Jump to content

nasledjeno lampasko pojacalo


che2lf

Preporučeni Komentari

U nasledstvo od oca mi je ostalo pojacalo, na kome pise Marshall, stim sto ja znam da je komad rucne izrade od nekog domaceg majstora, prilagodjeno za ei lampe. ne znam tacno sta sve u njemu nije ispravno, samo znam da transformator uopste nije prisutan i da se ne koristi barem 15 godina (12 kako je u mom posedu). Bio sam mlad i jurio sam od majstora do majstora, npr bg elektronik i ostale najpoznatije servisne kuce u bg, ali niko nije hteo da se uhvati da ga uradi. Ja bih ga sam uradio jer i sam znam po nesto, zavrsio sam elektrotehnicku skolu i tako to, ali ja nemam nikakav alat niti radno okruzenje za to. Pravo resenje za mene bi bio dobar majstor za te stvari, a jos bi najbolje bilo kad bih u toku tog remonta mogao da prisustvujem i ucestvujem. Spreman sam da platim sta treba. Ne znam vise kome da se obratim. Nadam se da su zvucnici u kutiji ispravni, ali ako nisu to cu znati da zamenim (tri ista zvucnika, malo neobicno povezana, ali ako nacrtam snaci cu se).Ova desetogodisnja situacija je najgora jer mi stoje dve potpuno nefunkcionalne velike i lepe kutije, glava i zvucnici, u sobi a sigurno ih ne bi bacio ili prodao bud zasto, osim toga i sam sam pod zrele dane krenuo da udaram u tamburu pomalao, valjda jer se jos nisam ozenio :D pa mi i treba pojacaloDruga varijanta za pomoc mi je da nadjem ispravnu sasiju odgovarajucih dimenzija i da zamenim mada mi se ta varijanta manje dopada s obzirom da sam se o ovoj svojoj naslusao kako je bila mnogo mocna jos 70ih i 80ih godina.Ako treba neke slike ili bilo sta drugo, broj telefona, stana, cipela, tekuceg ..

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

  • Odgovora 81
  • Kreirano pre
  • Zadnji odgovor pre

Aktivni članovi u ovoj temi

Aktivni članovi u ovoj temi

Postovane slike

izgleda da nema mreznog trafoa , a to blur iza izlaznih cevi je -mozda- izlazni trafo i mala prigusnicacevi jesu - kao kod Marshall-a - EL34 , s tim sto vidim rupe za jos dva podnozjasa dve u izlazu bi moglo biti ono sto zovu 50W , a sa 4 klasicna 100W glavavaljalo bi da napravis vise slika , narocito sa donje strane , pa da ustanovimo vise

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

...(tri ista zvucnika, malo neobicno povezana, ali ako nacrtam snaci cu se...Druga varijanta za pomoc mi je da nadjem ispravnu sasiju odgovarajucih dimenzija i da zamenim mada mi se ta varijanta manje dopada s obzirom da sam se o ovoj svojoj naslusao kako je bila mnogo mocna jos 70ih i 80ih godina.Ako treba neke slike ili bilo sta drugo, broj telefona, stana, cipela, tekuceg ..

Original Marshall je imao tri zvucnika u kutiji.A sta ako ti kazem da odlicno znam coveka koji godinama ima isto sto i ti, samo mu fale EL34... :whistle2:
Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

da upravo mrezni trafo nedostaje, postojao je i taj neispravni trafo u gepeku jednog auta koji smo prodali i trafo je otisao s njim.i da u kutiji su 3 zvucnika :) vi se sigurno bas dobro razumete u lampe, po ovome sto IHA8MYX kaze izgleda kao problem zameniti lampu?Potrudicu se vec danas da napravim jos slika pa da ih okacim samo da se organizujem da pozajmim neki kvalitetniji aparat od mog sa mobilnog :whiteflag:

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Кол'ко Ја знам Маршал никада није имао непаран број звучника. Мада ко зна шта је све ту било.

Imao je u onoj kutiji koja ima prednji panel zakosen od pola pa navise.Ustvari, to je bila pravo ogromna kutija ko sifonjer, pa su je u Marshallu jednostavno prerezali na pola.Donji deo je imao 4 drajvera a gornji tri. Imao sam nekada davno imao donju a moj drugar gornju kutiju.E, da. Nisam hteo da kazem da je problem zameniti lampe, vec da postoji tip koga mrzi da popravlja pojacalo i da bi tu mogao da nadjes ono sto ti fali.U selu mu budjaju glava, kutija i bas gitara. Problem je to sto je tip hrcak po prirodi i tesko ga je ubediti da nesto proda, mada uvek moze da se pokusa...
Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Evo ih jos neke slike, izgleda je to ta polovicna varijanta, posto mi deluje malo ojadjeno u odnosu na slike koje je johN_doe prikazao.

To i ne mora da bude tako lose - manje delova manje brige (tesim se :rolleyes: )

Postavljena slika

Postavljena slika

Postavljena slika

Svaki savet i pomoc je dobrodosla

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Po velicini tog izlaznog trafoa rekao bih da je to bila 50W varijanta uradjena na sasiji od 100W modela, izgleda da ima originalnu Marsall plocicu za sitne delove .Ali moze to da se popravi svakako .Prvo mora da se to pojacalo rasturi i da se pregleda svaki deo ponaosob , pogotovu izlazni trafo , elektroliti , lampe, itd .Zatim da se nabavi dobar mreznjak pa onda polako da se to sklapa , redom od ispravljaca pa nadalje .Ono sto me buni na toj sasiji jeste cetvrta malena cevka u oklopu postavljena naspram ove tri malene Ecc -jke , Marshall je uvek koristio 3 Ecc-jke nikad 4 .Pozz.

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Изгледа да је у питању универзална шасија. Имаш шему па процуњај.

Ono sto me buni na toj sasiji jeste cetvrta malena cevka u oklopu postavljena naspram ove tri malene Ecc -jke , Marshall je uvek koristio 3 Ecc-jke nikad 4 .

Та четврта је сигурно резеврна.
Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Isto k'o u filmu "O pokojniku sve najlepse":"Cim se zavrsi ova obnova i izgradnja, ima da odvojim jednu subotu da proucim Marx-ov Kapital natenane..." :D

Jel to beše isti onaj što je tražio da mu se Kapital prevede na latinicu? :lol:
Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Mislio sam na nekoga sa iskustvom :ermm: , ali u svakom slucaju je najvazniji taj prvi dan, da se zakaci trafo i da padne pod lemilicu.Mada kad je pregoreo jedan tako ce mozda i drugi, onda obrnutim redom. Subota moze :)

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Banat ti je napisao sta treba da se uradi: potpuno rasklapanje, ciscenje, provera svih komponenata, zamena neispravnih/sumnjivih delova, sklapanje, testiranje, podesavanje - to ni uigrani tehnicari u Marshall-ovom servisu ne mogu valjano da urade za jedan dan...

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Na ovaj forum sam dosao bas u nadi da cu nesto biti u prilici i sam da uradim, ali se bojim da za mnoge stvari nemam predstavu kako se rade,provera ispravnosti elektrolita, trafoa, lampi? za otpornike i potove cu se i snaci, ali normalno unimer nece znati ako probijaju na vecim strujama.E nesto nikako da vam kazem, hvala B)

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

vidi - igrarija za pocetnike su tranzistorčići i čipčići ; cevno pojacalo bas i nje predmet za ucenjesem sto mozes da se sprzis sto na mrezni napon , mozes i na visoki DC napongreske se lako plate spaljenim izlaznim trafoom ..... i gde si onda ?meni licno ni u dzep ni iz dzepa hoces li ga sprziti ili odneti nekome da ga popravi za pivo , poljubac , 10 , 100 , ili milion ojra ....... al' moram da napisem sta je realnostja se i dan danas secam popravke prvog ozbiljnog cevasa sa ~ 800V na anodama - 3 dana mi je trebalo da se usudim da pocnem - bas zato sto nisam bio pocetniksreca da se to nije desilo 5 godina ranije - poceo bih da ga radim u momentu , a onda kom obojci kom opanci :rofl:

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Kreiraj nalog ili se prijavi da daš komentar

Potrebno je da budeš član DiyAudio.rs-a da bi ostavio komentar

Kreiraj nalog

Prijavite se za novi nalog na DiyAudio.rs zajednici. Jednostavno je!

Registruj novi nalog

Prijavi se

Već imaš nalog? Prijavi se ovde

Prijavi se odmah
  • Članovi koji sada čitaju   0 članova

    • Nema registrovanih članova koji gledaju ovu stranicu
×
×
  • Kreiraj novo...