Jump to content

Phono


VukJov

Preporučeni Komentari

Hajde na trujem više temu o Nelson Pass phono preampu...a red bi bio da se pomenu i neki drugi konstruktori tranzistorskih uredjaja...evo linkova ka phono sekciji koju koristim, o soničnim karakteristikama pričalo se na drugim mestima...ako neko ima još neku proverenu tranzistorsku konstrukciju bilo bi lepo da okači, uz komentar naravno..

MM

MC

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

  • Odgovora 139
  • Kreirano pre
  • Zadnji odgovor pre

Aktivni članovi u ovoj temi

Aktivni članovi u ovoj temi

Postovane slike

Ja ću samo da direktno linkujem svoju MM RIAA sekšn priču uz malo prateće... laprdarije..Šema:http://www.diyaudio.rs/topic/489-what-riaa-with-shiny-and-ns10/page__view__findpost__p__14771(laprd: ista ova MM ima i svoj prateći MC ulazni stepen, koji moram da priznam, da u nedostatku adekvatne zvučnice, nisam ni pravio)Par sličica:http://www.diyaudio.rs/topic/489-what-riaa-with-shiny-and-ns10/page__view__findpost__p__15943(laprd: u ono vreme, probana na Rizovom Turandotu, već i tamo je pokazala veoma korektno ponašanje čim je dobila adekvatnu zvučnicu na ulaz...)Posle je sagrađen i gramofon, ipak malo bolji od Turandota i RIAA prekakovana u svoju malu kutijicu od bakarnog lima sa izdvojenom sekcijom napajanja. Nešto od toga se može videti u postu:http://www.diyaudio.rs/topic/561-diy-gramofon-ii/page__view__findpost__p__68162Gramofon trenutačno čeka usavršenu verziju ručice, ali moraće još malkice da sačeka jer smo trenutačno u fazi privođenja kraju projekta usavršavanja amplifikacijsko-emiterskog sektora. Trenutačno svira sa sub-sekcijom u mono modu (čeka se pločica za drugi kanal) pa kad sve to zakutijamo i pozatvaramo ciklus, sleduje umeravanje i fine tuning skretnice, a onda može da se slušno procenjuje koliko je i korektor stvarno dobar. Uz Grado imam i Clearaudio zvučnicu koja je navodno bolja (skuplja, fakat)...Ukratko, smatram da je ovaj RIAA korektor, koliko god skroman bio po pitanju broja elemenata, u svakom slučaju vredan pažnje. Od kojih je bolji ili nije, ne bih mogao da komentarišem. Tek u testu uz neki drugi može da se proceni...

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

evo jedne m.m. riaa, na prvi pogled sema izgleda jadno. mislio sam dazvucno nije nista narocito, medjutim, kad sam napravio sokocalo, zvukje super, veoma prijatan. nivo je taman koliko treba. ako nekog interesuje,imam 2 gotove plocice.sema je firme Lenco, iz 60-ih. :cheers:

post-357-0-92561700-1304462846_thumb.jpg

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Hajde na trujem više temu o Nelson Pass phono preampu...a red bi bio da se pomenu i neki drugi konstruktori tranzistorskih uredjaja...evo linkova ka phono sekciji koju koristim, o soničnim karakteristikama pričalo se na drugim mestima...ako neko ima još neku proverenu tranzistorsku konstrukciju bilo bi lepo da okači, uz komentar naravno..MMMC

Sa kojim zvucnicama radi predpojacalo.Da li si probao sa AT 95E.Hvala na semama.
Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Ne sećam se da sam ijednom probao kako radi sa MM zvučnicom...samo kod mene od MC zvučnica probao sam Ortofon MC-10 Super, MC-15 Super mk2, MC-200U, Vivo Blue, Salsa...Supex 900 Super...Audio Technica AT-OC-5 i AT-UL3...Goldring Elite II GX...još neke sam slušao sa u gostima na par mesta...

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Evo i šeme Le Pacific sa sve MC sekcijom...

Ja video tvoj "point to point" primerak i napravio slicno, ali nisam bio zadovoljan - zvuci nekako resko i grublje od VSPS (Very Simple Phono Stage - RMJ Audio) kojim sam zadovoljan, ali htedoh da probam FET-ove, jer svi kazu da OPamp-ovi ne valjaju... Meni VSPS zvuci vrlo lepo i nekako "tecno" :) Probacu da napravim dual mono napajanje (LM317) i to je to, ali mislim da nece uspeti... Gramofon je, naravno, DUAL604 sa Ortofon OM5E...Pozdrav!
Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Ja video tvoj "point to point" primerak i napravio slicno, ali nisam bio zadovoljan - zvuci nekako resko i grublje od VSPS (Very Simple Phono Stage - RMJ Audio) kojim sam zadovoljan, ali htedoh da probam FET-ove, jer svi kazu da OPamp-ovi ne valjaju... Meni VSPS zvuci vrlo lepo i nekako "tecno" :) Probacu da napravim dual mono napajanje (LM317) i to je to, ali mislim da nece uspeti... Gramofon je, naravno, DUAL604 sa Ortofon OM5E...Pozdrav!

Ne bih zalazio u priču koji od ova dva RIAA bolje zvuči.Mogu samo da dam konstataciju baziranu na ličnom iskustvu.Prva, inicijalna proba je bila tehničke prirode sa AT95. Svira. To je bilo dovoljno. Zvučno, nakon jako malo slušanja na Rizovom gramofonu, mogao sam samo da konstatujem da svira i... ništa više. Mediokritetski, sa tek nekim naznakama šanse da bi moglo i bolje.Druga, recimo, slušna proba, izvedena sa Grado zvučnicom daleko višeg ranga. Muzikalnost se odmah ispoljila, čak i na istom gramofonu. Potom, gramofon je otišao na odmor a sagrađen je novi, drugi, kompletno drugačijeg pristupa. Samo tanjir je teži od celog Turandota, pa još akril. Prva proba, opet, AT95 (zato je od milja i zovem "El Habanera" jer mi služi samo za habanje)... Usledilo je nešto tuninga, potom stavljena Ortofon OM10 i recimo da je bilo malo drugačije, nit' lošije, nit mnogo bolje. Potom, Grado koja je u korelaciji sa Le Pacific opet ukazala na ogroman potencijal neolitsko-paleolitski jednostavne konstrukcije i izvukla više od daška muzikalnosti. Na kraju, kada sam bio siguran da se neće desiti ništa što bi oštetilo iglu, iz kutijice je izvađena Clearaudio Aurum Classics Wood i postavljena da skuplja grbe sa vinila. E, ovde se već vredi baviti slušnim iskustvima... Međutim, smatram da ručica u prototipskoj izvedbi nije dovoljno stabilna i pouzdana, ceo projekat sam malkice gurnuo u stranu, ali sam iz niza probnih slušanja izvukao pouku. Jeftine zvučnice su jeftine zvučnice. Ko ne može da uloži više od 50€ za zvučnicu, ne treba da očekuje soničnu nirvanu, treba da se zadovolji onim što dobije, ili da uloži tih 50€ u CD plejer. Iako je zapravo reč o nijansama, Grado, kao najbolji odnos cena/dobitak u kvalitetu definitivno zavređuje ulaganje. Clearaudio je duplo skuplja, ali ne daje toliki sonični pomak koliko više košta. Iz mog ćošeta gledano, Ortofon OM5 nije loša zvučnica, ali je više nikada ne bih sebi postavio kao merilo za procenu.Sve ovo može da vrati loptu na početnu poziciju i da rezultat bude nerešen. Svaka od pojedinačnih komponenti u elektro-mehaničkom sistemu na relaciji ploča-emiter utiče na svoj, jedinstven način na konačan rezultat. Sinergija je tu najvažniji faktor. Zvučnica, kao prva u nizu komponenti mora, i to pod obavezno, da bude idealno dobro uparena sa ulazom u RIAA, inače će se to sve izvrnuti u svoju suprotnost. Više ili manje opteretnog otpora, kapacitativnost kabela, odabir ručice, gramofonska baza, ležaj, tanjir... Sve to utiče na konačnu impresiju i jedino merodavno je unutar istog sistema menjati i isprobavati samo po jednu komponentu u isto vreme...Pošto je VSPS stvarno veoma jednostavna spravica za izvesti, neće mi biti teško da sagradi jedan primerak i probam da uporedim u svom sistemu. Pitanje: da li je rađeno sa jednim dual OP ili dva mono OP-a i koji je u pitanju? Čisto da repliciram konstrukciju... (imam i NE5532 i NE5534)
Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Sinergija je tu najvažniji faktor.Pošto je VSPS stvarno veoma jednostavna spravica za izvesti, neće mi biti teško da sagradi jedan primerak i probam da uporedim u svom sistemu. Pitanje: da li je rađeno sa jednim dual OP ili dva mono OP-a i koji je u pitanju? Čisto da repliciram konstrukciju... (imam i NE5532 i NE5534)

Prvo, hvala na iscrpnom odgovoru!I ja sam shvatio da je sinergija vazna, ali i moj Pacific nije bas... nisam uparivao 2SK170 nego stavio 4 od 6 koliko sam imao (znam da to nije to, ali nestrpljenje cini svoje :). Mozda zato zvuk nije kako treba.Ja sam VSPS narucio kao kompletan kit, i koristim njegov dupli NE5532P. Probao sam (opet hvaljene po forumima) OPA2134 i OPA2604 i vratio NE5532P - zvuci mi bolje...Moguce da je i kvalitet delova u pitanju, jer je kit sa kvalitetnijim delovima nego moj Pacific, kome cu dati drugu sansu kad uradim drugi deo napajanja, ubacim multiturn trimere za napon i (mozda) nadjem uparene 2SK170 (ja sam imao BL a ne GR FETove pa je i to mozda razlog). U planu je i Ortofon 2M Red, pa ce stalno biti nesto da se steluje i isprobava.Pozdrav...P.S. Stalno mi se desava da na Internetu nadjem pozitivne kritike za nesto, i kad hocu da dobijem bolje, ono nece... (FET, OPA, 2M Red...) Dobro da sam imao srece sa VSPS :)
Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Da se razumemo, ja ne tvrdim da je Le Pacific bogomdana sprava. Spada u kategoriju minimalističkih konstrukcija sa izuzetnim kvalitetom u odnosu na broj elemenata i uložena sredstva. Ono na čega sam pokušao da stavim akcenat je činjenica da se za celokupno dobar efekat mora uložiti u svaki detalj. Počevši od dobre baze, ručice, ožičenja i zvučnice do svega ostalog, uključujući i RIAA. Što kaže, lanac je toliko jak, koliko je jaka najslabija karika. Važi i za lanac u reprodukciji muzike. Pošto sam, srećom, u prilici da imam emitere (zvučnike) koji jesu u stanju da reprodukuju sve što se ispred njih dešava, onda je sada letvica koju svaka prethodna karika u lancu mora da preskoči, podignuta možda prilično visoko. Gramofon, da budem iskren, nisam sada poduže vremena slušao (odkako imam nove panele, još nisam) pa bih možda i ja promenio svoje mišljenje, ali o tom, potom... Puno me još posla čeka... :)

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Čudi me da niko ne spomenu ovu šemu:

Postavljena slika

Nju je 1991. godine spakovao jedan inženjer koji je radio u Burr-Brown-u. Ja sam je napravio par puta za drugare, i mogu vam reći da ima stvarno izuzetan zvuk. Dodatno se može popraviti ako se OP 37 zameni sa AD 829 CN, koji je jako sličan, niskošuman je, ali nešto malo brži (nije 15, nego 230V/uS).

Ima još načina da se dodatno popravi, ali to je već nešto drugo.

Umesto 606, na izlaz slobodno stavite sasvim običan LF 357. A oba op ampa, OP37 i LF357, možete lako kupiti u Kelco-u.

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Čudi me da niko ne spomenu ovu šemu:

И Ја сам присталица минималистиких дизајнова, али најезда мамбо џамбо фоно предпојачавача па то ти је!Пробаћу ту шему онако на прото борду, ко зна можда ме и одушеви :headphone:
Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Čudi me da niko ne spomenu ovu šemu:

Postavljena slika

Nju je 1991. godine spakovao jedan inženjer koji je radio u Burr-Brown-u. Ja sam je napravio par puta za drugare, i mogu vam reći da ima stvarno izuzetan zvuk. Dodatno se može popraviti ako se OP 37 zameni sa AD 829 CN, koji je jako sličan, niskošuman je, ali nešto malo brži (nije 15, nego 230V/uS).

Ima još načina da se dodatno popravi, ali to je već nešto drugo.

Umesto 606, na izlaz slobodno stavite sasvim običan LF 357. A oba op ampa, OP37 i LF357, možete lako kupiti u Kelco-u.

Za one koji nisu gadljivi prema OP-ima, a hoće nešto i da nauče, evo korisnog linka. Autora bi trebalo većina na ovom forumu da "poznaje". Ono što se konkretno odnosi na RIAA stepen(e) nalazi se u PDF fajlu pod nazivom "Section 6: Signal Amplifiers". Naravno, ohrabrujem vas da skinete i ostalo. Pametnih ljudi nikad dovoljno... Inače, originalan sajt gospodina o kome je reč je: Walt Jung
Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Prvo, hvala na iscrpnom odgovoru!I ja sam shvatio da je sinergija vazna, ali i moj Pacific nije bas... nisam uparivao 2SK170 nego stavio 4 od 6 koliko sam imao (znam da to nije to, ali nestrpljenje cini svoje :). Mozda zato zvuk nije kako treba.Ja sam VSPS narucio kao kompletan kit, i koristim njegov dupli NE5532P. Probao sam (opet hvaljene po forumima) OPA2134 i OPA2604 i vratio NE5532P - zvuci mi bolje...Moguce da je i kvalitet delova u pitanju, jer je kit sa kvalitetnijim delovima nego moj Pacific, kome cu dati drugu sansu kad uradim drugi deo napajanja, ubacim multiturn trimere za napon i (mozda) nadjem uparene 2SK170 (ja sam imao BL a ne GR FETove pa je i to mozda razlog). U planu je i Ortofon 2M Red, pa ce stalno biti nesto da se steluje i isprobava.Pozdrav...P.S. Stalno mi se desava da na Internetu nadjem pozitivne kritike za nesto, i kad hocu da dobijem bolje, ono nece... (FET, OPA, 2M Red...) Dobro da sam imao srece sa VSPS :)

Probaj sa OPA2228, on bi trebao biti najbolji dvostruki OP za phono preamp. Ovi gore spominjani nisu za tu namjenu optimalni zbog nešto većeg šuma. Eventualno u nekoj drugoj konfiguraciji sa manjim gainom.
Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Mislim da je previše neproverenih šema svuda okolo po netu i da je ovde ponuđeni izbor veoma skroman. Za one, koji imaju želju, volju, ambiciju, whatever, da se ozbiljno pozabave izradom kvalitetnog sklopa, savetujem upotrebu dodatnog pomagala u vidu literature koja se bavi upravo ovakvim pitanjima. Knjiga koju je napisao Burkhard Vogel je upravo komad literature koji bi trebalo da posao značajno olakša. Sam naslov, "The Sound of Silence", mislim da govori dovoljno sam za sebe, pri tom, prvenstveno mislim na potrebu da se odnos signal-šum, pogotovo kod MC preampa zadrži na najnižem mogućem nivou...

Dakle, koga zanima, neka klikne na LINK skine knjigu u pdf formatu, raspakuje (7z arhiva) i ... :coffee:

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Mala ispravka: odnos signal-sum na najvecem nivou a sam sum na najmanjem nivou

Esi brz... Nisam još ni postovao, a ti me već ispravi. Dakle, tako kako je Impuls napisao... :hi:
Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

И Ја сам присталица минималистиких дизајнова, али најезда мамбо џамбо фоно предпојачавача па то ти је!Пробаћу ту шему онако на прото борду, ко зна можда ме и одушеви :headphone:

Пробај, стварно вреди и рада и труда. Па ако ти се допадне, можемо да попричамо на тему неких побољшања која сам својевремено урадио на њему, нема смисла да се исти посао непотребно понавља.Узгред, и за овај је дато решење и за ММ и за MC. Све се врти око појачања ОП 37.
Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Mislim da je previše neproverenih šema svuda okolo po netu i da je ovde ponuđeni izbor veoma skroman...

..upravo zato sam i pokrenuo ovu temu, dajte šemu koju ste pravili i nabacite neke zvučne utiske...ako bi još bila izvodljiva neka direktna poredjenja...
Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Kreiraj nalog ili se prijavi da daš komentar

Potrebno je da budeš član DiyAudio.rs-a da bi ostavio komentar

Kreiraj nalog

Prijavite se za novi nalog na DiyAudio.rs zajednici. Jednostavno je!

Registruj novi nalog

Prijavi se

Već imaš nalog? Prijavi se ovde

Prijavi se odmah
  • Članovi koji sada čitaju   0 članova

    • Nema registrovanih članova koji gledaju ovu stranicu
×
×
  • Kreiraj novo...