Pređi na vezu

Kompleti prve pomoći i nedoumice?

- - - - -

• Please log in to reply
35 odgovor(a) na ovu temu

Mikorist

Mikorist

samo jednu struju gorim.

• Član
  • Pip____Pip____Pip____Pip____Pip____Pip____
  • 6138 Poruke
  •   
    Serbia
1. Zašto nam je potreban novi komplet za prvu pomoć?

Paketi za prvu pomoć spadaju u grupu medicinskih sredstava, koja zbog sigurnosti primene, moraju zadovoljiti određene standarde kvaliteta.

Ranije paketi nisu prolazili nikakve testove i provere i mogao ih je proizvoditi bilo ko. Komprese i zavoji nisu morali imati potvrdu o sterilnosti, jer pravilnik to nije zahtevao od proizvođača.

Većina tih „starih“ proizvođača je dobila zabranu prodaje od Ministarstva zdravlja. Na listi proizvoda koji zadovoljavaju standard nalaze se paketi „Galenike“, „Mediteksa“ i "MBS Tehno".

Novi standard koji je stupio na snagu u februaru ove godine ne dozvoljava upotrebu netkanih materajala u izradi medicinskih sredstava. To su zavoji po evropskom standardu koji su dosta jeftiniji jer se izrađuju od veštačkih tkanina, najčešće uvezenih iz Kine.

Prilikom izrade standarda vodilo se računa o tome da se domaćim proizvođačima sanitetskog materijala omogući dominantan udeo u proizvodnji kompleta za prvu pomoć, a pošto se u Srbiji proizvode pamučni materijali, oni su i uzeti u obzir.

bla bla bla bla bla

4. Zašto se ne mogu koristiti paketi iz zemalja Evropske unije?

Iako je novi Pravilnik i rađen kako bi se uskladili propisi Srbije i EU, on je u određenoj meri čak sveobuhvatniji od onih koji važe u Evropi. :wild: :wild:

Kompleti za prvu pomoć kod nas sadrže zavoje i komprese od prirodnih materijala, dok je u zemljama Evropske unije dozvoljeno da se rade od veštačkih tkanina. Prednost prirodnog materijala, u ovom slučaju pamuka, je u tome što posle upotrebe dozvoljava koži da diše. :msn-rofl:

Takođe, pamučni materijali nisu rastegljivi i mogu služiti za imobilizaciju povređenih delova tela (ruke ili noge).

Jedan od razloga je i jezička barijera. Prema domaćem standardu, svi natpisi na kutiji i oznake na predmetima moraju biti na srpskom jeziku, kako se ne bi stvarala zabuna kod vozača.

Postavljena slika

5. Zašto je cena novog paketa toliko viša u odnosu na nestandardizovane?

Interesantno je da je i cena recimo „Galenikinog“ paketa (2.400 RSD) približna kao cena kompleta u Sloveniji koja je važila u trenutku kada je njihova verzija Pravilnika o tehničkim uslovima za vozila u saobraćaju stupila na snagu (oko 20 evra).

Osim što sadrži 15 artikala više u odnosu na stare pakete, treba imati u vidu da su, naprimer, kod „Galenikinog“ paketa svi artikli izuzev makazica i termo ćebeta izrađeni u Srbiji. Ova firma zaposlila je oko 550 ljudi kod različitih domaćih proizvođača.

Uz to, od cene svakog paketa, 20 dinara (koliko košta uputstvo za korištenje) ide u humanitarne svrhe. :drink:

Podsećamo da su materijali od kojih su izrađeni evropski paketi kineski i time jeftiniji.

6. Koje firme su ispunjavaju novi standard, a koje ne?

Dozvolu za proizvodnju kompleta za prvu pomoć imaju „Galenika“, „Mediteks“ i „MBS Tehno“.

Firme koje nemaju dozvolu su:

„Orbital doo“, „Stil Cosmetik“, „Karan-Co“, „Medina Trade“, „Motovent“, „Abs-Trade“, „Carline“, „Breznica“, „Unihemikom“, „Lekovit“, „Farmalogist“, „Shopgroup“ i „Esensa“.

Od ovih firmi. „Karan-Co“ iz Beograda, poseduje dozvolu Ministarstva zdravlja za stavljanje u promet kompleta za prvu pomoć, proizvođača „Winner Industries“ iz Kine, izdate 14.09.2009. godine.

Toj firmi je iz Ministarstva zdravlja data mera obustave i povlačenja iz prometa samo onih kompleta za prvu pomoć za koje je ustanovljeno da nisu obeležena po odredbama Zakona o lekovima i medicinskim sredstvima i za koje je Agencija za lekove i medicinska sredstva izdala negativan sertifikat analize.

Kontrolom izvršenja naređenih mera konstatovano je da je „Karan-Co“ povukao iz prometa ovako obeleženo medicinsko sredstvo i da je isto smešteno u magacin medicinskih sredstava kao neusaglašen proizvod.

Samo kompanija „Galenika“ od stupanja Pravilnika na snagu je imala apsolutno ispravne pakete za prvu pomoć, dok su „Mediteks“ i „MBS Tehno“ dozvole dobili tek nakon ispravljanja određenih nepravilnosti.

obimnije na : http://www.b92.net/z...p?nav_id=462183

:guitarplayer:

Mikorist

Mikorist

samo jednu struju gorim.

• Član
  • 6138 Poruke
  •   
    Serbia
dakle sve je u disanju koze :preved: :msn-rofl:

Jos jedan nacin da se opljacka ovaj nas i tako osiromasen narod ali najgore od svega je to da narod prave budalama sa kojekakvim izjavama koje sa realnoscu nemaju nikakav dodir.

Postavljena slika

first

first

first

• Član
  • Pip____Pip____
  • 427 Poruke
  •   
    Serbia
Mada se moram složiti sa činjenicom da u Srbiji ima mnogo nepismenog i neobrazovanog sveta,
oduvek su mi išli na ganglije ovakvi potezi vlasti koji su plod uverenja da je kompletan narod gluplji od majmuna.

laky_va

laky_va

Would?

• Član
  • Pip____Pip____Pip____
  • 765 Poruke
  • Interests:drums, music, electronics, driving, downhill biking..
  •   
    Serbia
Hahahahahah.. Ma koga oni je*u vise? Sledece godine ce traziti cetvorougao umesto trougla, zbog bolje vidljivosti :connie_nutzo:. Prva pomoc koju imam u automobilu je iz Slovenije, nije me briga da li zadovoljava ovaj nas ''standard'', a koliko sam video ima vazda vise opreme nego u ovoj domacoj.
Svi smo mi ljudi, ali malo ko od nas je zaista covek..

stein

stein

Burner

• Moderator
  • 9414 Poruke
  • Interests:Finding time to waste... :)
  •   
    Niue
Ne znam kako ko, ja sam još prošle godine kupio novi komplet i strpao ga u gepek. Zaboravio. Taman posla da se žderem oko 25€... Danaske sam zvao da vidim koliko košta prepis i registracija Renault Labune 1.9DeCemi, 48.850 RSD. Pa ti budi flajer. Tako da, komplet za prvu pomoć nije baš ništa što bi me nerviralo. A ni prepis Labune, firma prepisuje na svoje ime... :P

http://www.storyofstuff.org/ think about it...

laky_va

laky_va

Would?

• Član
  • Pip____Pip____Pip____
  • 765 Poruke
  •   
    Serbia
A registracija je posebna prica. Vise ne utice samo zapremina motora. Vec i godiste, ks, i jos ne znam ni ja vise koliko poreza, osiguranja, taksi i cega sve jos..

ಠ_ಠ

ಠ_ಠ

♫ Homo neanderthalensis, old friend of Otzi's ♫

• Moderator
  • 3602 Poruke
  • Interests:Not interested
  •   
    .

Pogledaj porukulaky_va, za 20 September 2011 - 16:40, kaže:

A registracija je posebna prica. Vise ne utice samo zapremina motora. Vec i godiste, ks, i jos ne znam ni ja vise koliko poreza, osiguranja, taksi i cega sve jos..
Da, to me je prijatno iznenadilo...
No use permitting some prophet of doom to wipe every smile away. Come hear the music play.

vasko

vasko

Početnik

• Član
  • Pip____Pip____
  • 358 Poruke
  •   
    Serbia
ne zaboravite upaljena svetla preko dana
Fat chicks give best blow jobs

stein

stein

Burner

• Moderator
  • 9414 Poruke
  •   
    Niue

Pogledaj porukuvasko, za 20 September 2011 - 19:12, kaže:

ne zaboravite upaljena svetla preko dana

:msn-rofl:

laky_va

laky_va

Would?

• Član
  • Pip____Pip____Pip____
  • 765 Poruke
  •   
    Serbia

Pogledaj porukuZivorad, za 20 September 2011 - 18:56, kaže:

Da, to me je prijatno iznenadilo...

I njega isto :
Postavljena slika
:buehehe:

stein

stein

Burner

• Moderator
  • 9414 Poruke
  •   
    Niue
Fućka mu se. On je u EU.

Vix

Vix

Bafflasti

• Član
  • Pip____Pip____Pip____
  • 827 Poruke
  •   
    Serbia
Zima ide, smislice opet nesto oko zimskih guma...ako ne naprave i obavezu sve vozace da kupe neke "domace" , od "prirodnih" materijala... :buehehe:

Sipi

Sipi

Juma

• Moderator
  • 4928 Poruke
  •   
    Vanuatu

Pogledaj porukuVix, za 20 September 2011 - 22:29, kaže:

Zima ide, smislice opet nesto oko zimskih guma...ako ne naprave i obavezu sve vozace da kupe neke "domace" , od "prirodnih" materijala... :buehehe:
Mozda i felne moraju da disu... :scratch_head:
ILI LAKO, IL' NIKAKO

stonE_Cold

stonE_Cold

stonE_Cold

• Banovan
  • 10466 Poruke
  •   
    Serbia
Ма увешће и комплет ланаца.

ManicP

ManicP

električar banderaš

• Član
  • Pip____Pip____Pip____
  • 1115 Poruke
  • Interests:igranje strujom
  •   
    Isle of Man

Pogledaj porukuzeoN_Rider, za 20 September 2011 - 22:58, kaže:

Ма увешће и комплет ланаца.
Tj. uveli lane, mater im...
Freedom's just another word for nothing left to loose...

stonE_Cold

stonE_Cold

stonE_Cold

• Banovan
  • 10466 Poruke
  •   
    Serbia

Pogledaj porukuManicP, za 21 September 2011 - 07:51, kaže:

Tj. uveli lane, mater im...

Нисам пратио градиво :dash1:

hifish

hifish

babel hifish

• Član
  • Pip____Pip____Pip____
  • 905 Poruke
  •   
    Serbia
Jos prosle godine sam prodao auto i - spasio se muka. Posledice: mirniji san i manje prazan dzep.
Doci ce vreme da ce se znati KO vozi kola - kao sto vec odavno govorim...

Ko ne moze bez auta bice u strasnoj nevolji ili ce morati da nauci kako moze bez istog...
I onda neka nam preCednik prica kako idemo napred i zivimo bolje...
"...sprave nisu bitne, bitni su ljudi."

ZZZ

ZZZ

Mačka Majda

• Član
  • Pip____Pip____Pip____
  • 1332 Poruke
  •   
    Serbia
Moze i komplet firme "Mile Dragic" :guitarplayer: :Dizzy:

stonE_Cold

stonE_Cold

stonE_Cold

• Banovan
  • 10466 Poruke
  •   
    Serbia

Pogledaj porukuZZZ, za 27 September 2011 - 14:47, kaže:

Moze i komplet firme "Mile Dragic" :guitarplayer: :Dizzy:

Јел камуфлажни?

stein

stein

Burner

• Moderator
  • 9414 Poruke
  •   
    Niue

Pogledaj porukuhifish, za 21 September 2011 - 10:50, kaže:

Jos prosle godine sam prodao auto i - spasio se muka. Posledice: mirniji san i manje prazan dzep.
Doci ce vreme da ce se znati KO vozi kola - kao sto vec odavno govorim...

Ko ne moze bez auta bice u strasnoj nevolji ili ce morati da nauci kako moze bez istog...
I onda neka nam preCednik prica kako idemo napred i zivimo bolje...

Sličan slučaj... Jedino što su meni uvalili službeni auto... Ima sve prednosti nemanja auta (umanjeni troškovi u životu, gomila briga manje) a i prednosti imanja (ne moram da šipčim kilometar do autobusa i čekam pola sata ako mi ode ispred nosa, itd, itd) a pitaše me koji ću auto da kupim (ovi moji na poslu) a ja onako, k'o iz topa, "a šta će mi auto?" i kad bolje razmislim, baš tako, ćera mi je sve samostalnija, još malo pa će smatrati da je blamaža da je vodim ovamo ili onamo...

Slične Teme Sakri

Tema Forum Započeto od Statistika Info

0 Korisnik (a) čita ovu temu

0 članova, 0 gostiju, 0 anonimnih korisnika