Znači, kada vidim neku šemicu koja je u osnovi pravilna gain - RIAA - gain, ne želim da je ocrnim niti da gubim dalje vreme na to.
Ovo naravno pišem zato što je gornja analiza u osnovi pravilna, ali i pokazatelj viška slobodnog vremena (na kome zavidim svakom ko ga ima)
Nego, da ja nastavim tamo gde sam stao: kod 2x ili 3x gain? Iskreno, nadao sam se da će neko imati u međuvremenu vremena da komentariše na tu temu, ali to se nije desilo. Najiskrenije, ne znam da li me više nervira glupav komentar, ili izostanak komentara
2x gain je naravno bolje nego 3x. Zašto naravno? Zato što ovo nije idealni svet u kome pojačavamo samo signal, u kom slučaju bi verovatno mogli da ga pojačamo bezbroj puta bez posledica... u stvarnosti, svaki stepen koji vrši pojačanje unosi i "nešto svoje", od šuma do smetnji druge vrste (npr. mikrofonične lampice).
Imao sam prilike da projektujem, pravim i na raznim mestima objavim MC phono sekciju sa ECC88 (može bilo šta iz te porodice) sa tri pojačavačka stepena (naravno, identična). Koliko god da je dobro svirala i bila OK na svaki drugi način, toliko je bilo teško izvršiti fine tuning, pogotovo kada su lampe (tj. elektronske cevi, ko više voli) u pitanju. ECC88 je, kao i sve lampe više i visoke transkonduktanse, sklona mikrofoniji (a bogami i šumu). Kada se problemi nastali na prvoj dalje pojačaju kroz dva stepena, rezultat nije dobar.
Baš zbog takvog iskustva sam zaključio da phono mora da bude sa dva pojačavačka stepena da bi dobro funkcionisao u stvarnom svetu

Pristupi
Registruj se

Nazad na vrh