Jump to content

problemi sa quad 405


pasa014

Preporučeni Komentari

Pozdrav iz Valjeva strucnjacima i ucenicima (i ja sam jedan od njih) na forumu,

 

Pre par dana, dobro raspolozen sto sam spremio odlican (po oceni ukucana) pasulj sa suvim mesom, spremim omiljenu fotelju, otvorim 'ladno Valjevsko, stavim plocu na gramofon i ...dozivim stres. Toliki stres da sam 'ladno Valjevsko 0,5 sasuo u sebe u jednom cugu. Iz levog zvucnika cujem "prljav" zvuk koji podseca na ono sto se cuje kad poteras slabasno pojacalo a ono pocne da brljavi jer nemoze da isporuci snagu. Posle odbrojavanja do 100 (do 10 je malo) u sebi, pocinjem da analiziram situaciju. Eliminisem gramofon, predpojacalo i zvucnik kao moguci uzrok problema i dolazim do zakljucka da brljavi levi kanal Quad-a. Slusanjem na minimalnoj snazi (ono tek da se cuje) ne primecijem nikakvu razliku izmedju levog i desnog kanala a cim malo pojacam iz levog kanala cujem prljav zvuk. Otvorio sam pojacalo i premerio napajanje i levog i desnog kanala i ono je koliko i treba da bude, + i - 50v. Izmerio sam i napon pri radu pojacala na izlazu za zvucnike i tu sam ustanovio da je struja na desnom (ispravnom) kanalu duplo veca (priblizno) od struje na levom, onom koji brljavi. Kako moje znanje iz ove oblasti nije veliko resio sam da se obratim Vama i sacekam neke Vase smernice za resavanje ovog problema. Ako nista uvek mi ostaje mukotrpno premeravanje i uporedjivanje elemenata na levoj i desnoj stampanoj ploci.

 

Pozdravljam Vas sa "URADI SAM". Ziveli.

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Quad je na principu koji se zove current dumping. Ukratko na maloj snazi zvuk ka zvucnicima ide iz drajverskih tranzistora koji rade u a klasi. Tek sa povecanjem snage izlazni tranzistori pocinju da provode. Posto Vam na maloj snazi radi dobro kvar trazite u izlaznim tranzistorima, emiterskim otporima.

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

  • 1 month later...

Pojacalo je najzad sredjeno. Godisnji odmor je morao prvo da se iskoristi za sredjivanje stana, krecenje i ostalo sto uz to ide. Kad su i te muke prosle na red je dosao i quad. Kvar sam relativno brzo pronasao (otisao je jedan od bc214 koji je kolektorom vezan na drajver a emiterom za izlazni tr.). Tranzistor je promenjen, pojacalo ukljuceno. sljaka, bravo za mene. Kad je vec pojacalo otvoreno osmelio sam se da (zahvaljujuci internetu) krenem u malo unapredjenje. Odavno sam nameravao da promenim sve kondezatore (quad je napravljen avgusta 1980), verovatno se vecina od njih rasusila. Prvo sam poradio na napajanju i zahvaljujuci mogucnosti koje trafo pruza napravio, valjda se tako kaze, dual mono napajanje tako da je svaki kanal dobio po 2x10000mf. Spojeno, ukljuceno, sljaka i vec se oseca napredak u dinamici. To je bio novi vetaru u jedra. Ohrabren, bacam se na stampane ploce, ovaj put jos pazljivije i po sistemu triput meri jednom seci pocinjem da menjam kondezatore i otpornike sa metal-film otporima. Zahvaljujuci internetu povecavam ulazni napon sa 0,5 na 1,2v. Zamenio sam OP modernijim kao i drajvere i izlazne tranzistore. Bilo je tu jos nekih izmena pre svega u kapacitetu upotrebljenih kondezatora i otpornika. Zamenio sam kompletno ozicenje debljim vodovima. Pojacalo je sklopljeno, ukljuceno (sa prilicno straha sam cekao da se nesto zadimi) i na gramofon (thorens td 320 sa kiseki milltek aurora) stavljena direktno rezana ploca (Ahmad Jamal - Digital works), oakley image je zagrejao lampe i sobu je preplavio zvuk za koji nisam znao da moze da izadje iz quada. Zvuk je finiji, dublji sa mnogo vise detalja, a dinamiku da i ne pominjem. Preporuka: svi koji imaju osnovnu verziju quad 405 neka se bace na posao, vredi truda a i ne kosta mnogo. Zahvaljujem se na savetima i ustupljenom prostoru. Pozdrav iz Valjeva.

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

  • 2 years later...

kopao nesto po starim CD-ovima , pa naleteh na fajle Oakley Image 6

ljubaznoscu drugara Ivana Bukumire , davno nekad , dok je internet bio u povojima

deo gde je reg crtan rukom sam ja odradio , ne bi li skontao o cemu se radi :)

Oakley Image 6 schm.gif

Oakley Image 6 supply.gif

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Kreiraj nalog ili se prijavi da daš komentar

Potrebno je da budeš član DiyAudio.rs-a da bi ostavio komentar

Kreiraj nalog

Prijavite se za novi nalog na DiyAudio.rs zajednici. Jednostavno je!

Registruj novi nalog

Prijavi se

Već imaš nalog? Prijavi se ovde

Prijavi se odmah
  • Članovi koji sada čitaju   0 članova

    • Nema registrovanih članova koji gledaju ovu stranicu
×
×
  • Kreiraj novo...