

Ostalo kao ti ispadne. A gap je mobilan i mozes ga menjati... :)

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Kako da napravim procep? Slažem limove tako da ne "nabijem" I na E do kraja nego ostavim razmak?

 

Inače, pošto nije tako kritično da bude tačno neka vrednost induktivnosti (za projekat koji imam na umu) nego je bitno da ima nekolko - kolko god mH (5-10) onda će biti onako kako je kolega napisao... za 4-5A, kvadrat ipo pa kolko stane na jezgro.

 

Hvala!

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Slozis prvo sve "E" lamele u telo, sto preciznije i tvrdje. Nikakvo kucanje golim cekicem nego, polako preko drvene dascice.

Onda slozis isti broj "I" lamela, postavis papitnu ili neku drugu izolaciju debljina je 2 x izo = gap (naprimer papir 0.5mm = gap 1mm)

Spojis to sto praciznije u paket, stegnes paket srafovima i to je to...

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

EI limovi se na jedan način slažu za mrežni transformator ( naizmenično E i I limovi)) a na drugi način za prigušnice sa predmagnetizacijom ( na jednu stranu E limovi na drugu stranu I limovi)

Procep se pravi tako da se između paketa E limova i paketa I limova stavi izolacija, obično prešpan ( ili deblja hartija). Zbog geometrije, debljina ove umetnute izolacije je jednaka JEDNOJ POLOVINI potrebne veličine procepa. Dakle, po završenom motanju kalema( na kalemskom telu) možete menjati dužinu procepa po volji jednostavnim menjanjem debljine izolacije. Doduše, pribor za držanje E i I limova zajedno mora dozvoliti ovo "disanje" dimenzije prigušnice.

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Kreiraj nalog ili se prijavi da daš komentar

Potrebno je da budeš član DiyAudio.rs-a da bi ostavio komentar

Kreiraj nalog

Prijavite se za novi nalog na DiyAudio.rs zajednici. Jednostavno je!

Registruj novi nalog

Prijavi se

Već imaš nalog? Prijavi se ovde

Prijavi se odmah
  • Članovi koji sada čitaju   0 članova

    • Nema registrovanih članova koji gledaju ovu stranicu
×
×
  • Kreiraj novo...