Jump to content

Taster bistabil problem


Aleks

Preporučeni Komentari

Jooj, muke.

 

Napravio sam ovo:

 

Postavljena slika

Prepravio sam ga tako da je po defaultu isključeno i to je extra radilo, dok nisam priključio trafo u kolo releja (naravno, relej nije povezan kao na šemi već prilagođen za 230V). Odmah na uključenju, relej dvaput žmirne i onda "zalepi". Pritiskom na taster otpusti pola sekunde, i opet lepi. I tako u krug. Posumnjao sam da kolo nije dobro, pa sam napravio ovo:

 

http://www.elteh.net/sheme/upravljanje/bistabil-od-obinog-releja-2.html

 

Postavljena slika

 

Naravno, 230V je na kontaktima NO-COM. Savršeno radi, opet, kada nema trafo opterećenja na drugom kontaktu releja, kada ima relej isto žmirne dvaput i zalepi. Onda mi je već bilo jasnije da je do induktivnog opterećenja trafoa, natera relej da zalepi i pomoći nema. Nakon malo guglanja, napravim snubber:

 

Postavljena slika

 

sa kondenzatorom 220n/250V i otpornikom od 2 do 15 oma (experimentisao sam) i ništa nije pomoglo, kontakti i dalje lepe. Probao sam i varijaciju da povežem RC snubber paralelno sa primarom trafoa, i isto lepi relej.

Ne budem lenj, pa napravim i T flip flop sa relejima:

 

Postavljena slika

 

I OPET ista priča, radi savršeno, kada prikačim trafo na kontakte releja (u ovom slučaju na S1.2) relej zažmirka i zalepi trajno.

 

Ima li kakvog rešenja?

Naravno, jedno od mogućih je verovatno da uradim ono sa prve šeme ali da duplo prekida trafo relej sa 2 ara kontakata (i fazu i nulu), ali gledam mogu li da iskoristim da ne pravim i treći pcb, neko RC kolo kao snubber u primaru trafoa, ili tako što?

 

U prilogu su prave šeme za PCB za slike 1 i 2.

 

p.s. pokušao sam i da izolujem ceo sklop limom, sumnjavši na magnetni fluks trafoa, ali isto.

post-1572-0-61114400-1396779833_thumb.pn

post-1572-0-57709900-1396779863_thumb.pn

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

  • Odgovora 18
  • Kreirano pre
  • Zadnji odgovor pre

Aktivni članovi u ovoj temi

Aktivni članovi u ovoj temi

Postovane slike

Da, kolega Impuls, upravo sam tu prepravku i uradio da bi mi početno stanje bilo off (to sam prelemio direkt na plocici, kada sam video da je početno stanje bilo on). Medjutim, sve savršeno radi, dok ne prikacim transformator na kontakte releja :-(Послато са ST23i уз помоћ Тапатока

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Malo mi je nejasno odakle se napaja sklop, iz posebnog trafoa sa sipravljacem ili iz trafoa 320VA. Ako se napaja iz posebnog napajanja ne bi trebalo da ima problema sa radom sklopa. Ako se napaja iz trafoa od 320VA kako dobije napon sklop dok trafo nije ukljucen?

 

Probajte da stavite jedan kond izmedju baze i emitera Q1

 

Ako ni to ne resi problem onda jedino ostaje da Vam se elektroliti napajaju preko voda mase od ovog sklopa pa Vam pad napona na tom vodu usled punjenja kondova sam resetuje flip flop

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Послато са ST23i уз помоћ Тапатока

 

Hm, ja na ovo stvarno nemam šta da dodam osim da je poslato uz pomoć levog tastera na Prestigio mišu.

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Alex.

Tvoj problem sigurno nije u uređaju koji upravlja releom, jer slične sklopove i sam koristim bez ikakvih problema već dosta godina. Pre bih rekao da je problem u nečem drugom. Da li si probao da upravljaš releom direktno sa nekim akumulatorom (baterijom) ili stabilisanim napajanjem? Šta se onda dešava? Probaj da sa tim releom uključiš neki drugi transformator. Svi uređaji koje si probao su različiti, tako da je nemoguće da se isti problem javlja na svakom od njih i samo ćeš gubiti vreme praveći još jedan. Pozdrav

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Alex, bas bih voleo da vidim taj slucaj. Meni se cini da je to prosto nemoguce da se tako desava.

Ako si raspolozen mogu to da pogledam i da ti pomognem (naravno bez ikakve nadoknade).

Javi se na PP  za dogovor.

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Drugari, naravno da sam, već nakon drugog uređaja, i sam zaključio da je problem u relaciji oko priključaka releja i potrošača koji se prekida.

Kada na izlazu releja nema opterećenja, sva 3 navedena uređaja rade perfektno.

Sa prvim sam testirao na sijalici (lampi) i radi odlično.

Čim na izlaze releja stavim ovaj trafo, dešava se ovo da relej zalepi. Naravno, od malo guglanja i malo teoretskog znjanja zaključak je da induktivni tovar primara trafoa radi neku radnju kontaktima releja da se zalepe. Interesantno je da kada odspojim kalem releja iz pločice to se ne dešava - dakle, induktivnost primara trafoa na neki način utiče na elektricitet u kolu, ili indukuje struju u releju, ili tako nešto.. Zato sam i potražio kakvo rešenje poput snubbera, ali nije pomoglo. Negde pročitah da taj kondezator u snuberu treba da bude reda nekoliko uF da bi radilo na trafou, pa još to nisam probao.

Na žalost, potpuno sam razvrcao pločice radeći ove 3 verzije i prelemljavajući svašta nešto, pa nema šta toliko zanimljivo da se vidi. Sledeće što ću da uradim je da napravim uređaj prema Sipijevoj šemi sa CD4049 (već kupio delove) i sa DPDT relejem kojim ću da odspajam oba voda za glavni trafo (mada po svemu do sad viđeno, mislim da će to da radi tako što će na prvi klik da uključi trafo, i posle će da kontakti zalepe i nema odvajanja). Ako to ne otkloni problem, Gosho odmah 'ladim pivo i zovem te!

 

p.s. postoji još i opcija sa solid state relejem, ali daj da ne kupujem više, imam ovde toliko delova....

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Sada kada si bolje objasnio, mislim da znam šta je problem. Sve to ukupno gadno osciluje. Trafo koji uključuješ i (ili) nešto oko njega, osciluje, to se prenosi preko primara malog transformatora, pa dalje na elektroniku tastera, što izaziva ovaj problem sa releom. Problem se da rešiti običnim RC filterom. Molim te probaj ovo pa javi rezultate. Nije komplikovano.

post-261-0-81549100-1396892840_thumb.png

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Nije komplikovano, ali pošto sam tu pločicu razvrcao, mogu jedino da probam na ovoj sa T flip flopom. Dodaću RC filter pa javljam rezultate. Neće biti ubrzo zbog obaveza........

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Ovo Sipijevo rešenje

 

Postavljena slika

mi je rešilo problem, sa relejem koji isključuje oba voda prema trafou... radi perfektno.

Evo u prilogu Eagle fajlova, ako nekome zatreba pločica na kojoj je sve, i trafo i relej i kleme...

 

Hvala svima!

taster_sipi.zip

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Kreiraj nalog ili se prijavi da daš komentar

Potrebno je da budeš član DiyAudio.rs-a da bi ostavio komentar

Kreiraj nalog

Prijavite se za novi nalog na DiyAudio.rs zajednici. Jednostavno je!

Registruj novi nalog

Prijavi se

Već imaš nalog? Prijavi se ovde

Prijavi se odmah
  • Članovi koji sada čitaju   0 članova

    • Nema registrovanih članova koji gledaju ovu stranicu
×
×
  • Kreiraj novo...