Jump to content

Popravka pojacala Sony F-55?


Pigy

Preporučeni Komentari

Hvala,nije mi ni bio cilj da dobijem vecu snagu,vec kao sto si i naveo vecu stabilnost pojacavaca. S obzirom da neznam kakav je kapacitet u kondenzatorima,osvezivanje im valjda nece skoditi. Ja sam uglavnom koristio 100nF WMA ili MKT za diode,po preporuci Bora-omege.

 Bilo je ovde komentara od drugara ovde,da povecavanje kapaciteta kondenzatora moze da utice da vremenom trafo pocne da zuji.

  Ovde je zaliven trafo pa mislim da ne bi trebalo da bude problema. Znam da u trenutku ukljucenja kondenzatori su prazni i prestavljaju veliko opterecenje i ,,vuku,, veliku struju dok se napune,jos kad su diode dovoljno jake nema sta da ogranicava struju,pa svo opterecenje mora da nosi trafo.

  Medjutim verovatno da su kondenzatori,s obzirom da su stari donekle izlapeli i da im je kapacitet pao bar za 20%, ionako im je tolerancija 20%,mislim da kao ideja nije lose da pojacam sa 4700uF. Kao minimum se uzima 2000uF/1A struje,ovde je 3A struja po kanalu,tako da sa 6800uF je tacno taj minimum.

 Kao sto si naveo stede gde god je to moguce. Zato sam  i skinuo taj hladnjak sa namerom da dodavanjem po dva procesorska hladnjaka,koja nisu bas mala,poboljsam odvodjenje toplote sa tranzistora.

Pozz i hvala na komentarima i savetima!

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

  • Odgovora 24
  • Kreirano pre
  • Zadnji odgovor pre

Aktivni članovi u ovoj temi

Aktivni članovi u ovoj temi

Postovane slike

Naravno da vremenom kondenzatoru gube svoje prvobitne osobine, a tačno koliko, ne zna se unapred, to jako zavisi od niza fakrora. Na primer, Elne na mojim Marantz-ima su sa nominalno 15.000 uF pale na 7.200/7.400 uF, a onaj dupli koncentrični od 2x12.000uF je pao na ispod 5.000 uF. U slučaju Citation 24 snagaša, pad je bio sa nomilanih 8.200 na 6.900 uF. Nema pravila, od slučaja do slučaja.Međutim, nije to samo po sebi toliko važno, bitnije je to što im vremenom raste izlazna impedansa, opet, nema pravila, kako koji, ali to svakako ne želimo. Pa samo ro toj osnovi treba ih menjati otprilike svakih 8-10 godina.Inače, tačno je da posle izvesnog vremena trafo može da počne da zuji ako je opterećen velikim elektrolitima koji prevazize njegove sposobnosti. Nije često, i ne mora biti drastično, ali brate, nervira. Eto ti razloga zašto se u High End uređaje trpaju trafoi od 2 i 3 kVA - njih nije baš lako teško opteretiti.

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Znaci bilo bi bolje kad bih ih zamenio. Problem je sto ovi u pojacivacu su debeli a kratki,neznam gde bih mogao da kupim takve kondenzatore.

Nisu na sraf nego se leme na ploci,jedino da izmerim pa da napisem dimenzije,pa da me posavetujete gde mogu da kupim.

 Probao sam da vratim lim na L profil-hladnjak  ali bezuspesno.Moracu moju skalameriju da napravim sa hladnjacima od procesora.

Da li vredi da izbusim rupre kroz procesorske hladnjake uzduzno kroz rebra zbog boljeg hladjenja,slikacu da vam bude jasno kako mora da stoje da bi se upakovalo u pojacavac.?

Pozz

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Kreiraj nalog ili se prijavi da daš komentar

Potrebno je da budeš član DiyAudio.rs-a da bi ostavio komentar

Kreiraj nalog

Prijavite se za novi nalog na DiyAudio.rs zajednici. Jednostavno je!

Registruj novi nalog

Prijavi se

Već imaš nalog? Prijavi se ovde

Prijavi se odmah
  • Članovi koji sada čitaju   0 članova

    • Nema registrovanih članova koji gledaju ovu stranicu
×
×
  • Kreiraj novo...