Pređi na vezu

рачунар стар 2000 година

- - - - -

• Please log in to reply
11 odgovor(a) na ovu temu

Mikorist

Mikorist

samo jednu struju gorim.

• Član
  • Pip____Pip____Pip____Pip____Pip____Pip____
  • 6141 Poruke
  •   
    Serbia
ne mogoh da izdrzim - ipak je ovo DIY naprava (a i nema mnogo kod nas o ovome) :character59:

racunska masina sa sfernim kordinatnim sistemom suncevog sistema i planetama

http://sr.wikipedia....%B5%D1%80%D0%B0

sa sfernim modelom meseca sa uracunatom promenom brzine i rotacije...koji je ujedno i klaendar.

http://www.antikythe...entric-universe

82 godina pre nove ere Postavljena slika
------------

Замислите да баците модерни лаптоп у море, и да оставе научнике из стране културе да се зачуђено чешкају над кородираним остацима вековима касније. Експерти су у четвртак (Цитат је стар 5 годинa!) изјавили да је римски морепловац учинио нешто слично томе пре 2.000 година на мору у јужној Грчкој.

Postavljena slika

Верује се да је Антикитера механизам антички механички калкулатор (такође се описује као први „механички рачунар“[) који је служио за рачунање астрономских позиција. Открио га је 1901. године ловац на морске сунђере у олупини потопљеног трговачког брода код грчког острва Антикитера, између Китере и Крита. Датиран је у 82. п. н. е. Анализе текста пронађеног уз механизам сугеришу да је апарат коришћен 15-20 година пре тога.Технолошки артефакти сличне сложености нису се појављивали наредних хиљаду година.

Димензије механизма су 33 цм (висина), 17 цм (ширина) и 9 цм (дебљина). Направљен је од бронзе и смештен у оквир од дрвета. На њему је исписан текст од око 3.000 слова, који је дешифрован у последњих пар година. Текст је нека врста упутства за употребу, са одељцима о астрономији, географији и механици. Остаци механизма са Антикитере се чувају у Националном археолошком музеју у Атини.

Британски научник и историчар Дерек де Сола Прајс објавио је 1952. године рад у којем је објаснио астрономску намену овог механизма. Он је закључио да Антикитера механизам представља симулатор кретања планета око Сунца и да се може назвати првим аналогним рачунаром.

Апарат има 30 сачуваних зупчаника (претпоставља се да их је укупно било 37). Зуби зупчаника имају облик једнакостраничног троугла. Датум би се у машину унео механички, а апарат би дао податке о положају Сунца, Месеца и друге астрономске податке. Није још извесно да ли се механизам заснивао на геоцентричном или хелиоцентричном принципу. Имао је 3 главна кружна индикатора, један напред, и два позади. Предњи индикатор је био подељен на секторе месеци године египатског календара. Унутар њега, постојала је подела са грчким симболима зодијака. Јулијански календар је уведен у употребу 50-100 година после настанка овог апарата. Спреда су постојале бар три казаљке, једна за датум, а друге две као индикација положаја Сунца и Месеца. Механизам је дизајниран тако да узима у обзир променљиву угаону брзину Месеца и приказује његове фазе на сферном моделу.

Извор:

http://www.washingto...6113001303.html

Mikorist

Mikorist

samo jednu struju gorim.

• Član
  • 6141 Poruke
  •   
    Serbia

ಠ_ಠ

ಠ_ಠ

♫ Homo neanderthalensis, old friend of Otzi's ♫

• Moderator
  • 3607 Poruke
  • Interests:Not interested
  •   
    .
Miko, da li si čitao Fomenkov(ljev)e knjige „Nova hronologija“ i „Statistička hronologija“ i, naravno, odgovore na, njegovo, pitanje: u kom smo mi to veku?
No use permitting some prophet of doom to wipe every smile away. Come hear the music play.

Mikorist

Mikorist

samo jednu struju gorim.

• Član
  • 6141 Poruke
  •   
    Serbia

Mikorist

Mikorist

samo jednu struju gorim.

• Član
  • 6141 Poruke
  •   
    Serbia

Pogledaj porukuZivorad, za 22 November 2011 - 21:43, kaže:

Miko, da li si čitao Fomenkov(ljev)e knjige „Nova hronologija“ i „Statistička hronologija“ i, naravno, odgovore na, njegovo, pitanje: u kom smo mi to veku?

nisam ali znam u nacelu ono sto ima na wiki

http://sr.wikipedia....ogija_(Fomenko)

zvuci kao dobar SF

ಠ_ಠ

ಠ_ಠ

• Moderator
  • 3607 Poruke
  •   
    .

Pogledaj porukuMikorist, za 22 November 2011 - 21:54, kaže:

nisam ali znam u nacelu ono sto ima na wiki

http://sr.wikipedia....a_%28Fomenko%29

zvuci kao dobar SF
Ne sudi o knjizi po koricama i ne „čitaj“ knjigu na Wiki... ;) ...
No use permitting some prophet of doom to wipe every smile away. Come hear the music play.

Mikorist

Mikorist

samo jednu struju gorim.

• Član
  • 6141 Poruke
  •   
    Serbia

Pogledaj porukuZivorad, za 22 November 2011 - 21:59, kaže:

Ne sudi o knjizi po koricama i ne „čitaj“ knjigu na Wiki... ;) ...

ne mogu da stignem da sve procitam :D

ako nadjes knjigu na internetu - bio bih ti zahvalan.

ಠ_ಠ

ಠ_ಠ

• Moderator
  • 3607 Poruke
  •   
    .
Negde sam video da je neko, glede „Антикитера механизма“, postavio pitanje o tome da li su, tada, imali Zemljo-centričan ili Sunce-centričan pogled na svet. To, naravno, nema ikakve veze i uticaja na ovaj mehanizam...

vasko

vasko

Početnik

• Član
  • Pip____Pip____
  • 358 Poruke
  •   
    Serbia
Postavljena slika

nije ovo racunar, ovo je kvacilo od chamca
Fat chicks give best blow jobs

Mikorist

Mikorist

samo jednu struju gorim.

• Član
  • 6141 Poruke
  •   
    Serbia

Pogledaj porukuZivorad, za 22 November 2011 - 22:14, kaže:

Negde sam video da je neko, glede „Антикитера механизма“, postavio pitanje o tome da li su, tada, imali Zemljo-centričan ili Sunce-centričan pogled na svet. To, naravno, nema ikakve veze i uticaja na ovaj mehanizam...

u svakom slucaju nisu smatrali da je zemlja ravna ploca.

In a word neither. The purpose of the mechanism is clearly to position 'heavenly bodies' with respect to the 'celestial sphere', with reference to the observer's position on the surface of the earth. In order to achieve this, the mechanism has to use a geocentric model. However this does not imply that the manufacturer favoured a geocentric model of the universe. In fact it was Aristarchos of Samos (310 - c.230 BC) who first proposed a heliocentric solar system in 297 BC. Unfortunately proponents of the heliocentric universe were increasingly persecuted for their beliefs in Ancient Greece and in later times. It is highly probable that the maker of the mechanism was aware of the heliocentric universe, but it does not imply he favoured it.

vidi:
http://www.antikythe...entric-universe

ಠ_ಠ

ಠ_ಠ

• Moderator
  • 3607 Poruke
  •   
    .
Eto, još jednog, načina zaključivanja koji (nas) je doveo do toga da, zaista, ne znamo u kom veku smo... ;) Logika je mnogo važna nauka... Ali... pored nje je važno i precizno i nedvosmisleno izražavanje. Idem u krpe, preter'o sam...

Leonardo

Leonardo

u poseti Mocartu

• Član
  • Pip____Pip____Pip____
  • 1378 Poruke
  •   
    Serbia
Meni je ovaj 3D model najupečatljiviji za poređenje šta je neki genijalni Grk ( ili više njih ) smislio i stvorio u to davno vreme.
Pošto mi je mašinstvo i izrada maš.delova struka, poznato mi je koliko je preciznosti potrebno da se uradi jedan ovako složen mehanizam kao što je "Antikitera".
Na YT ima prikazano nekoliko razvijenih modela, meni najbolji ovaj 3D i Lego.

~

Slične Teme Sakri

Tema Forum Započeto od Statistika Info

0 Korisnik (a) čita ovu temu

0 članova, 0 gostiju, 0 anonimnih korisnika