Jump to content

Napajanje za auto pojacalo


Dzile

Preporučeni Komentari

U pitanju je Axton A490 sa  kojim planiram da pokrenem 4  Eminence Alphe15  i posto ima u sebi skretnicu ,iskoristio bi nju da rezem Alphe na oko 200Hz. 

Probao sam da prikacim pojacalo na trafo -grec -elektrolit  ali kada pustim muziku krci pri udaru basa.Napon pod opterecenjem je oko 9 V (takav trafo sam nasao kuci).

 

Molim znalce da mi objasne kako da umasim ovaj sistem.Predpostavljam da se krcanje javilo zbok loseg povezivanja i nedostatka mase.Ili mozda zbok dosta niskog napona.

 

Koliko bi trebao imati volti posle greca i elektrolita u napajanju za auto pojacalo?Predpostavljam da je malo rizicno da idem sa 14,4 V posto kod mene u mrezi varira napon +- oko 15%.Sta moze da se desi auto pojacalu , ako u pikovima zbok variranja mreznog napona , posle ispravljaca ode napon na nekih 15-16 V ?

post-747-0-36419000-1411050558_thumb.jpgpost-747-0-17405600-1411050612_thumb.jpgpost-747-0-09163000-1411050657_thumb.jpgpost-747-0-83287100-1411050695_thumb.jpg

 

 

 
Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

  • Odgovora 10
  • Kreirano pre
  • Zadnji odgovor pre

Aktivni članovi u ovoj temi

Popularni dani

Aktivni članovi u ovoj temi

Postovane slike

Podiži napon na najmanje 12V pod opterećenjem, odradi stabilizaciju istog i naravno, obezbedi uređaju dovoljno struje (trafo mora da ima dovoljno VA da opskrbi potrošača) - u suprotnom krčanje koje sada dobijaš je najbolje i najviše što možeš da očekuješ.

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Hvala puno na savetima.

 

Imam kuci trafoe 200-300w ,moram da proverim napone.Onaj trafo na slici  ima oko 150-160w  i oko 13-14 V  .Videci kada ga opteretim kako ce se ponasati. Za prvo ukljucenje koristio sam slabiji.

 

Osiguraci su 2x30A .

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

pa eto.

još ako skineš poklopac i proveriš da li su vezani pralalelno

(takva nebuloza je sasvim moguća i česta), biće ti jasno koliki je žderonja struje to pojačalo.

drugo, ne zaboravi da obične diode imaju preko volt pada pri velikim strujama, čak se ni šotki diode nisu proslavile.

2 u grecu vode u svakom trenu, pa saberi taj pad.

1 faradno svecko čudo nije rešenje jer dotični kond treba dopuniti u svakoj poluperiodi a to je jak strujni cim gde dolazi do izražaja svaki pad napona.

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

a da pronađe koji napon daje smps unutar pojačala, tj kojim se naponom napaja izlazni stepen,uradi napajanje trafoom na tom naponu i izbjegne dvostruko preturanje napona/struje (trafo spolja + smps iznutra da bi dobio recimo +/-40V) ? ako se nešto signalno unutra napaja sa 12V ni to nije problem uraditi sa LM317 npr... samo pomenuh,a ima niz prednosti.

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

ako ide na trafo koji skida sa 220 na x napon,onda mobilnost i nije prioritet... rekao bi da je čovjek ubjeđen da to pojačalo može dati zaista snage koliko piše na reklami i na kutiji i da zato hoće da ga iskoristi umjesto klasičnog snagaša da bi gonio 4 Eminence Alpha 15 po žurkama - tako da kvalitet i nije presudan već glasnoća.

 

možda se i varam,najbolje će prosuditi sam autor teme.

 

slažem se sa  #5 , naizgled nije najjeftinije ali jeste najbolje uzeti pojačalo shodno svrsi.

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Sve manje i manje imam volje za experimentisanjem :) .Ideja je bila da sa tim ampom (posto ga imam kuci ,pri ruci) i posto ima u sebi skretnicu ganjam  po dve Alphe na OB kutijama  negde do 200Hz pa sa drugim pojacalom neki sirokorasponski drajver da  nastavi do gore a on bi opet imao prirodan pad negde na 200Hz pa ga nebi prljao skretnicom.Nije problem ni da se napravi odgovarajuci trafo od 500-600W ako cena opravdava kvalitet.Taj amp sa kondom vredi oko 100 evra.Za 100 evra ima dobrich integralaca po oglasima koji bi pokretali Alphe na nekim normalnim glasnocama. Dosta stvari gore napisanih  nisam znao.Ono sto me je najvise privlacilo jeste veliki damping faktor :)  bar po manualu kod ovog ampa.

 

Puno hvala na odgovorima

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Kreiraj nalog ili se prijavi da daš komentar

Potrebno je da budeš član DiyAudio.rs-a da bi ostavio komentar

Kreiraj nalog

Prijavite se za novi nalog na DiyAudio.rs zajednici. Jednostavno je!

Registruj novi nalog

Prijavi se

Već imaš nalog? Prijavi se ovde

Prijavi se odmah
  • Članovi koji sada čitaju   0 članova

    • Nema registrovanih članova koji gledaju ovu stranicu
×
×
  • Kreiraj novo...