Jump to content

u poseti kod Elvisa


Zflazar

Preporučeni Komentari

Dragi moji,

vratio sam se sa letovanja koje se svelo na aktivnosti iz "glupog prvog bebinog tromesečja" prilagođenog uzrastu člana foruma (t.j. sisanje sam zamenio sa jedenjem, ostalo u principu isto uključujući i kupanje u kadici).

No, nisam hteo da Vas zamaram sa mojim letnjim ritualima, nego da na ovom mestu raportiram o poseti našem DIY kolegi iz Zadra, cenjenom Elvisu, kod koga sam imao zadovoljstvo da se informišem iz prve ruke o njegovom line array projektu sa po osam 2" zvučnika u jednoj kutijici koji su povezani što redno što paralelno, više o tome u njegovoj temi na HR DIY forumu: http://diyaudio.com.hr/viewtopic.php?f=9&t=797

Setup je činio no-name CDP/DVD, TVC od @FFL, SE 6S33S od Elvisa, slušaonica neadekvatna, ali meni već poznata iz prethodnih poseta:

http://diyaudio.com.hr/download/file.php?id=3170

Iskreno, nakon uvodnog predstavljanja zelenih stubića sa po osam malečnih zvučnika hteo sam kurtoazno da im odvojim 5 minuta vremena i da ga pitam da li ima u blizini one masne OpenBaffle zvučnike pri pruci koje sam slušao pre dve godine kod njega i da ostatak vremena ulupam u tako nešto, čak sam ga minirao i sa tim da sam izvukao sa njegove CD police neki opskurno zvučeći snimak nekog koncerta iz 70-tih koji zvuči taaaaanko kao namaz paštete ne vojničkoj marendi.

No, Elvis je osoba naoružana sa bezgraničnim strpljenem i dobrom voljom naročito kad ima kao gosta skeptika iz Vojvodine koji u svoja 12" može da smesti 6 komada 2" zvučnika i da mu još ostanu 2 komada "za poneti".

Elvis je rekao da mu je baš drago što sam se uverio da "tanak" snimak zvuči tanko i na line array konceptu i stavio potom CD iz normalne produkcije sa nekom coutry-zvučećom muzikom, kao i CD sa nekom stvarima gde ima i onog gadnog australijskog instrumenta- Didgerdoo-a

http://www.usp.ac.fj/news/story.php?id=23, mogu vam reći da mi se oznojala i potkošulja koju nemam kad sam čuo koliko muzike izlazi iz aktuelnog setup-a.

P.S. bilo me je sramota da ga pitam da li je priključen i onaj bas u sredini, pošto je to bilo irelevantno, ali ono što se čulo što izlazi iz onih malih zelenih stubova me je veoma prijatno iznenadilo i ne bih se stideo da imam tako nešto u dnevnoj sobi, sigurno mu je WAF veći od nekih stvari sa moje duge liste želja, no šta je tu je- znam da će Elvis iscediti iz ovog koncepta najviše što može, a i ovako svira veoma interesantno.

Pogotovu neprijateljima skretnica savetujem da malo isčitaju kako- i šta je povezano, pošto ovde nema ničeg sem žica i zvučnika u kutiji.

Elvisu hvala još jednom na gostopromstvu, nadam se da će se odazvati pozivu da dođe do mene i da me zajebava sa istim CD-om na 12" Tannoy-ima i pita "kad ćemo preći na OpenBaffle koji ti se toliko dopada?"...

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Hvala na lepom izvestaju !Prijatno iznenadjenje je da line array sa Bose Cube driverima lepo svira, ja ih se secam uglavnom iz kafica i bilijar sala kao drekavaca od kojih glava pocinje da puca posle 10 minuta. Ocigledno je line array (manja ekskurzija pojedinacnih membrana odn. veca sumarna osetljivost) mnogo bolje resenje za njih, a ne treba zanemariti ni visok WAF odn. zauzimanje vrlo malog prostora u sobi.Pozdrav tebi i cestitke Elvisu :cheers:

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Uspeo sam napraviti par fotki u Elvisovom labu. Tema je bilo na pretek, vremena malo. Interesantan pristup, sa dosta prostora za eksperimentisanje. Pozdrav Elvisu i ovim putem, vreme provedeno kod njega je za čistu peticu. :)

post-205-0-02380500-1345564905_thumb.jpg

post-205-0-48733900-1345565213_thumb.jpg

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

svidja mi se boja zvucnika, imam utisak da je kupljena na istom mestu kao i mnoge cevi u radioni/slusaoni.... :)a inace poseban rispekat za koncepciju zvucnika uz podsecanje na ono sto su jos nasi stari znali: skretnica je neprijatelj muzike!zivijo!

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Moram priznati da se ja svaki put tresem kada mi dođe inspekcija iz Zrenjanina u Zadar Lab na kontrolu novih uradaka nastalih u 12 mjesečnom periodu. Oni su virtuozi u haiku kritikama he he he he…. No naučio sam se ja nositi sa njima, već je to dugogodišnja tradicija. Jao njima kada ja dođem u Zrenjanin. :)

Šalu na stranu, uvijek mi je zadovoljstvo ugostit drage prijatelje koji su uz sve dobro što jesu ujedno i audio DIY-eri. Tema za priču znači uvijek ima na pretek. Ponekada se slažemo u mišljenjima, a ponekada ne, no sve je to u konačnici fair-play. Najdraža uzrečica nam je bila: citiram „nemaš ti pojma“ :)

Ovim putem se još jednom želim zahvaliti Ferencu na strpljenu oko upgradea njegovog TVC-a koji je u mojem vlasništvu. Zamislite… dođe na odmor, a onda čitav dan potroši na lemljenje gomile plemenitih VDH žica u nekakvom crnom ružnom metalnom kućištu by ja.. e to je DIY-er. Zadnjih dana zbilja uživam u sprezi TVC-a i babuška mono blokova na draft verziji line arraya. Moj komentar na zvuk sustava bio bi subjektivan pa ću ga preskočiti. Ne isključujem da ću sve to prezentirati na Triode festivalu IV ma gdje god on bio održan.

Hvala Zoltanu na pozivu u Zrenjanin uz obećanje da sigurno na probu donosim onaj CD sa „prekrasnom“ snimkom

Van Morrisona iz 70-i-neke, pa da vidimo kako će Tannoy-i to „odškripati“ he he he he ….

Pozdrav svima na Forumu !

Elvis

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Dobro nam došao na forum.Super zanimljiv projekat :)Jesi li radio neka merenja frekventnog opsega za stubiće ? Vidim da si već radio impedansna merenja.Pozdrav

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Jesi li radio neka merenja frekventnog opsega za stubiće ? Vidim da si već radio impedansna merenja.

Na žalost nisam radio nikakva mjerenja. To sam baš i naveo na HR forumu kako mi je upravo zbog ovog projekta iznimno žao što ne raspolažem sa nekakvom kvalitetnom mjernom opremom. Već neko duže vrijeme razmišljam o toj vrsti mjerenja, možda bi mogao složiti nešto bazirano na Arti, no koliko će to biti kvalitetni podaci.. e to je sada drugo pitanje... no duga je zima, vidjeti ću :).
Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

  • 1 year later...

želim kao prvo da zahvalim dragom prijatelju Elvisu što je dao dozvolu da dokumentujem slikom njegovo DIY-svetilište, a za dugogodišnje gostoprimstvo mu nikada neću moći u dovoljnoj meri zahvaliti niti odužiti pa makar se uselio kod mene ovih stopa!

 

no da krenemo redom:

 

-nekada jako davno, kad sam ja još otkrivao SE cevna pojačala, oči mi je otvorio Aleksandar Kitić, kome i dan-danas odajem priznanje na strpljenju i nesebičnosti, kao i trudu da u najvećoj meri demistifikuje materiju. Zahvaljujući njemu savladao sam abecedu SE pojačala, dobro, ne baš većinu slova. Dobro, uglavnom samoglasnike. Skoro sve. Majkemi.

 

Isti Aleksandar Kitić me je tada povezao sa još jednim zanesenjakom iz Hrvatske, Elvisom iz Zadra, a meni se činilo interesantnim da tada, recimo pre oko 10 godina, kad sam (ponovo) otišao u Zadar da letujem, da upoznam i drugog iz dvojca, koji je konstruisao neke od RH pojačala.

 

Naravno, nakon prvog susreta sam ukapirao da se od tada koncept letovanja promenio, i da su plaža, spavanje, krkanje dobili ljutu konkurenciju u vidu sedenja i druženja sa Elvisom i dragim ljudima sa lokalne DIY scene sa kojima me je tokom poslednjih nekoliko godina domaćin upoznao.

 

Da ne udaram na patetiku sa velikim čekićem, da pređem na stvar:

 

-nakon open baffle i line array koncepta kod Elvisa se u labosu pojavio frižak par elektrostatika u njegovoj izvedbi.

 

post-36-0-32924500-1408489707_thumb.jpg

 

Dogovor sa Elvisom je da link prema HR forumu gde je sve potanko objašnjeno kao i komentare šta se ZAPRAVO vidi na slikama  da on lično, a ja ću uz slike dodati Mali Perica vizuru svega.

 

No da krenem redom: Elvis mi je rekao da mu je dosadilo da na zvučničke jedinice koje je neko drugi osmislio i napravio u fabrici on pravi kutije i skretnice, pa je odlučio da samogradnju zapravo obrne: da konstruiše sam drajver, a da nema kutiju, a skretnica da bude aktivna!

 

Takođe mi je rekao da su ga dobronamerni savetovali da se ne nervira ako mu ne uspe iz prve, i da će tek 3. ili 4. zvučnik zasvirati. Njemu je to uspelo sa daleko manjim serijskim brojem.

 

O čemu je reč, ja vam do kraja i dalje nisam pohvatao, ali se otprilike radi o sledećem:

 

-treba stvoriti elektrostatičko polje na takav način da na metalni ram (koji liči na veliku četvrtastu perforiranu cediljku za testo) i sa jedne strane i sa druge strane dovedeš jedan polaritet a na tanku, ultralaku i ultranašpanovanu membranu koja je "zarobljena" između ove dve "cediljke" dovedeš drugi polaritet, tako da u režimu mirovanja električni "senvič" drži u sredini ultratanku krišku salame u nultom položaju.

 

Kad dovedeš muzički signal iz pojačala na ovaj sendvič, onda će se kriška salame ugibati u sendviču (pošto su "cediljke" predebele i prekrute da bi radile isto) tako da kroz rupe na "cediljki" izlazi zvuk koji je rezultat pomeranja ove tanke "kriške" napred-nazad.

 

E sad, poštoto nema kutije i pošto ima rupa sa obe strane "cediljke", zvuk izlazi sa obe strane tako da se prostire i u pravcu slušaoca i prema nazad od zvučnika.

 

Od čega napraviti ovakav drajver?

 

-od stvari koje ja ne bih ni primetio ni u farbari, gvožđari ili trgovinama elektronike.

 

Mylar: materijal koji liči na domaćicama tako omiljenu tanku prozirnu i rastegljivu foliju za pokrivanje hrane protiv muva i protiv neugodnih mirisa u frižideru. Sa tom razlikom da Mylar nije rastegljiv i da je strava dobar izolator i da se koristi ne u kuhinji nego u proizvodnji kondenzatora. post-36-0-90451900-1408489790_thumb.jpg post-36-0-09090900-1408489815_thumb.jpg

 

3M obostrano lepljiva traka: služi da se nalepi na ram od "cediljke" sa jedne strane, a sa druge strane da se na njega nalepi našpanovani mylar. Ova vrsta koju Elvis preporučuje je dodatno predrkana pošto je termostabilna pa na njoj možeš da lemiš kontakte bakarnog trakastog voda i da greješ termo-fenom mylar radi dodatnog ukrućenja bez bojazni da će ti se naborati mylar. post-36-0-00279300-1408489737_thumb.jpg

 

Bakarna traka: služi da se dovede i raspodeli elektricitet po mylaru.

 

"Sredstvo za ubeđivanje elektriciteta da se ravnomerno rasporedi po mylaru":  tečnost koju možeš kupiti u bolje opremljenim hobi-prodavnicama i farbarama, granule koje sadrži i koje ostaju nakon sušenja na membrani potenciraju da se ona ponaša "poput češlja koji je ravnomerno naelektrisan nakon provlačenja kroz kosu" (otprilike citiram konstruktora). post-36-0-09653400-1408489765_thumb.jpg

 

Perforirana metalna ploča: po jedna za obe strane mylara. Zafarbana izolacijskom farbom da 1500V ne beži kojekud pri hvatanju zvučnika prstićima. Ne preporučujem nikakvo vršenje fizioloških potreba po ovakvom zvučniku ni ako si jako nezadovoljan sa zvukom. Kažu da su tek jako male struje prisutne ali jebiga nisam ja Tesla da bih u to verovao. post-36-0-72257000-1408489889_thumb.jpgpost-36-0-65168300-1408489913_thumb.jpg

 

Ram za zvučnik sa kutijom pri dnu za elektroniku: ovaj deo baš nisam najbolje razumeo ali suština je da se tu nalazi trafo koji će da napravi visoki napon da bi se utegao mylar kako to i treba da bude. post-36-0-24137800-1408490027_thumb.jpgpost-36-0-75756200-1408490049_thumb.jpgpost-36-0-57448000-1408490095_thumb.jpg post-36-0-15639500-1408490072_thumb.jpg

 

Kako napraviti zvučnik:

 

a) teži način: uzeti mylar, iskrojiti ga na potrebnu dužinu, fiksirati ga na DIY ramu za utezanje (španovanje), uz pomoć dinamometra kontrolisati kolko si sile utegao u duži deo mylara, zatim bočne delove navući prema stranama sa selotejpom. post-36-0-50819400-1408489839_thumb.jpgpost-36-0-32340300-1408489864_thumb.jpg

Ovako našpanovan mylar zalepiti na jednu od ofarbanih "cediljki", sa bočno nalepljenom dvoslojnom 3M trakom. Ako bolje pogledate, traka nije samo sa strane nego i poprečno i tako dobijete kvadratiće mylara koji su u dve veličine. Elvis kaže da manji rade visoke a veći srednjetonsko područje. Logično.

Zatim se namaže na mylar  "Sredstvo za ubeđivanje elektriciteta da se ravnomerno rasporedi po mylaru"  i proveri megaommetrom da li je ravnomerno razmazano. Otpornost bi trebala manje-više da bude ista na celoj površini membrane.

 

Zatim lepljenje bakarne folije na mylar, grejanje pištoljem sa toplim vazduhom, lemljenje kontakta na bakarnu foliju.

 

Lepljenje na ovako urađem kompleks "cediljka"-mylar i sa druge strane druge "cediljke" opet sa dvoslojno lepljivom 3M trakom...

 

Smeštanje zvučnika u ram, povezivanje sa "crnom kutijom".

 

B) lakši način: moliti Elvisa da ti to lepo on uradi.

 

Možda sam se zeznuo. Možda je ono potonje ipak teže.

 

No, šta tu još treba: Panel za midbas/bas. Planiran je i on, a dok on ne stigne, bas izigravaju Bose subvooferi. Skretnica, faza, time-delay su rešeni elektronskom skretnicom. post-36-0-03792700-1408489936_thumb.jpgpost-36-0-02742700-1408489958_thumb.jpgpost-36-0-12613300-1408489982_thumb.jpgpost-36-0-75318900-1408490003_thumb.jpg

 

Zvuk? Jebiga, ima dosta uzan sweet-spot, i za sad nema ništa što bih nazvao iritirajućim, a i dalje tvrdim da je Elvisom podrum najbolje mesto odakle su proterani krompiri koji klijaju, pijandure koje se zavlače da piju i pišaju po odbačenim madracima, starim novinama i delovima za bicikl. Mesto koje Elvis poput Svetog Petra čuva kao ulaz u raj samogradnje u Dalmaciji a i šire.

 

Živija Barba!

 

post-36-0-48977100-1408490121_thumb.jpgpost-36-0-98218700-1408490144_thumb.jpgpost-36-0-89518900-1408490161_thumb.jpgpost-36-0-02884800-1408490186_thumb.jpgpost-36-0-93878700-1408490208_thumb.jpg

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Hvala za izveštaj i podsećanje na jedan od retkih project-a koje pratim otvorenih i očiju i usta na oba forum-a gde se dešavaju opisi i izveštaji. Pozdrav i za izveštača na ovom (trećem) mestu i za meštra od ES-a.

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

 

 

Zvuk? Jebiga, ima dosta uzan sweet-spot,

 

 

 

pa, problem svih vertikalnih panela. magnepan 20 serija kao jedna od najboljih se opet cuje kao dve ukrstene vertikalne ravni. quad 57 ima sweet spot velicine 5cm. sad ko voli moze malo i da pati.... isto ko i za horne. 

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

pa, problem svih vertikalnih panela. magnepan 20 serija kao jedna od najboljih se opet cuje kao dve ukrstene vertikalne ravni. quad 57 ima sweet spot velicine 5cm. sad ko voli moze malo i da pati.... isto ko i za horne. 

Kao nekadasnji vlasnik (nekih 20-tak godina) ove koncepcije zvucnika ( Eminent Technology LFT-VIII ) i da se slozim, ali delimicno sa prvom recenicom.

Medjutim, sa ovom drugom, vezanom za ESL-57 i s.spot od 5 cm ne mogu, ali nikako (pa neka ovo bilo i stilska figura). :)

 

Zflazar - da li se zna okvirno koja je osetljivost ovih mylar statika ?

Moje su bile "citavih" 83 db osetljivosti i bila im je potrebna skoro pa "hidrocentrala" od izvora, kako bi imale potpunu kontrolu.

Malo je amp-ova koje im nisam "nudio" (  vec sam pisao, da se ne ponavljam ).

 

Generalno, svaka  cast Elvisu na idejama i trudu, ali videvsi na slikama i cevne sprave, da li je ovaj "mylar projekat" samo jos jedan izazov ili "odlazak" od cevne topologije ?

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Zflazar je napisao sve bitne stvari što se Elvisovog laba tiče. Barba je pravi multitalent, izuzetno je vešt i kada se spremaju orade na gradele - diy se uglavnom tu odigravao. :)

Slike su sa otoka Ugljan, mesto Mali Lukoran - tu sam bio više puta carski ugošćen - hvala Elvis na svemu !

 

 

;)

 

post-205-0-86322100-1408557721_thumb.jpg

post-205-0-81042200-1408557768_thumb.jpg

post-205-0-22475600-1408557783_thumb.jpg

post-205-0-25461700-1408557799_thumb.jpg

post-205-0-29150500-1408557817_thumb.jpg

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Zflazar je napisao sve bitne stvari što se Elvisovog laba tiče. Barba je pravi multitalent, izuzetno je vešt i kada se spremaju orade na gradele - diy se uglavnom tu odigravao. :)

Slike su sa otoka Ugljan, mesto Mali Lukoran - tu sam bio više puta carski ugošćen - hvala Elvis na svemu !

 

 

;)

Bio sam tamo, lepota. 

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Kreiraj nalog ili se prijavi da daš komentar

Potrebno je da budeš član DiyAudio.rs-a da bi ostavio komentar

Kreiraj nalog

Prijavite se za novi nalog na DiyAudio.rs zajednici. Jednostavno je!

Registruj novi nalog

Prijavi se

Već imaš nalog? Prijavi se ovde

Prijavi se odmah
  • Članovi koji sada čitaju   0 članova

    • Nema registrovanih članova koji gledaju ovu stranicu
×
×
  • Kreiraj novo...