Jump to content

LCR RIAA - sta, kako, da li, .....?


grau.

Preporučeni Komentari

Bas su nekako usaglasili stavove da je 100 evra po spulni.

Mada, ko nece da se zeza, a voli da prati modu, dobije za 400 evrica komlet, "kljuc u ruke" filter.

Mada ne znam(a i sta tu ima ko da zna :) ) zasto je motano na VN spulni sa komorama, valjda yebitacnije izgleda.. 

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Imam izvesnu kolicinu ovih kalemova sa jezgrom RM7 koje ima i sredini sraf za fino podesavanje induktivnosti.

Mislim da bi mogli fino da se uklope u nelki LCR filtar.

Mogu po vasoj zelji da namotam i podesim zeljenu induktivnost.

Nije oglas.

RM7.jpg

Naravno, kalemovi su motani VF pletenicom.

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

12 hours ago, Woland said:

@vladd evo i ovaj je cca 400 http://www.acoustic-dimension.com/riaa/RIAA-LCR-unit.htm malo podataka, ali mislim da je unutra Hashimoto

ja bih da se zezam al numem :)

Sa kalemom je za nijansu laksa prica nego za trafo, a sto se tice diy, znacajno laksa od kondenzatora. Lakse je naci dobru zicu, dobro jezgro i smotati kalem, mnogo je teze naci dobre folije, dobar dielktrik, ili folije sa naparenim slojem za pravljenje kondova. Cak je teze napraviti kond bolji od konfekcijskih.

Kod kondova imamo polarizovani dipol, u jezgru histerezis..pa sve vuce na potrebu odabira po ukusu.

Kod feritnih jezgara treba odabrati oblik i materijal, s tim sto je materijal, sastav ferita znacajniji od oblika. Bar sto se namenskih trafoa tice. Odabrati dobru zicu, domaca je na srecu jos uvek kvalitetna(valjda je skupa tehnologija za uvodjenje fusa i smanjenje procenta bakra), definisati oblik motanja, ispitati zavojnicu, i praviti po volji.

Oblik kalema, raspored slojeva(svakako je za kalem bolje da je blizi jezgru), izolacije, moze da varira ucesce parazitne kapacitivnosti, koja je nekada zeljena(neki gitaristi vole namotane magnete prilicno neurednim motanjem, npr, mada mi je nejasno sta tu ima toliko da se voli kada se signal naknadno prezvace i izoblici, gotovo nikada nije bazicni ton), a nekada ne, mada je dobro drzati je na uzdama i dozirati po meri ukusa...

Konkretan materijal jezgra nisam razmatrao koji bi bio za preporuku, jezgra su drugih namena, kojoj osobini dodeliti vaznost, strukturi, gustini, dodatim primesama, a na trzistu i po netu se ne sire velike price o tome..mozda je i potpuno nebitno, posto  su samo kalemovi u pitanju a ne trafoi..

E sad, u kojoj zoni ugraditi "semi mistiku" da se postignu rajski zvuci..pitanje je sad.. :) 

Svakako sam za "novu krstenu riaa", ali mislim da je sumica malo gusta a problematika nedovoljno sazvakana za laki i brzi diy..

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

13 hours ago, Gosha said:

Imam izvesnu kolicinu ovih kalemova sa jezgrom RM7 koje ima i sredini sraf za fino podesavanje induktivnosti.

Mislim da bi mogli fino da se uklope u nelki LCR filtar.

Mogu po vasoj zelji da namotam i podesim zeljenu induktivnost.

Nije oglas.

RM7.jpg

Naravno, kalemovi su motani VF pletenicom.

Mislim da ne odgovaraju za ove namene. Potrebno je više induktiviteta, a opet i deblja zica, pošto je komponenta otpora zavojnica bitna. Ipak to mora na jezgrima sa lamelama... Ta jezgra su više za neke filtere za veće frekvencije.

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

1 hour ago, Zflazar said:

NEizam ?

Mjok, podrzavam Wolanda u zeljama za istrazivanjem i novotarijama, ali pokusavam da mu nataksam probleme koji se pojavljuju u tim zeljama i koje treba raspetljati, na koji god nacin, samo da ne laze sebe. I da ne mora da uci transfer funkciju u s domenu....mada, sto da ne... :) 

Da to sveukupno ima nekog smisla.

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

@vladd ma vidi - da su oni silvercore moduli jeftiniji, uzo bi ih oma i onda iskukao ovde po forumu za nekakav jfet-ECC88 gain stage :) inače, moji problemi glede švajseraja su mnooogo ordinarniji od ovih koje pominješ, možda jednom steknem i njih :)

LCR je trenutni hype, pomislio sam da bi ga bilo moguće napraviti u formi modula, pa možda i baciti na tržište (ne ja naravno) po nekoj normalnoj ceni, to sam ja malo Zena provocirao, al ostade stamen :) 

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

1 hour ago, Zen Mod said:

pravu ljudovi i prodaju take spulne u okviru LCR filtera , i to za ckupi novci

 

e sad , dal' moze bolje ...... naravno da moze

mozda prave ali ne valja. Mora da bude što čistija L komponenta sa minimumom kapacitivnosti i jako malim otporom zice. To znači veće jezgro, permeabilnije, i manji broj namotaja debljom žicom. A ako ti mali Gošini mogu da izguraju do 10-11mH sa nekom ne bas previše tankom zicom onda su više za neki pasivni notch filter Zanden style za posle DACa :)

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

7 hours ago, Woland said:

LCR je trenutni hype

I da i ne. Mislim postoji neko ushicenje kod audiofila sa jedne strane, a i trziste je u specificnom corsokaku decenijama, pa odgovara na svaki mig. Sa druge strane, pojavio se mnogo siri spektar materijala za jezgra, nekako je proizvodnja fleksibilnija, a tehnologija daleko dogurala. Pa su moguce i ozbiljno dobre sprave. Inace je ideja stara koliko i riaa, samo sto su kondovi pre nekoliko decenija bili bolje resenje od losih jezgara. I naravno proizvodno jeftinije, profitno povoljnije.

Slicno ko sada za diy, lakse je napraviti odlicnu zavojnicu nego odlican kond.

Ali diy mislim da slabo moze da parira nekom hasimoto razvoju, ili epcosu, mogucnostima da se mesaju i muckaju jezgra, ograniceni smo na ono sto se moze kupiti i sastaviti.

A od koncepcije se tesko moze pobeci nekim ingenioznim zahvatom..riaa je riaa, vako ili onako, ostaje se u propisanom ogradjenom dvoristu.

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Kreiraj nalog ili se prijavi da daš komentar

Potrebno je da budeš član DiyAudio.rs-a da bi ostavio komentar

Kreiraj nalog

Prijavite se za novi nalog na DiyAudio.rs zajednici. Jednostavno je!

Registruj novi nalog

Prijavi se

Već imaš nalog? Prijavi se ovde

Prijavi se odmah
  • Članovi koji sada čitaju   0 članova

    • Nema registrovanih članova koji gledaju ovu stranicu
×
×
  • Kreiraj novo...