Jump to content

Furniranje


Rade

Preporučeni Komentari

Furniranje ili vurniranje može biti krajnje jednostavno .....mada izgleda komplikovano . Uz malo strpljenja i par jednostavnih alatki posao može biti vrlo korektno urađen .Na sličici se može videti šta je potrebno .....furnir, špakla sa malim zubićima , sunđer , parče daščice i lepak . Furnir koji se izvitoperio potrebno je ispraviti . To se radi na taj način što se sunđerom blago nakvasi i sa jedne i druge strane furnir i zatim se stavi pod presu .....koja može biti improvizovana od recimo brdo knjiga / ko mnogo čita / ili tome slično ....važno je da su površine ravne .....tako pripremljen furnir se ostavi preko noći / po ovom vremenu treba par sati da vlaga ispari /. Sam postupak lepljenja počinje sa nanošenjem lepka na furnir i površinu koja se lepi u veoma tankom sloju , zato su i potrebni onako mali zubići na špakli . Potrebno je izbegavati sve nepravilno nanesene količine lepka .....polako i ravnomerno i sve bude u redu . Jednom nanesen lepak u tankom sloju se ostavlja da se osuši .....treba da bude suv na dodir . Kad je lepak suv na dodir onda se lagano furnir postavlja na površinu koja se lepi na taj način da se krene od jednog kraja i polako spušta furnir na površinu koja se lepi . Sa jednom rukom se spušta furnir a sa drugom blago pritiska spuštenu površinu furnira . Jednom kad krene spuštanje nema više dizanja ....kad je kompletna površina furnira spuštena na površinu rukom se pritisne kompletna površina da se proveri da li je sve u redu .Sad ponovo ide sunđer natopljen vodom kojim se ovlaš pređe preko furnira ....ovo je potrebno da bi furnir po malo omekšao i lakše se formirao . Nakon toga, stupa na snagu daščica sa kojom se trlja furnir par minuta . Daščica je u takvom položaju da furnir napada samo jednom ivicom. AKO SE POJAVE MEHURIĆI ispod furnira to znači da je vazduh ostao ispod ......lagano se skalperom pređe preko mehura ....rez treba da ide u smeru sa venaturom ....nanovo pritisne furnir i nakon toga sve će da bude u redu . Višak furnira se odstrani sa skalpelom ili frezom ....nakon čega je porebno brusnim papirom doterati ivice . Kad se završi furniranje, kutiju treba ostaviti da odstoji da bi se furnir osušio i tek nakon toga brusio .....Prilikom sušenja furnir će se dodatno zategnuti .......to bi bilo to ......jednostavno za manje kutije i sve situacije kad ne može da se nađe majstor .

post-884-0-51978900-1314359421_thumb.jpg

post-884-0-73133500-1314359432_thumb.jpg

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Ovo je skoro kompletna kutija ....inače furnir je zebano i lepo izgleda u prirodi.....biće do kraja crvenkast kao podnožje kutije . Skoro kompletna jer fale rupe za Tang Band i Vifu koje se buše sutra . Na drugoj sličici je detalj iz unutrašnjosti kutije .Radi se o dvostrukom refleksu koji je vrlo interesantan . Kad ugrabim malo vremena postaviću temu o tom sistemu . PS špakla kao na sličici nema da se kupi ....potrebno je novu malo izbrusiti i skratiti zubiće . Drugi trik se odnosi na kvašenje vurnira prilikom ravnanja i to je to ...uvek neki trik postoji

post-884-0-09477500-1314387837_thumb.jpg

post-884-0-12698800-1314387851_thumb.jpg

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

... PS špakla kao na sličici nema da se kupi ....

Стара платна од бонсека завршава посао. Што је платна старија, тј. што су зуби тупљи, то боље. Не мора ни да буде цела.
Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Стара платна од бонсека завршава посао. Што је платна старија, тј. што су зуби тупљи, то боље. Не мора ни да буде цела.

Teoretski da , praktično ne ....kao prvo špakla se drži u ruci i sa povećom dozom lepka na furniru malo je nezgodno raditi . Malo kad se uđe u štos onda se lepak nanosi u par pokreta , relativno brzo . Sa druge strane potrebno je da špakla bude toliko široka da se može lepak zahvatiti iz kutije .........špakla ide gotovo pod pravim uglom u odnosu na površinu ....ako se ugao smanji onda skida previše lepka .....te nazubljene špakle ima da se kupe u svakoj iole opremljenoj prodavnici i koštaju malo ....
Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Раде, јел може податак о типу лепка.

Isto pitanje! Pošto se lepak nakon nanošenja suši,pomislio sam na "sintelan" i slične,ali nakon ponovnog kvašenja furnira pred pritiskanje ivicom daščice,zapitao sam se... Inače tutorijal je odličan,svaka čast na ideji i volji! (jako slično se nanosi i itison,s tim što je kod njega ponekad moguća i popravka,jedino što dugo dugo vremena treba da prođe da bi ispario sav "šmek" sintelana iz kutija i vazduha...)
Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Bostik 5242/C ...........je ustvari običan bostik ali za visoke temperature , do 90 stepeni .....u upustvu piše da lepi onoliko dobro koliko je dobar pritisak prilikom lepljenja , pa onda ona daščica sa početka .

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Јел овај:

kad si ga pre našao :oke: ................a jel vas interesuje finiširanje sa šelakom .....mogao bih napraviti par fotografija , inače jednostavno za raditi . Nekad / a idanas / se nameštaj tako radio . Za razliku od klasičnog laka pod rukom je topao i uvek može da se isprave greške , nema mirisa i onako retro izgleda :wink2:
Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Ja ga kupujem u ljuspicama , koje se bućnu u alkohol 99% i onda malo meša pa se ostavi da alkohol otopi šelak . Što duže stoji , bolji je . Nakon tog ga propustim kroz filter koji koriste autolakireri . Uzme se parče stare majice i u nju stavi malo vate ........vata služi kao rezervoar a majica kao površina sa kojom se nanosi šelak ...jedno desetak puta ......kasnije fotografije

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

U prodavnicama se može pronaći šelak - beli ( preporučljiv za svetlo drvo - jasen, javor, šimšir ...), oranž ( hrast, bukva, kruška i sl. ) i rubin ( za orah, mahagoni, palisander ...).

Ove tri osnovne vrste šelaka se mogu miksati i rastvarati u špiritusu u različitim koncentracijama, pa je raznolikost dobijenih efekata još veća.

Šelak treba potražiti u prodavnicama slikarskih boja i preparatura.

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Kreiraj nalog ili se prijavi da daš komentar

Potrebno je da budeš član DiyAudio.rs-a da bi ostavio komentar

Kreiraj nalog

Prijavite se za novi nalog na DiyAudio.rs zajednici. Jednostavno je!

Registruj novi nalog

Prijavi se

Već imaš nalog? Prijavi se ovde

Prijavi se odmah
  • Članovi koji sada čitaju   0 članova

    • Nema registrovanih članova koji gledaju ovu stranicu
×
×
  • Kreiraj novo...