Odgovor 21 May 2011 - 01:23
Ono sto je neverovatno i potpuno nedovoljno priznato je to da su Teslini izumi osnova svega sto je nastalo kasnije i manje vise je potpuno nepromenjeno i danas u upotrebi. Cak sta vise mi jos nismo dodirnuli i ostvarili ono sto je Tesla tada zamislio, i oko toga je velika polemika, sta je to sto je FBI zaplenio iz Teslinog sefa odmah nakon njegove smrti.
Svakako nisam jedini koji sa velikim postovanjem i ponosom misli na Teslu, narocito na ovom forumu. Zbog toga i ova tema koju sam pokrenuo da sa Vama podelim i da i onima koji nisu imali priliku, da vide, par scena koje je Tesla video upravo onako kako i mi to sada imamo priliku da vidimo, u poslednjim godinama njegovog zivota.
Moja cerka studira u New Yorku i kako je sada kraj semestra, trebala je da se preseli u drugi apartman. Zbog toga smo moj sin i ja doputovali u New York, da je vidimo i pomognemo oko selidbe. Kada sam trazio hotel gde ce mo ostati, New Yorker se pokazao da sasvim odgovara, jer su imali mesta i lokacija je blizu mesta gde je trebalo da selimo cerku. Normalno, mom zadovoljstvu vec tada nije bilo kraja, jer sam jos od detinjstva gledao slike hotela u kome je Tesla ziveo i u isto vreme fasciniran lepotom samog hotela, pravom ikonom Art Dekoa. U vreme kada je izgradjen, bio je najvisa gradjevina u New Yorku dok nije izgradjen Empire State Building. New York je svima poznat kao grad oblakoder, kao grad koji nikada ne spava... ali po meni ono sto je najlepse u njemu je arhitektura upravo iz tog vremena prelaza iz 19. u 20. vek. A toga ima na pretek potpuno ocuvano i nepromenjeno. Te godine pa sve do II svetskog rata su godine najveceg razvoja tog grada, i ukoliko je to ono sto vas zanima, onda ste na pravom mestu.
Tesla je veci deo zivota proveo u Waldorf Astoria Hotelu, a poslednjih 10 godina svog zivota je proveo u New Yorker Hotelu na 33-cem spratu u sobama 3327 i 3328. Nazlost te sobe se i danas izdaju kao regularna ponuda hotela i jedino cime je obelezeno da je Tesla tu ziveo je ova plocica koju mozete da vidite u prilozenim slikama. Kada kazem nazalost, mislim da bi ove sobe trebalo zatvoriti kao takve i pretvoriti ih u muzej. U Americi ima na hiljade muzeja za najvece moguce gluposti, a da je rec o Edisonu siguran sam da bi i mozda ceo hotel bio pretvoren u muzej... Iako Edison, to svi znamo nije ravan ni kao segrt nasem Tesli.
Elem, imate priliku, kao i ja prvi put, ove nedelje, da vidite predivan hol - atrijum hotela New Yorker, prostor ispred liftova na 33 spratu, hol do Teslinih soba, i plaketu na sobi 3327. Upravo ono sto je i sam Tesla video na putu do svoje sobe. Uzivajte!
Odgovor 21 May 2011 - 01:27
Odgovor 21 May 2011 - 01:42
Odgovor 21 May 2011 - 03:12
Odgovor 21 May 2011 - 03:17
zeoN_Rider, za 21 May 2011 - 03:12, kaže:
I ja bih voleo da ima jos ali nazalost nema. Pored sve zelje da zapocnem razgovor sa duhom Nikole Tesle, to nisam uspeo, mozda zato sto sam bio u sobi 3312 a ne u 3327? Mada moram reci da sam imao zaista neverovatno osecanje stajajuci ispred njegovih vrata.
Salu na stranu, ukoliko ima zainteresovanih ovo sasvim slobodno moze da se nastavi kao razgovor o Tesli, ukoliko ima zainteresovanih.
Odgovor 21 May 2011 - 03:25
Odgovor 21 May 2011 - 03:36
Odgovor 21 May 2011 - 09:27
I još jedno pitanjce za upućene: Je li to hotel kojeg je Tesla umalo srušio dok je proučavao titraje ili je u pitanju Waldorf ili neki treći?
Istinite nagrade su uvijek u razmjeru
s radom i žrtvama."
-Nikola Tesla-
mislim, što se slika tiče ...lkebiga majo sam popho... :)
Odgovor 21 May 2011 - 09:34
Odgovor 21 May 2011 - 09:48
Sipi, za 21 May 2011 - 09:34, kaže:
Stvarno si hodajuća enciklopedija!
Da nisi iz srednjeevropskog gradića na granici sa Balkanom zvao bih te "Encyclopedia Balcannica"
Jesi li ikada poželio prijaviti se na neki kviz znanja? Nisam sarkastičan - ozbiljno pitam!
s radom i žrtvama."
-Nikola Tesla-
Odgovor 21 May 2011 - 09:50
Kakav bi to blockbuster bio! Ma i da ga unakaze netačnostima i da preteraju (kao sa poslednjom ekranizacijom Šerlok Homsa) i da ga snime kao Steampunk čudovište opet bi to bila sjajna priča za veliki ekran! Zar ne?
Odgovor 21 May 2011 - 09:54
A i svakog provale gde je tanak - fudbalske trivije padam uvek: kako se zove stadion tog i tog tima, ko je cuveni trener koji je osvojio to i to...
Odgovor 21 May 2011 - 10:03
zerowaf, za 21 May 2011 - 09:27, kaže:
I još jedno pitanjce za upućene: Je li to hotel kojeg je Tesla umalo srušio dok je proučavao titraje ili je u pitanju Waldorf ili neki treći?
Pisem sasvim iz secanja, ali vise sam nego siguran da nije rec o hotelu nego o zgradi koja je bila u izgradnji blizu njegove laboratorije, koja je kasnije izgorela. Morao bih da se podsetim za detalje, ima dosta vremena od kako sam citao Tesline biografije, a ima ih dosta. Mogu da potrazim samo sto ce mi to uzeti znatno vremena da prelistam knjige. Mozda prvo da probam Google, mada vise verujem knjigama.
Arhitektura i unutrasnje uredjenje zgrade su skolski primeri Art Dekoa, i svaki detalj to prati. Kao sto rekoh nebrojeni su primeri toga. Vec sam Empire State Building, koji je na istoj ulici samo nekoliko blokova dalje je takodje istog stila, medjutim po mom misljenju, hista ne moze da se meri sa Chrysler zgradom. To mora da se vidi uzivo da bi zaista moglo da se dozivi. Unutrasnjost te zgrade je takva da i onaj ko ne mari mnogo za dizajn ostaje bez daha.
Odgovor 21 May 2011 - 10:27
Sipi, za 21 May 2011 - 09:54, kaže:
A i svakog provale gde je tanak - fudbalske trivije padam uvek: kako se zove stadion tog i tog tima, ko je cuveni trener koji je osvojio to i to...
Znaš li za onaj kviz "Tko želi biti milijunaš". Kod nas ga je vodio Tarik Filipović. Imaš pravo nazvati nekog tko ne izlazi iz kladionice, a ako i je kod kuće televizor mu je uvijek na TXT stranici sa rezultatima.
Inaće, ja bih lako postao milijunaš da sam milijarder....ovako mi nešto ne ide od ruke....a nisam ni posebno zagrijan mijenjati se.
Vlado, nemoj trošiti vrijeme na listanje! Hvala za lijepe fotke, dobro objašnjenje i opis građevine. Nisam freak za arhitekturu (zapravo nisam freak za ništa specifično
s radom i žrtvama."
-Nikola Tesla-
Odgovor 21 May 2011 - 10:30
Ne mogu da se setim koji veliki čovek, a naš zemljak, je mene više fascinirao razvojem, radom, dostignućima, slobodom misli i duha od Nikole Tesle.
Mihajlo Pupin je takođe veliko ime nezaboravno u svetu tehnike ali je Tesla legenda koja inspiriše na prodore i osvajanje novih granica i probijanje istih.
"Život je izbor, a ne sudbina, jer običan čovek živi kako mora, a pravi čovek živi kako hoće;
život na koji bedno i bez otpora pristaje je bedno tavorenje, a izabrani život je sloboda.
Čovek postaje slobodan svojom odlukom, otporom i nepristajanjem."
Meša Selimović
Odgovor 21 May 2011 - 10:37
Evo texta o resonanci ili kako to bombasto zovu vestackom zemljotresu, koji potvrdjuje moje secanje, da nije rec o hotelu nego o teslinoj laboratoriji i zgradi u izgradnji. Ukoliko se dobro secam rezonansa Zemlje je 12Hz i mislim da je to frekvencija na kojoj je Tesla experimentisao.
Odgovor 21 May 2011 - 10:53
Leonardo, za 21 May 2011 - 10:30, kaže:
Ne mogu da se setim koji veliki čovek, a naš zemljak, je mene više fascinirao razvojem, radom, dostignućima, slobodom misli i duha od Nikole Tesle.
Mihajlo Pupin je takođe veliko ime nezaboravno u svetu tehnike ali je Tesla legenda koja inspiriše na prodore i osvajanje novih granica i probijanje istih.
Zao mi je da napominjem, ali ne znam da li ti je poznato, da je Pupin bio smrad od coveka i jedan od najvecih neprijatelja Teslinih, koji mu je radio o glavi i pravio smutnje u naucnim krugovima. Nazalost nasa izreka, narocito u inostranstvu, Srbin je Srbinu najveci neprijatelj je potpuno tacna, sto sam i sam osetio na svojoj kozi. Iskljucivo ljubomorom izazvan, Pupin je sve radio sto je mogao da opovrgne Tesli duzno priznanje i ismejavao neke Tesline izjave, zbog cega njih dvojica nisu pricali duze vreme. Medjutim kada je bio na samrtnoj postelji molio je preko zajednickog prijatelja da mu Tesla dodje u posetu sto je ovaj velikan i ucinio.
Normalno ovim ne zelim da opovrgnem Pupinova naucna dostignuca, ali kako to obicno biva priroda nesto da a nesto oduzme. U Pupinovom slucaju, nije znao da bude dobar covek. Moram da dodam da sa zaljenjem konstatujem slabost nekih nasih ljudi u inostranstvu, koji bi trebalo da se ugledaju na Jevreje i Kineze kada dodje do zajednistva i medjusobnog podrzavanja.
Odgovor 21 May 2011 - 11:36
AR2, za 21 May 2011 - 10:37, kaže:
... nije rec o hotelu nego o teslinoj laboratoriji i zgradi u izgradnji. ...
Odgovor 21 May 2011 - 17:25
http://www.kerryr.ne...links.htm#tesla
Takodje jos malo zanimljive price. Moj prijatelj, Jon Paul, naucnik i vlasnik kompanije koja proizvodi absolutno najkvalitetnije digitalne transformatore - Scientific Conversion,
http://www.scientificonversion.com/
je veliki poklonik Tesle. Vec duze vremena planiramo zajedno da napravimo Tesla Coil, ali zaista ozbiljne snage. On ima vec dosta prikupljenih delova ukljucujuci kljucne cevke. Moj deo posla je da pomognem u masinskom delu. Ukoliko budem imao vremena pri sledecem vidjenju cu da islikam delove spremne za konstrukciju. Ako budemo uspeli da zavrsimo, najveci problem je gde probati ovaj uredjaj a da ne sagorimo svu elektroniku koja se nalazi u blizini.
Odgovor 21 May 2011 - 21:32
"There is something frightening about the universe when we consider that only our senses of sound and sight make it beautiful. Just think, the universe is darker than the darkest ink; colder than the coldest ice and more silent than a silent tomb with all bodies rushing through space at terrific speeds. What an awe-inspiring picture, isn't it? Yet it is our brain that gives merely a physical impression. Sight and sound are the only avenues through which we can perceive it all. Often I have wondered if there is a third sense which we have failed to discover. I'm afraid not" [he said after some hesitation and thought] - "If there were, we might learn more about the universe".
Tesla commented on the vast change that had come over the art of invention in the streamlined era of speed. Man, he observed, had little chance to think.
"The egg of science, he said, is laid in the nest of solitude. It is providential that the youth or man of inventive mind is not "blessed" with a million dollars" [he continued]. "The mind is sharper and keener in seclusion and uninterrupted solitude. Originality thrives in seclusion free of outside influences beating upon us to cripple the creative mind. Be alone, that is the secret of invention; be alone, that is when ideas are born. That is why many of the earthly miracles have had their genesis in humble surroundings. The young man need not deplore that he has no million dollars to develop an idea. It does not cost a million dollars to think; and by the thinking process the idea is created."
Slične Teme
| Tema | Forum | Započeto od | Statistika | Info | |
|---|---|---|---|---|---|
Koji kamkoder? |
IT | crni |
|
|
|
ASIO greška kod 24bit/96khz audio |
IT | vdzele |
|
|