Jump to content

HOLMimpulse - merenje zvučnika u praksi


Zvu

Preporučeni Komentari

  • Odgovora 108
  • Kreirano pre
  • Zadnji odgovor pre

Aktivni članovi u ovoj temi

Aktivni članovi u ovoj temi

Postovane slike

Može da se eksportuje sumirani rezultat ali onda nema podešavanja skretnice za svaki ponaosob jer će ih tako program posmatrati kao jedan zvučnik sa jednom skretnicom.

 

Je li to neki fabrički zvučnik ili neka tvoja kreacija ?

 

Vabrički, neki Quadrali - Taifun, konfekcija, ništa posebno al' kolko su koštali, vrlo solidni zvučnici, još i bolji odkako ih tera F5 :shinymj5: i ne mislim da će oni sad nešto bolje svirati sa drugom skretnicom al' rek'o eto, najbolje da se na gotovom vežbam sa merenjem, da vidim šta se tu ustvari dešava.

 

Aj i ja da priupitam...a gde si nabavio WM61 kapsulu?

Kakvu karticu koristiš za snimanje?

 

Ako si mene pitao, kapsule sam uzeo još pre jedno dve godine u Aswo, a vidim stoje im na lageru samo je cena malko skočila - oko 6 evri za komad, al' to ti je verovatno najjednostavniji način da nabaviš. Ja sam nažalost kupio samo dve, a video sam u drugom threadu da ih tražiš pa ako baš ništa ne uspeš da rešiš cimni pa ti mogu pozajmiti ovu drugu, opet kažem, nažalost nemam ih više da bih ti je ustupio.

A karticu, trenutno samo probavam na "integruši" al' ako budem malo ozbiljnije trebalo imam gde da pozajmim više ozbiljnijih kartica. Al' o tom potom.

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Ustvari, kad malo bolje razmislim, teško da ću uskoro nešto eksperimentisati sa ovom drugom pa ti je i mogu pozajmiti da se ne cimaš sad sa traženjem unaokolo. Isečen je onaj vod i zalemljene su 3 žice.

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Well, jes' da smo blizu, al' se ja trudim ni iz kuće da ne izlazim kad ne moram :buehehe: , tako da sam poprilično siguran da neću do NS-a anytime soon.

Soooo, ako nemaš neku drugu ideju šibneš mi atresu na PM, ja ti ubačim u kuferat u ponedeljak i Bog te veselio. :thumbsup:

Eh, da, to je samo kapsula sa zalemljenim žicama, za ostalo će sam da se snađeš.

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Zahvaljujući kolegi Mentoku :respect: , uspeo sam da napravim mikrofon sa WM61A i da noćaske navratnanos snimim frekventni odziv mojih zvučnika.

Rezultati merenja (ma koliko ona bila netačna, a sigurno jesu) su u najmanju ruku, problematična.

Na visokotoncu imam 10db pikčinu na nekih 15KHZ, a između 1-2 KHz imam "blago brdo" od +5db. Između 2-14KHz je odziv ravan ko lenjir.

Moraću probati sa nekim drugim vrednostima na skretnici. Okačiću rezultat merenja dok dođem s posla...

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Izmeri po principu kako je objašnjeno u prvih nekoliko postova i napravi.FRD fajlove. Pošalji mi ih pa zajedno da se igramo :)

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Pretpostavljam ( a pretpostavka je majka svih zaheba ) da sam ubio B&C previše jer mi je smetao onaj veliki pik i da zbog toga imam to brdo :).

Druga pretpostavka je da je pik tu zbog 6,8uF kompenzacije na visokom, dok je kod tebe 4,7uF :dontknow: ...uh jedva čekam da dođem kući da se sigram.

 

Moram da napomenem da sam za merenja koristio integrušu na laptopu, a šemu za phantom power sam iskoristio kao sa gainphile-ovog sajta.

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Ništa to ne mora da znači. U nekim iteracijama skretnica mi je bila sa 10uF na visokotoncu, a u drugim pak 3,3uF. Sve zavisi od osetljivosti koju gađaš i kombinovanja sa bas srednjetoncem.

 

Jesi li kalibrisao karticu ?

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Mic je ravan kao lenjir ali kartica mora da se kalibriše.

 

Koja je kartica u pitanju ?

 

EDIT: Sad vidim da si editovao post u vezi sa karticom. 

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Šta da ti kažem. Mogu merenja tom karticom da posluže ali ne mnogo i nikako za ovo što sam ti rekao. Kalibrisanje radi sam HOLMimpulse kada izlaz iz kartice ubodeš u ulaz iste i odradiš kalibraciju u programu. Onda lepo program "vidi" gde i koliki pad ima i šta treba da popravi. Učita se automatski kalibracioni fajl i merenje postaje validno.

 

Probaj da odradiš raw merenje B&C DE250 u H290 sa 1m razdaljine, pa traži od Parhama da vidiš kako izgleda njegovo raw merenje.

 

Ako su slična onda možda i ne beži mnogo od istine.

 

Takođe, posmatraj šta se dešava sa impulsom. Dodaj screenshotove merenja iz holm-a kad dođeš kući.

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Evo večerašnje postavke...

Imate privilegiju i čast da vidite najmoderniju opremu za merenje odziva zvučnika u ovom delu vasione :msn-rofl:

Postavljena slika

Postavljena slika

Postavljena slika

 

Evo i rezultata merenja. Udaljenost je 1m od sredine akustičkih centrara između zvučnika. Visina centra je tu negde tačno na sredini visine sobe.

Postavljena slika

 

malo off-axis..

Postavljena slika

 

Sad treba da raskopusam kutiju i da izmerim RAW oba drajvera...

Zabavljam se ko nikad ! :crazy:

E da, visoki i srednjak su povezati u kontrafazu.

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Isključi taj phase tracking... Nervira me :)Uvećaj mi impuls. Ako ne znaš kako, pozovi me na mob pa ću ti objasniti. Inače, sve je u redu sa Sonido... To je to sa 12dB-oMeriš sa 1m. Drži gate na oko 450 Hz jer mi ne vredi da gledam jedan grafik sa gate-om na 900Hz, a drugi sa 320 Hz.

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Ne znam kako da izmerim B&C...stalno mi izbaci vaki graf :Dizzy: i to moram da offsetujem -30db da bi uopšte video liniju odziva.

Možda je do mikrofona?

B&C direkt je spojen na pojačalo.

Stavio da sweep krece od 300Hz.

Probaću da mu turim HP filter pa da pustim sweep od 10HZ...

Postavljena slika

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Može može. I sam sam x puta merio tako sam ti rekao. Vrv nešto nisi dobro povezao.

 

Impuls je brljav nešto ali imajući u vidu da koristiš integrušu, odlično to radi :) Moja merenja za Sonido su vrlo slična kada pomerim gate na 450Hz.

 

Sad, ne vidim gde su pikovi o kojima si pričao, osim ako nije polaritet visokotonca bio pogrešan pa su se zato stvarali. Imajući u vidu da je na uho pravljena skretnice, moram priznati da sam video mnooogo gore. Ovo je čak Ok :) Malo je omašeno pa se stvara onaj dip od 5dB na 1.8KHz ali bolje dip nego pik.

 

Uz jako malo sređivanja bi se dobio ravan odziv.

 

Merenje sa 1m, ono gde su 3 komada pa zelena linija ima gate na oko 430Hz... Vidi se izdizanje šireg dela opsega (od 800Hz do 1700 Hz) sa vrhom od nekih 5dB, a zatim ide dip od 5dB.

 

Nađi zavojnicu od 0,3mH i poveži je na red sa Sonidom. Uradi to sa obe kutije za probu. Mislim da ćeš primetiti da si dobio više basa, a onda izmeri da vidiš šta se desilo sa tom pik-dip kombinacijom. Inače, i meni je falilo basa sa 1,5mH.

 

Meni je uvek najveći problem bio da smirim bas srednjetonac. Kad njega lepo ispeglam, visokotonac radim prema bas srednjetoncu.

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

E da, sto se tiče bass-a...

Prestao sam da se žalim na njegovu količinu od kada sam stavio visoki u kontrafazu. Imao sam ogroman dip kao i ti što si pokazao na tvojim zvučnicima kada oba zvučnika staviš u istu fazu. Da ne pričam o drastičnom poboljšanju zvuka u ostalom opsegu. Btw, to sam skontao sa android nekim spectrum analyzerom, a merio sam sa telefonom sa 1m udaljenosti i ladno je pokazao taj veliki dip  :D.

Sada imam dovoljnu količinu bass-a. Skretnica na visokom je fino odrađena. Malo ću se igrati oko peglanja onog peak-a na 16Khz da probam da ga smanjim, mada i sa njim imam malko više prijatnog "sparkla" jer je off-axis za par decibela manji. Već sam žonglirao sa nekim vrednostima na skretnici i znam kojim putem treba da idem...

Probaću to sa zavojnicama pa da vidim koliko će biti razlike u odzivu. Nerviraju me te dve grbetine sa amplitudom +-10db :angry-yell: (evo već gledam neke pro drajvere da ubacim mesto sonida ahhaahah)

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Pretpostavio sam da je bilo u kontrafazi sa visokotoncem jer teško da će od ovakva dva drajvera bez veze da se naprave pikovi.Nije ti to +/-10dB već +/-5dB što je kudikamo bolje :)

 

Samo, treba imati na umu da će - kada staviš po 0,3mH- fazna usklađenost (ukoliko sada imaš tako lep dip u kontrafazi) malo da se poremeti. Kako to čika Marfi nalaže, retko bude na bolje :D

 

Još jedan predlog glede spuštanja odziva i ravnanja tog brdašceta koji je jeftiniji, a možeš odmah da ga probaš - probaj da staviš otpornik od 1 om na red sa kondišem u skretnici za bas srednjetonac. Dobijaš RC član (zobel), a u isto vreme atenuiraš taj deo koji je kritičan. Izmeri bez otpornika. Stavi prvo 1om pa izmeri... Stavi 2 oma pa izmeri. Tek kako bi pratio koliko se menja odziv i šta dobijaš ili gubiš. To će spustiti odziv koji je kritičan, a možda se neće puno poremetiti faza. Nemoj ići preko 3oma jer onda dolazi do zbrlja :)

 

Znam da si mi pričao da si izludeo dok nisi namestio da se čuje kako treba. Imajući u vidu da je na uho, odlično si ti to :) Imaš i sreće što su u delu gde ti trebaju, i bas srednjetonac i horna dosta linearno. Da je slučaj kao kod ovog mog waveguide-a, gde zbog konstrukcije levka za kupus treba bar 1 RLC (nekada i 2) bila bi to muka na n-ti.

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Kreiraj nalog ili se prijavi da daš komentar

Potrebno je da budeš član DiyAudio.rs-a da bi ostavio komentar

Kreiraj nalog

Prijavite se za novi nalog na DiyAudio.rs zajednici. Jednostavno je!

Registruj novi nalog

Prijavi se

Već imaš nalog? Prijavi se ovde

Prijavi se odmah
  • Članovi koji sada čitaju   0 članova

    • Nema registrovanih članova koji gledaju ovu stranicu
×
×
  • Kreiraj novo...