Jump to content

Помоћ око подешавања појачала


Дане

Preporučeni Komentari

Дошао сам у посед Сони Ф555ЕС2 појачала. Није ми звучало баш симетрично па сам узео да му проверим мирну струју и биас. Нашао сам сервис мануал на нету. По мануалу има 3 подешавања: "DC Balance to Power Amp"post-834-0-09753500-1403522491_thumb.jpg, "DC Balance to V-I Amp"post-834-0-57837400-1403522498_thumb.jpg i "Idling Adjustment"post-834-0-55820900-1403522505_thumb.jpg.

Прве две ставке сам подесио по упутству, а трећу не могу. Проблем је што се окретањем потова RT402 и RT452 ништа не мења на мерним тачкама из упутства. Вредност на мернима тачкама је 0 а треба да буде 15mV. Окретањем тримера РТ402 и РТ452 није ми јасно шта се штелује, само знам да кад их више окренем, трафо почиње да зуји.

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Одавде може да се преузме с. мануал:

http://elektrotanya.com/sony_ta-f555es2_sm.pdf/download.html

zbotic, мерне тачке су овако:

post-834-0-04739300-1403524696_thumb.jpg

Тримере сам вратио на вредност на којој су били, нисам их оставио у позицији у којиј трафо зуји.

По упутству, требало би да мерим између L+ и L- и између R+ и R-. То су прве две и друге две мерне тачке са слике post-834-0-68920200-1403524340_thumb.jpg. Али нешто ти није како треба, или с. мануал или ја не радим нешто како треба.

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Skinuo sam servisni manual.

 

Mjeriš na krivom njestu, kako mi se čini!!!! Mjerne točke su prema SM na suprotnim krajevima pločice uz same rubove, lijevo i desno!

 

Da izbjegnemo iznenađenja, potraži u blizini izlaznih tranzistora tj. hladila, veliki otpornik od 1 ohm 5W. On bi ako radi trebao biti i poprilično vruć. Na njegovim krajevima trebao bi sa voltmetrom izmjeriti istosmjerni napon od tih 15-ak milivolti.

 

Ako to nije približno tako, zaustavi se.

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

На сваком од њих имам по око 3mV, мерено између њихових ногица, а отприлике исте те вредности добијам и када меним на мерним тачкама из СМ.

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

OK.

Sada pusti muziku lagano da svira pola sata pa onda izmjeri. Trebalo bi da naraste. Ako se to dogodi onda lagano okreći bias trimer do recimo 10 mV. Kontroliraj sve otpornike. Pogledaj je li se nešto nenormalno grije. Opipaj prstom. Stalno mjeri ima li na zvučničkim terminalima nekakav istosmjerni napon. Ako prijeđe recimo 50 mV gasi sve i raportiraj :). Ako čuješ kakvo pucketanje, neobičan zvuk, osjetiš nekakav miris ili dim, gasi.

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

ХМ, чудна ствар, сада се окретањем тримера нешто дешава, што раније није био случај. Наштеловао сам на око 10mV. Излазни транзистори су хладни, као и остали транзистори који су закачени на хладњак, али хладњак је топао, топлији од излазних транзистора. Нешто га греје а не могу да утврдим шта. Велики отпорници 0.22R 5W су топли. На звучничким терминалима око 5mV.

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Nema na čemu.

 

Inače sa 15mV bias ti je 15/0.22= 68mA po tranzistoru, što je solidno. Ti tranzistori mogu puno više pa možeš pokušati u vrućim ljetnim danima dignuti još malo dok dođeš recimo do 100mA. Mjereno to je 22mV na otporniku. Tada treba vidjeti koliko će to ukupno opteretiti hladilo i kako će se ponašati nakon nekoliko sati glasnog slušanja u tim uvjetima. Tvornice ovdje uvijek ostave dosta rezerve što je često na uštrb dobrog zvuka.

 

I ne zaboravi da se pojačalo uvijek treba stabilizirati prije štimanja. Kod nekih dizajna to zna potrajati i petnaestak minuta do pola sata. U prvim minutama ne smije se ništa dirati.

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

ОК, морам да напишем још две ствари. Прво, кад сам стигао до 15mV, приметио сам да се зујање трансформатора мало појачало. Трансформатор зуји и на 0mV, што се чује на неких 40ак cm удаљености, са отвореним поклопцем, али почиње гласније да се чује зујање од неких 10mV. Мало гласније, не много. Не знам да ли је то нормално?

Друга ствар је да сам ја штеловао тако што сам напон читао са мерних тачака, као у упутству што пише. Довео сам оба канала на 15ак mV. После сам ипак проверио напон на великим отпорницима 0.22R 5W, којих има 8 комада, и на њима су резултати, да не набрајам све, али од 13 до 17mV. Претпостављам да је ово ок, јер у неком "збиру" му то дође на око 15mV?

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Da normalno je da tranzistori imaju različite biase. Zato ih mi u samogradnjama uparujemo, kao i emiterske otpornike. Tvornice to obično ne rade. Ove tvoje mjerne točke spojene su samo na tranzistore koji su najbliži sredini hladila. Ostali time nisu monitorirani pa treba mjeriti na svima.

Ako trafo malo zuji to je također normalno. Sve do trenutka kada se počinje grijati. To znači da ga nešto muči, a može biti problem u elektrolitima ili pojačalu koje oscilira. Najčešće je tako, a ponekad je i lošija kvaliteta transformatora uzrok zujanju. Važno da se ne grije, recimo na način da nakon dužeg rada ne možeš držati ruku na njemu.

 

Sa osciloskopom, generatorom signala i simulacijom opterećenja sve se to može dijagnosticirati u trenu. Ako netko bude nosio osciloskop na susret samograditelja aka FAK, ti budi lukav pa dođi i ponesi pojačalo. :)

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Лепо свира појачавач. Открио сам шта се то греје. У питању су транзистори: Q656 (2SA985), Q651 (2SC2275), остали мање. Они имају своје бакарне мале хладњаке. На Q656 могу да држим прстом додирнут хладњак максимално 2 секунде, значи, баш је врућ тај хладњак, могу да замислим тек транзистор, а на Q651 могу и 5-6 секунди. Видео сам да им је Tj 150степени. Док нисам био поставио Idle Current на 15mV није се ништа толико грејало. Шта мислиш(те) о овоме?

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

To su regulatori napona za pretpojačivački dio. S obzirom da je na njima pad napona 23V sasvim je logično da se jako griju. Međutim njihovo grijanje je konstantno, tj ne mijenja se s vremenom tako da nije kritično. Sve je u redu, dapače taj sklop je jako lijepo napravljen.

 

Inače, pojačalo u cjelini je jako solidno. Školski primjer kako se to radi. :)

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Eventualno bi mogao na njih montirati veće (više) hladnjake ako ima dovoljno mjesta. Ako nije neki komod za to napraviti, zaboravi. Pri montaži hladila treba paziti jer su možda spojevi i nožice postali krti.  Ako su baš pretjerali sa grijanjem na pločici oko nožica mogla bi se vidjeti promjena boje.

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

  • 4 months later...

Не знам да ли би неко да ми помогне мало...?

Ради се о зујању трафоа на истом појачалу.

Одлучио сам да кренем у истраживање узрока зујања трансформатора. После неког времена сам сконтао да трафо ипак превише зуји! То је неподношљиво. Тако да сам узео лемилицу.

Ситуација је била следећа: са повећањем мирне струје (до фабричке вредности) се појачавао звук који долази из трафоа: за леви канал мало изражено а за десни прилично изражено! Тако да је при фабричкој вредности за мирну струју зујање било неподношљиво!

Трафо иначе има 3 секундара: 1. за леви канал: 45, 0, 45; 2. за десни канал 45, 0, 45; и 3. за осталу електронику 35, 0Волти.

Ја сам прво раскачио десни канал са трафоа. Зујање се смањило. Па сам раскачио и леви канал. Зујање се опет смањило. Па сам раскачио и трећи секундар. Зујање се смањило али НИЈЕ НЕСТАЛО?!?!!! Значи, овај трафо зуји чак и кад нема никакав потрошач закачен! Да ли је то у реду?

Пошто сам већ кренуо да купусам појачало, намера ми је да трафо шаљем на онај третман дихтовања ако утврдим да је трафо раздихтован, за шта ми треба ваша помоћ.

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Истекло ми време за едит:

Пре слања трафоа бих могао да укрстим канале, тј. да повежем леви канал на место где је био десни и десни лево и тиме утврдим да ли није проблем можда негде на плочи појачавача, а то бих утврдио тако што бих испратио да ли опет секундар за десни канал зуји више од левог или се зујање пренело на леви секундар. Што би значило да постоји неки спој у електроници. Иначе, трафо се не греје превише, после неколико сати рада буде млак....

Има ли других идеја?

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

dihtovanje???

ajd uslikaj deo di je trafo, po netu imaju slike di je crni trafo sa deklama a na drugima isto kockast trafo al bez dekli..

i šta ima da ukrštaš sekundare kada zuji i neopterećen.

ako i bez opterećenja zuji sasvim je logično da će zujati jače kada se nakači teret ma kolicki da je..

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Ево слика.

На дихтовање сам мислио да пошаљем трафо код неког да га залије оним уљем, лаком или чиме већ то раде, како би се учврстили намотаји и језгра. Не знам да ли је то решење уколико смо утврдили да трафо зуји чак и без оптерећења, иако видим на, у и око трафоа остатке управо тог лака за импрегнацију.

У међувремену сам ја трафо извукао из појачала и одвојио га од шасије, да бих чуо како ће тада да се чује, и чује се мало тише него када је ушрафљен за појачало. Али се итекако чује. Не знам колико има смисла да пробам неким гуменим абсорберима да ублажим пренос звука и/или вибрација на метално кућиште. Иначе, нема много разлике између канала, тј. секундара: како му повећавам потрошаче, толико он јаче зуји.

post-834-0-48962500-1414541235_thumb.jpg

post-834-0-52941300-1414541242_thumb.jpg

post-834-0-48338000-1414541251_thumb.jpg

post-834-0-46507600-1414541258_thumb.jpg

post-834-0-23117700-1414541265_thumb.jpg

post-834-0-66210100-1414541271_thumb.jpg

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Kreiraj nalog ili se prijavi da daš komentar

Potrebno je da budeš član DiyAudio.rs-a da bi ostavio komentar

Kreiraj nalog

Prijavite se za novi nalog na DiyAudio.rs zajednici. Jednostavno je!

Registruj novi nalog

Prijavi se

Već imaš nalog? Prijavi se ovde

Prijavi se odmah
  • Članovi koji sada čitaju   0 članova

    • Nema registrovanih članova koji gledaju ovu stranicu
×
×
  • Kreiraj novo...