Jump to content

Basis restauracija by DiZara


DiZara

Preporučeni Komentari

  • 3 years later...

LONG TIME, NO SEA !

Fascinantno je kojom brzinom tutnji život pored mene. A kao da sam pre par dana započeo ovu temu. Ili je tačno da se vreme stvarno  ubrzalo ili ja jednostavno ne umem sa njim.

U svakom slučaju, na moju veliku žalost, tema nije zaključena. Životne turbulencije koje su potom usledile, preusmerile su mi fokus na egzistencijalna pitanja i skrajnule Basis u neki deseti plan tako da je strpljivo čekao na istom mestu na kojem je ostavljen pre 5 i kusur godina.

A ko bi reko..

Dolazi zima, a sa njom i malo više vremena za razmišljanja i promišljanja. U toku borbe sa majstorima koji mi već više od mesec dana defiluju kroz stan i prošlonedeljnog bistrenja detalja novog nameštaja sa prijateljem arhitektom, pojavilo se pitanje smeštanja i razmeštanja izvora zvuka i slike. I naravno, njihovih prenosnika.

Planirajući smeštaj naprava za prenos zvuka samo po sebi se nametnulo pitanje najbolje pozicije za gramofon pa je s teme Basis skinuta prašina. Bilo je i vreme.

Svojevremeno se pojavila misao da Scorpio ručku pošaljem na reparaciju u Englesku, kupim Antares g-dina Zvonka Lovrinčevića iz Osijeka i tako se "manem ćorava posla". Antares se više ne proizvodi, a za Aldebaran treba da se izdvoji 800 evrića... Prava sitnica !

O onima tipa Linn ili Clearaudio da i ne govorim.

Dakle, Basis je opet oživeo u mojim mislima s nadom da će ovaj put započeti posao biti i završen. Istini za volju, adaptacija životnog prostora je moj budžet uvela u stanje kliničke smrti, ali je važno da se nakon duže hibernacije probudila želja za povratkom na početak priče. A kad ima volje, ima i načina. Evo, počeo sam danas sa čitanjem komentara na zadatu temu što bi trebalo da je dobar znak.

Nadam se da ću da dobijem i odgovore na par pitanja koja su ostala otvorena tako da se od mene može očekivati još javljanja. I novih pitanja, naravno ;-)

Svako dobro :-)

p.s. kako da nađem tekstove koje je u tom periodu objavljivao Stein sa svim fazama procesa samogradnje gramofona ? Hvala na pomoći !   

 

 

 

 

 

 

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

 

22 hours ago, Zen Mod said:

da se ne vracam nazad i proveravam da li sam to vec napisao - moguce je naci tel. od D. Cubrilovica , ako je od znacaja

Realno je za pretpostaviti da će biti od značaja tako da se unapred zahvaljujem.

Planiram da svu važnu prepisku na ovu temu kopiram u Word format radi lakšeg snalaženja. Bili bi mi od pomoći i tekstovi koje je Stein objavljivao u toku procesa izrade gramofona pa bih bio zahvalan za putokaze do njih.

Pitao sam svojevremeno da li neko zna koja je oprimalna dužina "remena" za Basis ali je to pitanje ostalo bez odgovora. Nadam se da će ovaj put biti drugačije.

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Igrom slucaja sam dosao u posjed takvog Basisa negdje prije 20 god. Na zalost bio je u losem stanju, motor je bio u raspadu (kuciste imam i danas negdje), opruge su svaka vodile svoju pricu, jedino je tanjur bio Ok.

Uglavnom posluzio je kao donator organa tako da je sa tim tanjurom postao prvi primjerak sto sam napravio po svojem designu. 

Ne sjecam se tko je prvi napravio ali bio je pljunuti Wilson Benesch.

155.jpg

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Kreiraj nalog ili se prijavi da daš komentar

Potrebno je da budeš član DiyAudio.rs-a da bi ostavio komentar

Kreiraj nalog

Prijavite se za novi nalog na DiyAudio.rs zajednici. Jednostavno je!

Registruj novi nalog

Prijavi se

Već imaš nalog? Prijavi se ovde

Prijavi se odmah
  • Članovi koji sada čitaju   0 članova

    • Nema registrovanih članova koji gledaju ovu stranicu
×
×
  • Kreiraj novo...