Jump to content

Aktivna ili pasivna skretnica?


bokiooo7

Preporučeni Komentari

Pozdrav, 

Posto imam dva snagasa ( Aleph 5 i Sony pro) prije par dana probah bi amping konfiguraciju, sa mojim JBL L 90. Ne mogu da kazem da rezultati nisu bili zanimljivi, bas se mogao cuti artikulisanije a visoki i srednji sa Alepha su bili klasa za sebe.

Medjutim ono sto sam pokusao je bilo obicno povezivanje sa pasivnim skretnicama u mojim zvucnicima, odnosno signal je kroz pojacala pustan u punom opsegu preko daca a gain stelovan na snagasima. Posto mi je sve to bilo interesantno nabasah na ovaj clanak na sajtu Roda Eliota :  http://sound.westhost.com/bi-amp.htm  

Ovde se pise o manama i inferiornosti pasivnih skretnica u odnosu na aktivne, i da je poboljsanje u zvuku drasticno ukoliko se ukoni pasivna i uvede aktivna prije pojacala. E sad, sve je to super, ali posto se meni dize kosa na glavi od bilo cega na putu signala izmedju daca i snagasa... Sta mislite, koliko jedna aktivna skretnica  poput ove:  http://www.behringer.com/EN/Products/DCX2496.aspx  utice na zvuk, odnosno da li je veca steta imati nju bez pasivne u zvucniku ?

 

Znaci sa jedne strane imamo amp direktno na drajver, izbjegnute mnoge mane pasivnih skretnica, a sa druge imamo pasivnu prije drajvera ali onda i probleme vezane za nju. Sta je manje zlo kada pricamo o ovoj klasi zvucnika i skretnica koje se mogu naci u tom cjenovnom rangu, da li neko ima iskustva sa ovim ?

 

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Odgovor nije nimalo jednostavan i potrebno je veliko znanje elektronike da bi se uspješno napravio aktivni sistem. Ako netko ne zna, barem teoretski, što bi trebalo napraviti, onda mu je bolje da se ni ne upušta u izradu aktivnog sustava.

 

Također i aktiva se može napraviti na razne načine, skretnica u digitalnoj ili analognoj domeni, diskretna ili s opampovima itd......

 

Dobrom zvučniku ništa od toga ne treba, on je dobar sam po sebi....

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Naravno, ne bih se petljao i ja nesto projektovao jer nemam znanje niti vrijeme za to, ono sto bih pokusao je da namjestim rezne frekvencije kakve i jesu na originalnim skretnicama, stavim dva ampa s tim sto skretnice za srednjak i visoke ne bih dirao jer Rod kaze da tu poboljsanje i rasterecenje pojacala i nije kao kod niskih frekvencija, i samo bih pokusao bez pasivne na Bassu... 

Zato i postavih temu da vidim ima li ko slicna iskustva i da li je tako nesto pravio... Cisto pokoje misljenje... Interesantno je kako se malo tema moze naci na domacim forumima o tome... 

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Kvaka je u tome što se ne radi samo o frekventnom rezu i strmini reza, već i samo bas područje unutar sebe može imati korekciju frekventne karakteristike. Zato bi se prava aktivna skretnica trebala upravo projektirati od slučaja do slučaja. Ali o tome ti mugu više kazati ovi koji se bave zvučnicima. Ja ne.

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

http://www.diyaudio.rs/topic/7062-behringer-cx2310-aktivna-skretnica/

Sveže postavljeno, kupiš, probaš svašta, prodaš ili ne prodaš...

 

Ja sam onomad kupio onu "veću" CX3400 pa sam sa tim eksperimentisao. Posle sam je prodao pa sam eksperimentisao, pravile se pločice, 58 J-fetova se natrpalo pa sam i to prodao i opet kupio CX3400, ubacio, podesio i više ne diram.

 

Za 50€ koliko košta ova u ponudi, ne možeš ništa pošteno ili bolje da napraviš.

 

Moje dve pare na temu...

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Na Soniju imam gain a na Alephu sam ga namjestao preko daca, na njemu sam uradio atenuaciju, znaci isao je dac direktno u dva snagasa, rca izlaz u Sonija a XLR u Alepha. Soni ima na sebi a Aleph sam kontrolisao sa potom na XLR. A ako budem uzimao skretnicu za igranje gledao bih da na njoj imam gain.

Svidjelo mi se to sto sam kolicinu bassa mogao prilagoditi sobi... A i Aleph je radio brze i rasterecenije kada je bio ukljucen samo na srednje i visoke, daleko je to od ozbiljne aktive ali bilo mi interesantno da slusam...:)

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Ama zadovoljan sam ja sa Alephom, Sony je tu da posluzi kad bude vruce vreme i da svirucka dok radim nesto na kompjuteru, samo sam pokusao da rasteretim sistem da vidim kako radi u tom setapu...  Prophet, da li imas neke fabricke ili si radio skretnice? I koje su prednosti sto se zvuka tice u odnosu na pasivne konkretno u tvom slucaju ? 

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Kod mene bolje rade pravilno projektovane pasivne skretnice. 

 

Aktivne koje imam su dva modula iz nekog profi ozvučenja.

 

Dva identična pojačavača sam kupio samo za ovu namenu, izbegavam preamp, imam identičan gain i karakter...

 

Da ne pišem ponovo o svojim iskustvima, ima dosta toga u ovoj temi počev otprilike odavde:

 

http://www.hi-files.com/forum/index.php?/topic/19759-mean-machines/?p=505046

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Taj Behringer (ili neki drugi) je dobar dok se ne vidi što treba raditi zato jer ima puno mogućnosti za probavanje. Nakon toga treba pristupiti izradfi adekvatne solid state zamjene.

Nekada davno vidio sam kako u Americi ima neki tip sa ogromnom kutijom u kojoj se nalaze elementi zvučničkih skretnica na način da se sve može kombinirat. Onda on hoda po audiofilskim DIY skupovima i traži opcije kako kome treba. Poslije samo zabilježiš pravu kombinaciju i apliciraš u svoje zvučnike. E to je pravi posao... :)

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Hvala na linku Prophet, pogledacu sve polako... 

Jeste, najbolje je eksperimentisati po malo, i kao sto Prophet rece dobro je da pojacavaci imaju isti karakter, nije bas tako lako spojiti neke lampe za glas a dole solid state... U mom slucaju kada Sonija ukljucim da se '' petlja'' u bass podrucje a  Alepha na srednji i visoki spektar, nestane onih ''skupih'' detalja koje Aleph daje, a kada Aleph radi sam za sebe zuk je kvalitetniji ali sa manje puncha. Soni svakako bolje svira u opciji sa Alephom nego sam., Aleph mu dize cijenu...:)

Aktivnu skretnicu bih svakako volio probati iz razloga sto ni jedan zvucnik nije po mjeri svake sobe pa se tu da malo igrati sa parametrima... 

 

E da je meni imati tu kutiju sa dijelovima ... :)

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Kreiraj nalog ili se prijavi da daš komentar

Potrebno je da budeš član DiyAudio.rs-a da bi ostavio komentar

Kreiraj nalog

Prijavite se za novi nalog na DiyAudio.rs zajednici. Jednostavno je!

Registruj novi nalog

Prijavi se

Već imaš nalog? Prijavi se ovde

Prijavi se odmah
  • Članovi koji sada čitaju   0 članova

    • Nema registrovanih članova koji gledaju ovu stranicu
×
×
  • Kreiraj novo...