Kada je prečnik kružnog tunela u pitanju, uzimaju se u obzir veličina membrane i efikasnost zvučnika. U računicu ulazi i Xmax, ali, bez obzira što je to realna fizikalna veličina, malo je neodređeno za računanje Dt-a.
Ja, naravno, imam svoje formulice za računanje proračunskog Xmax-a, pa sa tim, Sd i Eff. (dB) dobija se Dt. Ovo nije mala jedinica. 7" ili tačnije 158 cm2, a efikasnost joj je 90 dB, i to stvarnih. Lepa jedinica.
Elem, po mojoj računici se dobija 30,6 mm kao pogodan Rt, tj. Dt=61,2 mm, i to bi trebalo da je maximalna veličina ili bar blizu nje. Dt od 68 mm je ipak više, ne bi trebalo toliko. Loša je i varijanta 50 mm.
Ako je moguće naći cevku internog prečnika u rasponu 60-62 mm, to bi bilo najbolje.
Dt se dobija kao sqr(Xmax*Fb*Sd)
Da ne pišem kako dobijam proračunski Xmax. U svakom slučaju izračunata vrednost je 4,82 mm, dok je Fb=49,16 Hz za datu (iz tabele) srednju vrednost Fs=39 Hz i Qts=0,314.
edit: Uradit ću još malo računice vezano za to koliko mislim (tj. izračunam) da bi trebala da je zapremina Vb, koliko Fb u takvoj kutiji, kao i Dt i Lt.
sinuse smo pročistili, sad da vidimo ... šta ćemo sa tim sluhom !!