Jump to content

Gramofonske glave


revox

Preporučeni Komentari

ove dvije zadnje čekajupost-38-0-93002200-1340133482_thumb.jpg post-38-0-44346000-1340133502_thumb.jpgili sumiko pearl ili shure m97xe ili grado green ili silver 1dvije od ove četiri su sljedeće na reduno ođe se nema skim popričat oko izbora glavasamo se slušaju zvučnicii evo jedan grupnjakpost-38-0-86253200-1340133635_thumb.jpg

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

ljubaznoscu kolezi Insides-a ima se DL103nabavice se valjda jos kojatravoja ima , jfeta ima , ploca ima i bicene lupam glavu vise ....... odavno

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

no ođe se nema skim popričat oko izbora glava

Ima, ne brini.. izbor glava ti je vrlo loš, mada ni ručka nije nešto.. probaj taj Shure ili neki jeftiniji Grado, onaj Silver nije nešto.. Sumiko izbegavaj u širokom luku.. ako si ograničen samo na MM gledaj da juriš zvučnice impedanse manje ili bar oko 500 Ohm-a

a koji ce ti andrak 84,5 jeftinih glava ?

ljubaznoscu kolezi Insides-a ima se DL103

Koj će tebi andrak najgora moguća MC glava?!
Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

A ste se raspisali a mene nema. Uteko par dana u Durmitor.

post-38-0-95763000-1340394844_thumb.jpg

Malo dušu da odmorim pa opet u ovaj pakao od 40 stepeni.

Jes' vala. Otkad sam nabavio AT440Mla, ne progovaram o glavama. Bačaj sve to u Moraču, ozdravićeš :)

Postavljena slika

slušao 440 i upoređivao sa 120

440 fenomenalna glava al sam ja prvo naletio na ovu 120 a i dobio sam je po diskont cijeni od 80e - nova tako da bi što bi.

Kasnije mi je slučajno ulećela at95e za smiješne pare 18e

Drugar kupio gram pa mu klinci polomili drugi dan iglu (bila at95) i nađosmo na njemačkom amazonu da se at95 prodaje 18e te uzesmo za njega dva komada a i ja se prikačih za jednu.

Sa poštarinom ispalo po 20 evrića komad - moralo se uzet.

at95 za te pare je fenomenalna glava - a i za veće koloko se ovde prodaje -40e

Meni služi za malo starije ploče i svakdnevno vrćenje ploča sa slušanjem na jedo uho

A, viđi ovu (koju - ovu)

Postavljena slika

Ali, igla je loša, još par obrtaja. Možda. After market igla za nju je čist promašaj.

Stantona sam imao neđe davno na thorensu 110 dobro je zvučalo nisam siguran jel bio ovaj model al nešto slično je bilo sa ovom četkicom. Kolko mi se čini sad teško dostupna a i prave replike kolko pročitah.

Ima, ne brini.. izbor glava ti je vrlo loš, mada ni ručka nije nešto.. probaj taj Shure ili neki jeftiniji Grado, onaj Silver nije nešto.. Sumiko izbegavaj u širokom luku.. ako si ograničen samo na MM gledaj da juriš zvučnice impedanse manje ili bar oko 500 Ohm-a

Bem ga tu je što je

Ortofon mi je glava koja je odradila svoje ali još može da se koristi.

Moralo se nešto kupovat i nalećeh na ovu at 120 za 80e

Učinilo mi se da za tu lovu nisam mogao ništa bolje kupiti

Meni se čini da je 120 sasvim ok u srednjim i visokim , čak mi vadi detalje koje sa ortofonom nikad nisam ni čuo na pojedinim pločama

sa 1,5 gr radi bez greške

zamjerka koju imam je da je tanka u basu nije da ga nema al nije to to

kažem ti at95 se morao kupit za te pare za koje je kupljen

e sad sumiko pearl mogu da nabavim novu za 50 eura

Fale tu glavu a ja čisto iz radoznalosti da probam

Nije neka lova a dolazi mi u PG, kolio sam čitao kritike korektna glava dobar traker

Shur-a ne mogu da dobijem u PG bez da ga naručujem preko amazona tako da je sva prilika d aza sad neću radit o tome

a i za nju imaju primjedbu da je tanka na basu br po prikazima koje čitam

e sad oko grado

kolko čitam svi pljuju po modelu black kao loš traker kao izobličava pri kraju ploče

mene privlači što kažu da grado ima mekan zvuk pa sam pomislio da može da mi valja

pa krenuh na malo jači model.

generalno sad mi nije frka za glave imam tri- dvije nove i ovu staru

Vule slažem se da tp16mk3 nije neka ručka al nije ni smeće

najesen treba da sklepam jedan moj gram (dual 8-polni motor, philips subšasija, i postaviću mu tri podnožja za ručke pa će da se igramo što sa prepravljanim što sa pravljenim što sa fabričkim. No otom potom.

e sad mi reci si slušao sumiko perl i grado green ili silver i u čemu je razlika

bem ga ovde teško da možeš čuti neki veći izbor glava

sve se svodi na kritike koje čitaš i ako slučajno naletiš na nekoga da ima dobru glavu da čuješ

meni je at120 mnogo bolja od ortofon 2m red

imam ove om 10 glave gledo sam i rzmišljao o kupvini igle 20 ili 30 ali je to dosta skupo a i ne znam kao će d azvuči da bi eksperimentisao

Pazi ja dnevno odvrtim 10-15 ploča u zadnje vrijeme tako da valja imat koju glavu u šteku

Kolko se meni čini at su 2,3kohm ako pričamo o istom parametru

inače teško se nalaze baš svi podaci o glavama

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Zaboravi Sumiko, ne vredi ni 5 eura.. Stanton je jako zajeban za amplifikovanje, izlaz jako mali gotovo kao MC a ima otpor kao klasičan MM, ne znaš u šta da ga uštekaš.. pitaj Rasa koji je beše Grado koristio, sasvim pristojna zvučnica, meni bolja od svih jeftinijih MM danas.. i mani se zaglupljujućih priča o trakingu, o tome pišu uglavnom gluvaći i zlonamernici, vrh nije presudan za vernu reprodukciju..

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

ljubaznoscu kolezi Insides-a ima se DL103

Koj će tebi andrak najgora moguća MC glava?!

Denon DL103 najgora moguca MC glava?????Pa stvarno ima po netu svakakvih izjava i trpi on puno vise nego papir.Mada zapravo, ima slucajeva kad se ne samo DL103 nego i sve ostale MC zvucnice mogu proglasit "najgorima". Ako se npr ne zna podesit gramafon, ako se ne zna pravilno ih terminirat, ako se ne zna napravit (odabrat / kupit) kvalitetni step-up stupanj (a i cili phono preamp)......A vrlo cesto bude i to da MC zvucnice pokazu koliko je zapravo sve ostalo (preamp, amp, zvucnici) u sistemu lose...... pa se krivnja baca na njih (tako je valjda nekima lakse)
Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Denon DL103 najgora moguca MC glava???

Bezbroj puta do sada sam vodio razgovore sa ljudima koji nisu bili zadovoljni MC zvučnicama i vraćali se na MM, kada sam ih pitao šta su probali odgovor je uvek bio 103-ka! Kao razlog za izbor iste uvek su navodili to što je nahvaljena na netu..Zvučnica ima jako mali izlaz i za MC zvučnicu ogromnu omažu, svi jeftiniji Ortofoni sviraju bar za klasu bolje od nje.. ja nemam neko veliko iskustvo sa zvučnicama, desetak sam posedovao i bar još toliko slušao kod drugara, Denon je daleko najgore svirao..Omaža je daleko najvažnija stvar i direktno utiče na kvalitet reprodukcije, to i proizvodjači jako dobro znaju ali se prave blesavi.. uostalom Denon je jako dobar primer za to, model 103R ima 12 a ne 40 Ohm-a kao obična i košta tačno onoliko puta skuplje koliko puta mu je manja omaža..
Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Kao razlog za izbor iste uvek su navodili to što je nahvaljena na netu..

Btw, DL103 je usal u proizvodnju prije nekih 40-ak godina i jos se proizvodi. Nije mi jasno kakav je to internet postojal pred toliko godina a jos mi je manje jasno kako nesto ca je "najgore" uopce moze opstat toliko vrimena u proizvodnji???? Virovatno su oni u Denonu izrazito glupi a po gluposti ih nadmasuju samo kupci DL103. I tako punih 40 godina. Zaista nevirovatno, cisti slucaj za psihijatre.....

Bezbroj puta do sada sam vodio razgovore sa ljudima koji nisu bili zadovoljni MC zvučnicama i vraćali se na MM, kada sam ih pitao šta su probali odgovor je uvek bio 103-ka!

Sasvim moguce. Ljudi nabiju step -up stupnjeve sa prevelikim pojacanjem, koriste phono preampe jako diskutabilne kvalitete, ne znaju propisno terminirat zvucnicu a podesavanje gramofona je mnogima imaginarni pojam i jasno je da su nezadovoljni.

Zvučnica ima jako mali izlaz i za MC zvučnicu ogromnu omažu, svi jeftiniji Ortofoni sviraju bar za klasu bolje od nje.. ja nemam neko veliko iskustvo sa zvučnicama, desetak sam posedovao i bar još toliko slušao kod drugara, Denon je daleko najgore svirao..

DL103 ima jako mali izlazni nivo?????????????????????????

Pa sad, ako je tih 0,3mV kojih ona daje "jako mali izlaz", ca se onda moze rec za one MC zvucnice koje daju npr 0,12 mV ili 0,1 mV ili samo 0,08 mV?????

Tih 0,3mV je zapravo itekako veliki nivo za klasicne MC zvucnice. I taj nivo znatno olaksava problame u vezi sa sumovima same elektronike. Ali ne lezi vraze, jako puno njih polupismenih po pitanju tehnicke strane negdi procitaju da je cim vece pojacenje step-up stupnja (neovisno da li je to trafo ili aktivni sklop) jako povoljno za postic cim manji nivo suma cilog sistema i to im je glavna vodilja. To naravno i je u principu potpuno tocno ca se tice samog suma ali ima tu puno vise toga nego ca je sam nivo suma. Npr, spajanje takvog step-up stupnja na phono preamp sa jadnim mogucnostima zasicenja ulaza je jedan tipican uzrok zac ce neki proglasit da DL103 "ne valja".

Da to malo pojasnim brojcanim primjerom. Recimo da se ima sasvim standardni MM phono preamp sa ulaznom ositljivosti od 2mV i sa mogucnosti dovodjenja do 50mV prije nego ca preamp uleti u saturaciju (ili kliping, kako god ki oce zvat) ca su neke sasvim tipicne vridnosti za vecinu (pogotovo poluvodickih) MM preampi koji se danas koriste. Takav preamp znaci dozvoljava dovodjenje za nekih 28dB jaceg signala od nominalne ositljivosti ca je uz koristenje neostecene ploce manje vise sasvim dovoljno da preamp sasvim pristojno dela sa MM glavom koja daje tih 2mV izlaza.

E sad, ako na takav preamp netko stavi step-up stupanj sa pojacanjem od 15 do 20 puta (opet sasvim tipicne i uobicajene vridnosti), taj ce dobit da DL103 preko step-up stupnja salje takvom preampu od 4,5mV do 6mV. I naravno, taj veci nivo ce onih 28dB smanjit za 7 do 10 dB pa ce mogucnost zasicenja ulaza preampa u odnosu na nominalnu njegovu ositljivost past na prilicno jadnih 18 do 21 dB.

Tome triba dodat da MC zvucnice daju proporcionalno (u odnosu na nominalni specificirani izlazni nivo) i nesto vece amplitude signala nego MM zvucnice (u odnosu na njihov nominalni izlazni nivo). To je u vezi sa samom njihovom konstrukcijom, zbog vrlo male mase pokretne zavojnice daleko bolje reagiraju na jake tranzijente nego MM zvucnice kod kojih je masa pokretnog sistema puno veca.

I evo vraga, DL103 naravno tu nece zvucat dobro. A kako jadna i moze kad je takav preamp svako malo u zasicenju (kod nekih glazbenih materijala gotovo da nece ni izlazit iz zasicenja). Da li je to njezina krivica? Ili je mozda ipak problem u onima koji nimaju ni najelementarnije poznavanje toga ca su optimalni radni uviti za MC zvucnicu? Neka svato zakljuci sam....

Ne mos ulit balkanski benzin u Ferraria i onda od njega zahtivat da "ide dobro"

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Mene i dalje kopka da kod kuće, na miru probam Denon 103 i vidim konačno u čemu je stvar sa tolikim pričama oko nje.Vule, kada kažeš da je 103 najgora zvučnica koju si čuo, moraš da uzmeš u obzir da je verovatno i najeftinija koju si čuo, a jeftini Ortofoni "koji su bolji od 103" i treba da budu bolji, obzirom da su dva puta skuplji.

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Mene i dalje kopka da kod kuće, na miru probam Denon 103 i vidim konačno u čemu je stvar sa tolikim pričama oko nje.

Ti stvarno nemaš pametnija posla..

Vule, kada kažeš da je 103 najgora zvučnica koju si čuo, moraš da uzmeš u obzir da je verovatno i najeftinija koju si čuo, a jeftini Ortofoni "koji su bolji od 103" i treba da budu bolji, obzirom da su dva puta skuplji.

Pa i nisu baš dva puta skuplji, MC10 je koštao ispod 200 dolara nov, MC15 možda malko više.. Denon oko 150 ako se dobro sećam.. razlika u zvuku je kao dupe i oko!
Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

MM zvučnice koje imaju nisku impedansu, a moguće i niži izlazni nivo signala, često su zapravo MI - moving iron, pokretno gvožđe.

Bila je opsežna diskusija na VE forumima o ovome.

"Problem" je što mnogi od proizvođača nisu ovakve modele svojih zvučnica deklarisali kao MI, već kao MM, što zapravo, sa aspekta korisnika i nije najbitnije, obzirom da MI ne zahteva nikakav dodatni hardver, već se koriste sa MM gramofonskim pretpojačalima.

Grado je primer kompanije koja svoje zvučnice, pa i one iz Prestige serije (o kojoj je u ovoj temi bilo reči, modeli Black, Green, Blue, itd...) deklariše kao MI.

To može da bude i iz čistih marketinških razloga - isticanje različitosti da bi se proizvodi kompanije jasno prepoznali u moru drugih, pa će većina onih koja je ikada čula za MI prvo pomisliti na Grado.

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Pa i nisu baš dva puta skuplji, MC10 je koštao ispod 200 dolara nov, MC15 možda malko više.. Denon oko 150 ako se dobro sećam.. razlika u zvuku je kao dupe i oko!

Nema potrebe da umanjuješ razliku u ceni, obzirom da stvari ne stoje tako.Po ceni Denon 103 treba uporediti sa Tangom, ili drugom nekom zvučnicom koja košta 100-150 nečega.Druga stvar, radoznalost ne znači nužno i izbor.Uostalom, ti si od mene mnogo više radoznao kada je hi-fi u pitanju (a i šire :)).
Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

DL103 je bargain za kvalitet zvuka koji dajetreba znati ili treba platiti da se dodje do njenog punog potencijalatoliko - ne zarad prosvecivanja Vuleta , nego zarad toga da ne ostane visit pogresna informacija

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Sumiko Pearl - dobio sam je na slušanje od drugara koji poseduje veliki broj MM zvučnica i koji ju je kupio iz radoznalosti, potaknut napisima na net-u i privučen njenom cenom.Nešto tako dosadno i plitko nisam čuo u skorije vreme i to je verovatno jedina zvučnica za koju ću otvoreno reći da je ne bi uzeo ni da mi je poklone, uz ogradu da niti imam nešto protiv Sumiko firme (koristim njihov šel), niti protiv distributera u Srbiji (od njega sam kupio šel).Nisam ljubitelj AT95-120-440 zvuka, ne volim 2M Red, niti Stanton 500, niti distorzirani zvuk Shure 75, ali za sve ove zvučnice mogu da kažem da poseduju određeni kvalitet, koji bi mogao da opravda kupovinu i učini njihovog vlasnika zadovoljnim.Grado Black sam dugo slušao na 320Mk2 (TP90 ruka i Sansui 222Mk2) i to jeste mekši i topliji zvuk, kako ga na netu opisuju. Bas je blago izdignut i pomalo bumi, visoki su neznatno povučeni, ali imaju punoću, dok je srednjetonski spektar verovatno ono što čini ovu zvučnicu prijemčivom.Rekao bih čak da je Black bolje zvučao na lakšoj (oko 12g eff mase) Sansui ruci.Probleme sa trekingom, oko kojih se toliko trubi okolo nisam imao.Nisam imao ni probleme sa brumom, oko kojih se takođe toliko trubi okolo.Tela pojedinih zvučnica unutar Prestige serije su izgleda ista.Ako na najjeftinij Black staviš iglu od Green, imaćeš Green zvučnicu., ali ovo ne znači da na Black možeš da staviš iglu od Gold i dobiješ Gold zvučnicu, bar ne zvanično.

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

@revox

Bez namere da popujem, ne znam kakva ti je situacija sa prostorom, niti koliko je komplikovana zamena cevi ruke na tom Thorensu, da bi uživao u čarima različitih zvučnica, zar nije jednostavnije da pazariš drugi gramofon, čak i vrlo jeftin, na koji bi montirao recimo AT95 za slušanje problematičnih ploča?

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

I ako mi je dozvoljeno da dam još jednu preporuku, makar za slušanje (iako mi je jasno da je to često teško izvodljivo) - Goldring 2100, koji u Beogradu košta oko 90€, ako se ne varam i što bi po meni bila bolja kupovina od bilo kog MM AT, ili Ortofona od +/-50€.

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Kreiraj nalog ili se prijavi da daš komentar

Potrebno je da budeš član DiyAudio.rs-a da bi ostavio komentar

Kreiraj nalog

Prijavite se za novi nalog na DiyAudio.rs zajednici. Jednostavno je!

Registruj novi nalog

Prijavi se

Već imaš nalog? Prijavi se ovde

Prijavi se odmah
  • Članovi koji sada čitaju   0 članova

    • Nema registrovanih članova koji gledaju ovu stranicu
×
×
  • Kreiraj novo...