Samogradnja gramofona, koja suluda ideja!?
Da li je? U vreme digitalija, kada i CD koji je trebalo da bude savršeni nosač zvuka ispada da je daleko od idealnog rešenja pokazuje sve svoje male nesavršenosti i biva širom sveta istisnut iz ponude pionira tehnologije (Philips kao jedan od dva glavna začetnika tehnologije više ne proizvodi audio CD reproduktore!), u vreme kada kompresovani računarski audio formati prete da pregaze masovnošću, praktičnošću, cenom i dimenzijama sve do sada poznate načine slušanja muzike, da li je uopšte blisko zdravom razumu praviti gramofone? Ploča od vinila kakvu sam je upoznao kao mladac više ne postoji. Uništili su je ekonomisti, kalkulanti, špekulanti i komercijalisti. Jedan je tražio da se smanji količina otpada pa su počeli da recikliraju zaostale platinaste tiraže "vesele seke" i "bate kostolomca", drugi je tražio da se uštedi na troškovima izrade matrica za otiskivanje pa su u fabrikama počeli da umesto optimalne količine otiskuju po pet puta više kopija, treći je procenio da je trećina od idealnih 240 grama po ploči sasvim dovoljno, četvrti je izračunao da ploča može nakon otiskivanja da se ohladi i za mnogo manje vremena ako se naglo ohladi... I svi zajedno, kratkovidi moroni, razliku u ceni, krenuše da trpaju u svoje, nadam se, sada bušne i šuplje džepove...
Ovo su samo neki od razloga zašto je vinilska crna ploča jednostavno, preko noći nestala sa polica naših omiljenih okupljališta... Isti ti koji su ploču uništili, sada zgrću pare na kojekakvim kradenim kompilacijama upakovanih u kartonske omote za 150 dinara, a skidaju muziku sa interneta u mp3 formatu, malo pre-enkodiraju u wav i snime kao pravo izdanje... A sve računajući na sentiment kupaca...
Nego... Kao doskorašnji vlasnik 11 CD plejera imam pravo da pljunem po svakom od njih. Naravno, neću. Svi su mi bili dragi, ali ni jedan nije bio toliko dobar da ne bih poželeo da bude bolji. Sada još imam pet komada, četiri za sebe i jedan u prizemlju. Dobar je CD, ali kao amater i entuzijasta, malo šta mogu da intervenišem unutar mašine a da ne rizikujem da je načisto dotučem. Uostalom, CD kao format, sad, da li savršen ili nesavršen ima jednu boljku koja se krije u samom korenu, u samoj srži principa funkcionisanja. Konverzija iz analognog u digitalni i nazad. Poslednjih skoro 30 godina, pravljeni su razni AD/DA konverteri i za tih bezmalo trideset godina, nije se uspelo u pokušajima da se analogni zvuk vrati 1:1... Blizu je, ima fantastičnih uređaja, ali i najskuplje mašine pate od jedne od dve boljke. Ili vlasnik pre ili kasnije shvati da to nije to, ili ne može da ga priušti sebi... Ja sam negde tu... Niti je to-to, niti mogu da si priuštim spravu za koju bih bio ubeđen da je TO - TO...
Šta nam onda ostaje? Ne baš mnogo... Ili da se radujemo što imamo to što imamo, ili da čačkamo i prčkamo, kalkulišemo, računamo, preokrećemo, menjamo, dodajemo, oduzimamo... i opet na kraju dođemo na isto, samo na nekom drugom nivou. Sada je bolje, ali sigurno da može i bolje od ovoga...
Naravno, postoji i ona treće alternativa, često opisana kao "šuškanje i krckanje", "prašina i brisanje" i kojekakve kombinacije problema uveličanih do gargantuanskih razmera od strane onih koji su odlučili da je vreme da se jedan sasvim fin format nosača zvuka mora odstraniti jer samo zbunjuje tržište koje je gladno novih revolucija, novih dostignuća, konfora, praktičnosti i vrtloga potrošačke groznice... Ljudi, pogledajte samo šta se dešava u svetu računara... Tehnologija toliko brzo gura u izloge nove sprave da ono što je juče nešto bilo skupo, sutra postaje ne samo "zastarelo" već i bezvredno...
Ipak, mada to može da izgleda neverovatno, gramofoni i dalje postoje, i dalje se proizvode, i dalje se koriste... Najlepše od svega, gramofon je ostao suštinski jednostavna mehanička naprava i još lepše od toga, jednostavna mehanička naprava koja se može izvesti u samogradnji i naravno, lep dodatak, malo šlaga na tortu: nema konverzije... Signal kako je snimljen, takav se i reprodukuje.
Uz malo pažnje, vremena i dobre volje, može se štošta naučiti o tome šta je gramofon, kako funkcioniše i koje su mu mane i prednosti. Što se tiče same gramofonske baze, ona je sklop svega nekoliko jednostavnih elemenata i u ovoj temi imam nameru razlučiti teoretiziranja od teorije i kroz jedan praktičan projekat pokazati šta se sve može postići uz skromna finansijska ulaganja, malo više učenja, razmišljanja i vremena.
Kroz niz praktičnih poteza, počevši od teorije suprotstavljene teoretiziranju do konkretnih rešenja, trebalo bi na kraju da se dođe do gramofona koji može da stane rame uz rame najboljima, ne cenom, nego funkcijom, a sve za neke prihvatljivo male iznose u odnosu na cene gotovih uređaja. Potpuno sam ubeđen da će po finalizaciji ovog projekta, realizovani gramofon moći slobodno da se suoči i sa većinom CD plejera koji nam obitavaju po kućama...
Pokušaću da uz ovaj projekat povežem neki od započetih projekata ručica u samogradnji i neko fino cevno predpojačalo, ako kolega Alex Kitić uspe da istera priču do kraja. (Svesrdno pomažući koliko mogu

Pristupi
Registruj se
Nazad na vrh