Pređi na vezu

Horne DIY

- - - - -

• Please log in to reply
52 odgovor(a) na ovu temu

stein

stein

Burner

• Moderator
  • 9414 Poruke
  • Interests:Finding time to waste... :)
  •   
    Niue

Pogledaj porukuneskor, za 09 December 2011 - 18:06, kaže:

Pa sta onda svi cutite? :D
Dajte neke slike, informacije gde ste radili, koliko para je potrebno da se naprave, koji materijal je najbolji....

http://www.diyaudio....age__hl__fostex

http://www.storyofstuff.org/ think about it...

Zvu

Zvu

I'm gonna be Iron, like a Lion in Zion...

• Moderator
  • 3476 Poruke
  • Interests:Getting out of the Matrix...
  •   
    Serbia

Pogledaj porukuscope, za 10 December 2011 - 11:37, kaže:

Zvu, reze se od 6500. Od toliko Hz ga je i JBL rezao. Od 1000 do 6500 Hz je srednjetonac koji nisam ni spominjao. Ako ne ide horna menjam dizajn.Napravicu za njega neku kutiju kao Tannoy za svoj super tweeter ST200. Nesto ovako kao na slici.

Pogrešno sam te razumeo. Izvini :)

zeljkor

zeljkor

Početnik

• Član
  • Pip____Pip____
  • 401 Poruke
  •   
    Serbia
Ako ces mene da poslusas za to nije potrebna horna. Ja imam te drivere i oni su kao sto znas jako efikasni i vec imaju malu malu hornu sa odlicnom disperzijom. Nema potrebe da se stavlja u hornu. Kada budes pravio skretnicu obavezno neki visi red, osetljivi su ali zato rade kao svila :)

Pogledaj porukuscope, za 10 December 2011 - 10:05, kaže:

Mislio sam na ovaj. Na njemu ne diram nista samo sam ga mislio staviti u neku hornu. Cisto da vidim kako ce da svira. Moram u nesto da ga stavim jer mi nece biti u kutiji sa basom. Sad si ti mene zbunio.

Ignota nulla curatio morbi.

stonE_Cold

stonE_Cold

stonE_Cold

• Banovan
  • Pip____Pip____Pip____Pip____Pip____Pip____
  • 10466 Poruke
  •   
    Serbia

Pogledaj porukuzeljkor, za 10 December 2011 - 14:21, kaže:

Ako ces mene da poslusas za to nije potrebna horna. Ja imam te drivere i oni su kao sto znas jako efikasni i vec imaju malu malu hornu sa odlicnom disperzijom. Nema potrebe da se stavlja u hornu.

У које су беше кутије били уграђивани?

anubisgrau

anubisgrau

anubis

• Član
  • Pip____Pip____Pip____
  • 586 Poruke
  •   
    Serbia

Pogledaj porukuzeljkor, za 09 December 2011 - 18:19, kaže:

Kada smo kod horni da li neko ima nacrte za Altec 1505 horne? To je pravi zadatak a verujem da razbija kako radi.

jako tesko napraviti u domacoj radinosti. ima jedan stolar u engleskoj koji to radi i cena je vrlo razumna - oko 300 funti za par sa adapterima za razlicite dimenzije drajvera. mislim da je to isti covek koji je romyju pravio verziju sa 18 komora

Pogledaj porukustonE_Cold, za 09 December 2011 - 18:34, kaže:

За собу 4 х 3 то су превелике хорне.

svake horne su prevelike za 12m2. 3m na liniji usta horne - usi slusalaca su minimum, sto ce reci barem 5 metara dubine sobe.

Pogledaj porukugaggia, za 10 December 2011 - 00:28, kaže:

@neskor, za yuichi nije problem, javi se pa cu ti na pp objasniti sta sam ja smisljao za yuichi 2'' grlo...

Koliko se secam, na par mesta sam naisao na misljenje da yuichi prosto "umeskava" zvuk kompresionih za koje je primarno i bila pravljena - npr tad 4001 ili JBL 244\5\6\7 - to mi dunulo u glavu vise puta pitajuci se na koju foru ovi B&C kompresioni zvuce tako meko, skoro pa malo i zatvoreno na yuichi-jevoj 1" varijanti.

Racunaj da je idealno (citaj - tesko ostvarivo) da kompresioni od 2" ide do 10khz (citiram Wayne Parham-a) i da je svakako neophodan stwiter, dok u varijanti sa 1" to ipak nije neohodno..

ne razumem, jel si skracivao hornu za vece grlo ili si samo pravio neki adapter sa 1" na 2" - u drugom slucaju si pogresio, nadam se da si svestan toga:)

radijalne horne zaista proizvode efekat akustickog dampinga i zato ih TAD i JBL koriste na svojim drajverima. TAD ume da bude neslusljiv u neutralnim hornama koliko je ostar i hiperrezolutan.

mislim da je taj parhamov zakljucak da moras da teras srednjetonac u horni tako visoko potpuno kontraproduktivan. tj mozda ima rezona za kratke waveguidove koji se sustinski ne ponasaju kao prava horna, kao sto su u ovim njegovim raznim pi zvucnicima koji imaju siru disperziju a manju impedansu talasa (ovo mozda nije sasvim precizno tumacenje, ne znam pravi termin za ovo). u pravoj horni bilo koji drajver koji pokriva 4-5 oktava izlazeci iz srednjeg u visi opseg ce imati jako osno usmerenje sto se bude penjao u vis i prakticno ces imati umesto lepog prostiranja zvuka 2 visoko usmerene zvucne ose iz svake horne.

Pogledaj porukuscope, za 10 December 2011 - 03:00, kaže:

visokotonac je JBL 077. Pitanje je : Kakvu mi hornu preporucujete za ovaj JBL

pa to je stara verzija 2405 - slot tweeter. ima u sebi hornicu tako da je besmisleno da ne kazem kontraproduktivno da muljas sa dodatnom hornom, ko zna kako bi to zvucalo. znaci nikakvu:). jedino sto bi mogao da ga rasturis i onda krenes u neku svoju avanturu sto je bezveze jer je to lep drajver ako ga odrezes dovoljno visoko (7k i vise).

Koja

Koja

Radiša

• Član
  • Pip____Pip____Pip____
  • 521 Poruke
  •   
    Serbia

Pogledaj porukuanubisgrau, za 10 December 2011 - 14:25, kaže:

svake horne su prevelike za 12m2. 3m na liniji usta horne - usi slusalaca su minimum, sto ce reci barem 5 metara dubine sobe.

E ovo sam hteo da prokomentarišem tj potvrdim. Doduše ne za visokotonac nego transmission line za bass. Potrebno je jedno dva metra od otvora, da bi se bass čuo u punoj snazi. Još su moji zvučnici da kažemo mali. Ja ih slušam više iz blizine i tu što sam bliže više rade kao kompresiona.

Vidim da ovde mnogi vole PA zvučnike, horne i slično za sobu, ali jbg oni nisu optimum. Zavisi i kakva je soba naravno.
Chuck Norris Toilet Paper: rough, tough, and it doesn't take crap from anyone

stonE_Cold

stonE_Cold

stonE_Cold

• Banovan
  • Pip____Pip____Pip____Pip____Pip____Pip____
  • 10466 Poruke
  •   
    Serbia

Pogledaj porukuKoja, za 10 December 2011 - 14:33, kaže:

Vidim da ovde mnogi vole PA zvučnike.

Ја их обожавам :guitarplayer:

zerowaf

zerowaf

The Man who Invented the 20th Century

• Član
  • Pip____Pip____Pip____Pip____Pip____
  • 2072 Poruke
  • Interests:Not interested... :)
  •   
    Croatia
A je li tko radio horne koje nisu za kompresione drivere. Mislim nešto tipa Oris u koje ljudi stavljaju Fostex ili Lowther drivere. Možda bi se i nekakav manji sonido snašao u tim okolnistima? :)
"Čvrsto vjerujem u pravilo kompenzacije.

Istinite nagrade su uvijek u razmjeru
s radom i žrtvama."
-Nikola Tesla-

mislim, što se slika tiče ...lkebiga majo sam popho... :)

zeljkor

zeljkor

Početnik

• Član
  • Pip____Pip____
  • 401 Poruke
  •   
    Serbia
Horne su horne bez obzira da li su za kompresione drivere ili neke druge (midbas , bas ili kalota). Ja sam pravio Tractrix za Dynbaudio D54 , za njih pase i JBL LE5 i radi odlicno. Pitanje je samo da li je sve to optimalno zbog povratnog uticaja na zvucnicku jedinicu koja mozda i nije projktovana za takve uslove upotrebe ali je izvodljivo. I sam driver treba da ima odgovarajuce parametre da bi mogao da ima dobar odziv. Imas lepe programe hornresp , akabak pa mozes da se igras ako zelis.

Pogledaj porukuzerowaf, za 10 December 2011 - 19:28, kaže:

A je li tko radio horne koje nisu za kompresione drivere. Mislim nešto tipa Oris u koje ljudi stavljaju Fostex ili Lowther drivere. Možda bi se i nekakav manji sonido snašao u tim okolnistima? :)

scope

scope

Jin-Jang

• Član
  • Pip____Pip____
  • 389 Poruke

Pogledaj porukuzeljkor, za 10 December 2011 - 21:19, kaže:

Horne su horne bez obzira da li su za kompresione drivere ili neke druge (midbas , bas ili kalota). Ja sam pravio Tractrix za Dynbaudio D54 , za njih pase i JBL LE5 i radi odlicno. Pitanje je samo da li je sve to optimalno zbog povratnog uticaja na zvucnicku jedinicu koja mozda i nije projktovana za takve uslove upotrebe ali je izvodljivo. I sam driver treba da ima odgovarajuce parametre da bi mogao da ima dobar odziv. Imas lepe programe hornresp , akabak pa mozes da se igras ako zelis.

Zeljkor, kako ti izgleda taj Tractrix za LE5 [da li si mislio na LE5-5]. Da li imas crtez? Meni bi mozda sad trebala jedna horna za mid od 1000 do 6500Hz.

Zen Mod

Zen Mod

DiYAudio Zen Admin

• Administrator
  • 13819 Poruke
  • Interests:fun
  •   
    Isle of Man
to je Edgar's mid horn
mozda negde na forumu i ima postan clanak iz Speaker Builder-a
Ovo je forum gde svi mogu pisati sve sto žele ;
ali kada nemaju šta da napišu , neka to i ne napišu .

gaggia

gaggia

Gagica

• Član
  • Pip____Pip____Pip____
  • 1446 Poruke
  •   
    Serbia

Pogledaj porukuanubisgrau, za 10 December 2011 - 14:25, kaže:

.....

ne razumem, jel si skracivao hornu za vece grlo ili si samo pravio neki adapter sa 1" na 2" - u drugom slucaju si pogresio, nadam se da si svestan toga:)

radijalne horne zaista proizvode efekat akustickog dampinga i zato ih TAD i JBL koriste na svojim drajverima. TAD ume da bude neslusljiv u neutralnim hornama koliko je ostar i hiperrezolutan.

mislim da je taj parhamov zakljucak da moras da teras srednjetonac u horni tako visoko potpuno kontraproduktivan. tj mozda ima rezona za kratke waveguidove koji se sustinski ne ponasaju kao prava horna, kao sto su u ovim njegovim raznim pi zvucnicima koji imaju siru disperziju a manju impedansu talasa (ovo mozda nije sasvim precizno tumacenje, ne znam pravi termin za ovo). u pravoj horni bilo koji drajver koji pokriva 4-5 oktava izlazeci iz srednjeg u visi opseg ce imati jako osno usmerenje sto se bude penjao u vis i prakticno ces imati umesto lepog prostiranja zvuka 2 visoko usmerene zvucne ose iz svake horne
.....
da si se javio na taj gluvi mobilni, verovatno bi znao :girl_devil:

elem, nisam nista budzio, pravio, odn posredovao za zvuchniac-a da napravi Yuichi 480FL za 1" .. trenutno su kod mene, zajedno sa njegovim B&C DE500 (naravno 1" kompresioni), upasovani sa EVoice-ima kojima sam povadio hornice..

pomenuo sam da sam bio na korak od pravljenja Yuichi 2" verzije - A290, koje sam nameravao da natakarim na neke starije JBL..nabavio nacrte i to u CAD-u, pomocu kojih bih mogao da obezbedim komplet 3D CNC izradu, izbunario jeftin izvor materijala (laminirana bukva za EU trziste), nasao ko ce da mi radi...i sve to da jako malo kosta. No, shvatio da za nabavku JBL ima dzigerica da mi na nos izadje - po 6-7kg po driveru + carina + neizvesnost oko ispravnosti + odgovarajuca 15"ica da ga podrzi i stwiter da popuni gore+ potpuna nepoznanica vezana za to kako to moze da zvuci, potpuno su me otreznili.. naravno, posle mesec i nesto jurnjave oko horni..

radijalne horne zaista proizvode efekat akustickog dampinga i zato ih TAD i JBL koriste na svojim drajverima. TAD ume da bude neslusljiv u neutralnim hornama koliko je ostar i hiperrezolutan - e na to sam mislio!

Parhama sam cimao oko trileme u koju sam u jednom trenutku zapao - ima li smisla praviti yuichi za 1.5" kompreisoni, obzirom na to da oni mogu ici nize od 1" i takodje vise od 2"... nabasao sam na amera koji je to radio - skalirao u CAD-u yuichi-jevu 2" - sve mere umanjio za 1/4 i na nju stavio besne JBL 1.5", vec sam zaboravio koje...prica je tekla u pravcu njegovog objasnjenja toga da 2'' driveri ne mogu kako treba da dobace do 10Khz, o bilo kojoj horni da se radi i da se u tom slucaju podrazmeva stwiter.. nesto slicno i kada su u pitanju 1.5" - granica nekih 13-14khz, dok je za 1" stwiter nepotreban.. iskopacu te poruke, pa cu ih prekopirati ovdi..

i tako..popravi mobilni :wild:
Ko se pametan budi, taj glup zaspi..

zeljkor

zeljkor

Početnik

• Član
  • Pip____Pip____
  • 401 Poruke
  •   
    Serbia
Ovde imas sve na tu temu i jos par dobrih stvari:

http://www.volvotret.../dl-section.htm

Inace Edgar je koristio LE5-2 sa Alnico , koji imaju veci magnetni flux od kasnijih feritnih a to ima pozitivni ulogu kada se ovakvi driveri koriste u horni.
LE5-2 se moze naci ali ga ovde cene kao da je od zlata. Iz USA je opet pa skup transport :(

Pogledaj porukuscope, za 10 December 2011 - 23:42, kaže:

Zeljkor, kako ti izgleda taj Tractrix za LE5 [da li si mislio na LE5-5]. Da li imas crtez? Meni bi mozda sad trebala jedna horna za mid od 1000 do 6500Hz.

Slične Teme Sakri

Tema Forum Započeto od Statistika Info

0 Korisnik (a) čita ovu temu

0 članova, 0 gostiju, 0 anonimnih korisnika