Pređi na vezu

Opel Vectra 2.0 DTI karavan 2000.

- - - - -

106 odgovor(a) na ovu temu

zerowaf

The Man who Invented the 20th Century

• Član
  • Pip____Pip____Pip____Pip____Pip____
  • 2,059 Poruke
  • Interests:Not interested... :)
  •   
    Croatia
Malo općenito o uvoznicima rabljenih auta:
Na područje bivše Juge se uvozi na desetke (možda i stotine) tisuća rabljenih vozila svake godine.
1.- Ako vjerujemo trgovcima, onda je baš svaku od tih žaga :sarcastic_hand: vozila nekakva bakica, penzioner, djevojka ili invalid, a oni su kao pažljivi vozači. Trebam li ovo uopće komentirati? Zar u Europi nitko drugi ne vozi?

2.- Svi automobili prelaze 10-15k km godišnje, pa čak i dieseli sa 150+ konja!
Tamo ljudi ne putuju na posao u drugi grad? Direktori firmi kupuju skupe i jake diesele zato da se kurče pred gostionama ili zato da obilaze državu ili kontinent uzduž i poprijeko?

3.- Nijedno vozilo nikada nije bilo niti ogrebano!

4.- Evropljani se razbole ako kod kupovine novog auta ne nadoplate (!) automatsku klimu, kožu, navigaciju, masažna sjedala iako će u tom automobilu prema prijeđenim kilometrima na satu provoditi tek 15 minuta dnevno!

5.- Cijene rabljenih automobila u Europi su veće nego kod nas (provjerite na internetu!), pa ipak ovi naši Mandrak trgovci nekako uspiju svake godine pronaći najmanje 100000 budala koje će im svoj inaće savršen auto prodati za neku smiješnu sumu!
Da nije tako, nakon što se uračunaju troškovi transporta, carina, porezi i marža trgovca - rabljeni automobili bi kod nas trebali biti bar 50-70 skuplji nego vani! Zar ne?

Komentar:
"nemoj da brigaš,brigaš,brigaš
život se stara!
Dok je budala, bit će i para"

Beli Ninja, u pravu si što se tiće veze kilometara i stanja auta. Ipak, dobro je znati koliko kolometara stvarno ima jer to vuče za sobom potrebu za mijenjanje ponekog remena, španera, filtera itd.
"Čvrsto vjerujem u pravilo kompenzacije.

Istinite nagrade su uvijek u razmjeru
s radom i žrtvama."
-Nikola Tesla-

mislim, što se slika tiče ...lkebiga majo sam popho... :)

Beli_Ninja

Radiša

• Član
  • Pip____Pip____Pip____
  • 599 Poruke
  • Interests:Zabava i znanje
  •   
    Serbia
Moje misljenje, kada se auto proveri i kupi, u sto kracem roku da se uradi veliki servis. Znaci svi kaisevi, svecice kod benzinaca, ulje u motoru i nebi bilo lose i u menjacu itd. Te stvari stvarno ne bi trebalo prepustati slucaju. Najbolje je da covek mirne glave vozi auto. To moze postici jedino ako zana kakav auto vozi. A opet, to moze postici samo ako lepo odradi preventivu (citaj komplet servis). Ove stvari sam naucio od mog oca, i verujte mi covek nikada nije bio nesiguran u auto. Dobro, desavaju se pehovi, kao sto je otkazivanje nekih creva i tako nekih delova koji se u principu ne diraju dok ne otkazu, ali to je vec visa sila.

Svi kvarovi izazvani necim sto se na velikom servisu menja su FATALNI. Da ne detaljisem, ali znamo da je ulje u motoru krv, da je remen srce itd. Bojle da ne dodje do kvara usled dotrajalosti navedenog, inace taj servis ce da kosta 5x vise nego standardan veliki servis.

Znam da je kriza i da se nema para, ali na zalost ovo je suva istina........

zerowaf

• Član
  • 2,059 Poruke
  •   
    Croatia
Beli Ninja, potpisujem svaku tvoju riječ iz prethodnog posta!
Žiko, mislim da smo napisali sve što trebaš znati!
Prvo temeljita provjera, pa ako zaključiš da je auto dobar (kilometre stvarno nemoj shvačati preozbiljno jer vjerojatno nisu točni) - napravi veliki servis i ,ako Bog da, vozit ćeš se dugo i sigurno!
Cijenu ne mogu komentirati jer nisam upućen u to!

s radom i žrtvama."
-Nikola Tesla-

Zen Mod

DiYAudio Zen Admin

• Administrator
  • 12,739 Poruke
  • Interests:fun
  •   
    Isle of Man
ma sve vas glledam kako se milujete , pazite i mazite i cenite , pa pomislih - da nisam zalutao vorum ?

:buehehe:

moj zet ima vektru 2.0 dizel koja nije karavan ;

pre dve godine je placena 9.800 , ne znam koje je godiste .

to je jebena limuzina .

toliko .
Ovo je forum gde svi mogu pisati sve sto žele ;
ali kada nemaju šta da napišu , neka to i ne napišu .

zbotic

Dio

• Član
  • Pip____Pip____
  • 496 Poruke
  •   
    Croatia
Nikad Opela. Nekad bilo pa se spominjalo. Davno je Opel bio automobil, danas je to poluproizvod koji sirotinju podsjeća na nekada neostvarive želje :pioneer: .

Prijatelju nedavno izgorili ventili na Astri karavan staroj tri godine. Bit će da ih od kositra rade pa su se rastalili :confused1: :frusty:
ex dioklecijan

sir Oliver

siroma Branko

• Član
  • Pip____Pip____Pip____Pip____Pip____Pip____
  • 3,255 Poruke
  • Interests:I hate my interests.
  •   
    Yugoslavia
Moj kolega prodao Astru sa predjenih 150 000 ( ne znam godiste ali je sigurno mozda i duplo mladja od pomenute Vectre) jer za zadnja dva meseca dao 1500 Evra za popravke. Kad krene samo se kvari ( oko 150 000) . Nekada je Opel bio tzv penzionerski auto ( sipas gorivo i ne mislis) ali to je vazilo za njihove OHC motore koji su stvarno bili trajni.
Postavljena slika

Zare

Početnik

• Član
  • Pip____Pip____
  • 119 Poruke
Ako ne znate, automobili se danas zvanicno projektuju za radni vek od 160000 km a kamioni i autobusi za milion km. Iz prostog razloga sto ih u normalnim zemljama retko ko vozi vise od toga. Sto smo mi beda pa ne mozemo da kupimo novo je druga prica.
Ko misli da na Golfu motor ne moze da produva na 10000 km (kao na Jugu) grdno se vara i nije obavesten.
Svi savremeni automobili odrade svoj radni vek i tacka. Da li ce preko tih 160000 km da predju bez problema jos 50 ili 150000 km je opet druga prica. Vise niko ne pravi auto da traje pola miliona km jer nema svrhe da poskupljuje proizvodnji, smanjuje profit a realno ce taj auto zavrsiti na otpadu mnogo pre toga.

zerowaf

• Član
  • 2,059 Poruke
  •   
    Croatia
Zare, imao sam Golf 3 kojeg sam prodao kad je imao 385k km i bio je u savršenom tehničkom stanju. Sad je u upotrebi Golf 4 koji ima 370k km i također je u tip-top stanju. Na nijednom od njih nije bilo kvarova ne računajući potrošni materijal. Prijeđenu kilometražu mogu garantirati jer su oba došla u obitelj kao novi primjerci. Problem sa razumijevanjem trajnosti nastaje kad netko vjeruje da mu je auto prešao 150000 km, a on je u stvari napravio više od pola miliona!
Naravno da na trajnost utječu uvjeti eksploatacije i kvaliteta održavanja. Mogu napisati ponešto i o tome, ali je to ipak nova tema.
Kakogod, mogu se složiti da su pojedini sklopovi na bilo kojem modelu namjerno napravljeni sa skračenim vijekom trajanja. Kod G3 TDI je to bio senzor protoka zraka. Cijena mu je oko 300 eura. Kod PD TDI je to jedan drugi senzor kojem sam zaboravio naziv. Na mojoj Ibizi sa tim motorom je to otišlo još ugarantnom roku, pa možemo reći i da sam pomalo srećković. Ipak su me u servisu uvjeravali da je sve ispravno, nakon prijetnje da ću poslati pismo u VAG koncern su ga promijenili.
Dakle, pomaže ako ponešto znaš o svojem autu.

s radom i žrtvama."
-Nikola Tesla-

Zare

Početnik

• Član
  • Pip____Pip____
  • 119 Poruke
Ma sve je to u redu. Ali automobili se vise ne prave da traju kao nekada. Ako predje pola miliona odlicno, ako ne predje, nije bitno, nije ni predvidjen za to. Uvek ima onih koji predju mnogo vise i onih koji predju mnogo manje nego sto je predvidjeno.
Marka koja ima najveci pad kvaliteta u zadnjih 10-tak godina je Mercedes. Iz cisto ekonomskih razloga. Nista vise nije kao sto je bilo i moramo da se pomirimo sa tim.

zerowaf

• Član
  • 2,059 Poruke
  •   
    Croatia
Ne kažem da si potpuno u krivu jer upravo taj trend pravljenja namjerno oslabljenih elemenata ti daje za pravo. Popričaj sa starim mehaničarima, a možda se i sam sjećaš kako su se nekad ljudi čudili kad auto napravi 100-150k km bez generalke. Motori su danas trajniji nego ikada, ali brojne novotarije oko tih motora nisu. I to je postao potrošni materijal. Ako nekome treba generalka jer mu je preskočio zubčasti remen to je zato jer ga nije promijenio na vrijeme. Činjenica što vlasnik ne zna koliko stvarno km ima auto ne mijenja moju tvrdnju.
Dodat ću da znam i ovo: zastupnici pojedinih marki u mojoj zemljici uvoze serije sa greškom koje onda popravljaju klinci kad dođu na praksu. Uz to, znam i da ovlašteni servisi ne mijenjaju ulje i filtere iako to uredno naplate. Što misliš otkud to da možeš kod majstora koji radi u servisu platiti servis manje od pola nego u servisu. Otkud mu ulje i materijal?
Ne mogu ovdje iznositi otkud mi sve te informacije. Nadam se da je to razumljivo.
Pa kad kupiš novi auto kod nas koji je iz serije koja ima grešku na npr. bregastoj možeš se samo nadati da je drugu bregastu ugradio onaj odlikaš iz 3. B razreda. Tebi je naravno naplačen automobil koji bi trebao biti tip-top. Kad odeš u servis i vidiš da litra ulja košta 20 eura i majstor iz tog servisa ti kaže da će ti on kpd svoje kuće napraviti izmjenu i da traži samo 7 eura za litru onda se zapitaj otkud mu ulje.
Ja sam dobio informacije od prijatelja koji radi u branši.
Toliko. Riješenje je nov auto kupiti vani ili naručiti primjerak kakvog nemaju na skladištu iako te odgovaraju od toga jer ćeš navodno dugo ćekati. Golfovi su bili kupovani u Njemačkoj, a Ibiza je naručena za izradu i nemam problema kakve spominješ.
Inaće, moj otac je u zadnjih 20 godina promojenio 7 auta i sa svakim napravio najmanje 300k km bez problema. Ne vjerujem da smo toliki srečkovići da su svi auti u našoj familiji te iznimke koje prelaze više.

s radom i žrtvama."
-Nikola Tesla-

ninja

忍者

• Član
  • Pip____Pip____
  • 456 Poruke
  •   
    Sweden

Pogledaj porukusir Oliver, za 04 September 2010 - 19:08, kaže:

Malo mi previše star ovaj auto (10 godina)
U Jevropi su velike dažbine za dizelaše pa im se isplati da ih voze samo ako prelaze po 35000 do50 000 km godišnje tako da mi je i kilometraža malo sumnjiva

Ovo za Evropu je djelimicno istina ali dobro zapaprena, Svedjani su extremi a ovdje je dovoljno i 15 000 km da se diesel isplati.

Drugo, ja licno bi Opela samo ako mi ga daju dzaba i ne moram da ga popravljam. Ovdje su rjedji zbog toga sto limarija ne moze da izdrzi par zima i malo soli.
When a man steals your wife, there is no better revenge than to let him keep her.

stein

Burner

• Moderator
  • 9,237 Poruke
  • Interests:Finding time to waste... :)
  •   
    Niue

Pogledaj porukuninja, za 05 September 2010 - 12:48, kaže:

Ovo za Evropu je djelimicno istina ali dobro zapaprena, Svedjani su extremi a ovdje je dovoljno i 15 000 km da se diesel isplati.

Drugo, ja licno bi Opela samo ako mi ga daju dzaba i ne moram da ga popravljam. Ovdje su rjedji zbog toga sto limarija ne moze da izdrzi par zima i malo soli.

To su meni rekli i za R5. Posle 25 godina upotrebe i redovnog održavanja, na -18 i -20C, kada ga okuje led (stoji na ulici), ja ako i ne uspem da ga upalim baš iz prve, pali iz drugog pokušaja. Karoserije je dok sam bio na letovanju bila na proveri, da se popravlja ako nešto treba. Urađeno je tri male fleke, jedna na suvozačkim vratima, jedna ispod vozačkih vrata (prag) i jedna kod blatobrana kod rezervoara, a sve su pojedinačno bile reda veličine 7-8cm2. A mi solimo samo testeninu dok je kuvamo. i malo kožicu na piletu kada se peče. Puteve ne. :rofl:

http://www.storyofstuff.org/ think about it...

ಠ_ಠ

♫ Homo neanderthalensis, old friend of Otzi's ♫

• Moderator
  • 3,287 Poruke
  • Interests:Not interested
  •   
    Serbia
Hvala svima...
Najviše onima koji se "osvrnuli" na motor 2.0 TDI (Opel) ili na Vectra-u, pogotovu karavan...
Već tridesetak godina vozim, što oldtimer-e, što polovna vozila.
Novo vozilo sam imao prilike da probam 6-7 minuta i 6-7m (da, ne nedostaje "k", napred, nazad na parking mestu) kada je moj, stariji, sin kupio Dacia Logan. Njegova odluka.
Najmlađe polovno vozilo u mojoj "karijeri" jeste Felicia (1997., 1.3) koju, trenutno, vozim... Samo jednom me je "ostavila" kada je regler prepunio akumulator... Tražio sam da se regler promeni, pre letovanja te godine (ostavila me je u jesen) al' je majstor (veoma dobar i detaljan) rekao da je regler OK. Eto, to je moj predosećaj (intuicija zasnovana na iskustvu) koje se, skoro uvek, pokaže ispravnim. Moji majstori to znaju pa su prestali da se jogune kada im kažem šta hoću da se zameni...
Najlepše sam se vozio u Volvo 240GLE diesel, 6-ak, karavan, iako je rađeno dve i po generalne...
Prelazim godišnje oko (10-12)000km, manje, više...
Naravno, ima, svemu, dva pristupa. Kada sam kupovao, pre nedelju dana ili dve, kao zamenu za Candy posle 20+ godina, mašinu za veš, poslušao sam majstora i kupio prvu Candy koja ima "Made in Italy" na sebi. Ne Rusija ili Poljska... No, to je mašina za veš i to je taj nivo novca i to stoji u kući...
Za nešto što stoji na ulici, itd. nemam nit' para a, važnije, nit' volje da dam više nego za polovno. Jeste, to je lutrija i mora se i izgubiti, ponekad. Al' može se i dobiti. E, naivno, tome se nadam...
Ne znam mnogo o vozilima, kao i o svemu ostalom, nisam prirodno nadaren i nisam pametan, jednostavan Balkanac, mešanac, ali sam tim mostom šet'o dosta dugo i često...
Naravno, "veliki service" je obavezan, kod mene daleko češće nego kod mnogih. Ja i ulje menjam na 5000 iako vozim na TNG...
Ako se nateram da DL-ujem slike sa mobilnog videćete i kandidata... :)
Još jednom, hvala...

Priložena sličica(e)

• Priložene slike: DSC00033.JPG

No use permitting some prophet of doom to wipe every smile away. Come hear the music play.

Zare

Početnik

• Član
  • Pip____Pip____
  • 119 Poruke
Evo samo jednog primera "kvaliteta" danasnjih vozila.
Pezo ima 6 klasa kvaliteta pri proizvodnji vozila za razlicita trzista. Prva klasa ide samo za Svajcarsku, Austriju i jos jednu zemlju, zaboravio sam koju. Nije Francuska. Kod nas stize 5. klasa. Gde ide 6. mozete samo da pretpostavite.

Neko rece da su motori danas trajniji nego ranije. To samo tako izgleda. Kvalitet je drasticno losiji nego nekada. To sto danas motori traju toliko koliko traju nije zasluga upotrebljenih materijala vec savremenih sistema elektronike motora i ulja za podmazivanje. Elektronika koja kontrolise rad motora drasticno produzava radni vek motora u odnosu na karburatorsku verziju. Jos kada na to dodate koliko se odmaklo sa motornim uljima jasno je koliko je los kvalitet materijala u sadasnjim motorima.
Ako je prosecan Pezo 205 ili 309 i to benzinac prelazio bez problema preko 300000 km (a vrlo cesto i po pola miliona) pre 20 godina sta mislite koliko bi taj isti motor presao sa sadasnjom elektronikom i "starim" kvalitetom motora ;).
Dobar primer te price je Jugo sa karburatorom i EFI motorom. Naravno pricamo o istoj seriji motora, jer su se razlikovale po kvalitetu razlicite serije. EFI na generalnu dolazi u proseku sa duplo vecom kilometrazom od obicnog motora.

Nego, zatrovali smo coveku temu potpuno drugom pricom ali nije lose da ljudi znaju da stvari nisu bas onakve kao sto uvek izgledaju.

Beli_Ninja

Radiša

• Član
  • Pip____Pip____Pip____
  • 599 Poruke
  • Interests:Zabava i znanje
  •   
    Serbia
Mislim da je suvisno hvaliti VW, Audi, BMW, Mercedes i tako to. To su firme okje nikada ne zakazuju. Cak i BMW. Pogledajte sta voze po Turskoj i tako tim zemljama gde je jedan pravac najmanje 50 km. Sve A6, A8, BMW 5,7......
Opel malo prica za sebe.

ninja

忍者

• Član
  • Pip____Pip____
  • 456 Poruke
  •   
    Sweden

Pogledaj porukuStein, za 05 September 2010 - 13:09, kaže:

To su meni rekli i za R5. Posle 25 godina upotrebe i redovnog održavanja, na -18 i -20C, kada ga okuje led (stoji na ulici), ja ako i ne uspem da ga upalim baš iz prve, pali iz drugog pokušaja. Karoserije je dok sam bio na letovanju bila na proveri, da se popravlja ako nešto treba. Urađeno je tri male fleke, jedna na suvozačkim vratima, jedna ispod vozačkih vrata (prag) i jedna kod blatobrana kod rezervoara, a sve su pojedinačno bile reda veličine 7-8cm2. A mi solimo samo testeninu dok je kuvamo. i malo kožicu na piletu kada se peče. Puteve ne. :rofl:

Razmisli malo iz kojeg doba dolazi R5 pa procitaj zboticev post :girl_devil: ... danasnji Opeli nisu kao nekada. Kad GM umoci prste u supu, odmah je inficira ... :connie_nutzo:

Edit: Tu oko 2000 je mislim jedan od gorih perioda Opela, tek zadnje gidine su polako uzeli pravi pravac.
When a man steals your wife, there is no better revenge than to let him keep her.

ಠ_ಠ

♫ Homo neanderthalensis, old friend of Otzi's ♫

• Moderator
  • 3,287 Poruke
  • Interests:Not interested
  •   
    Serbia
Evo i unutrašnjosti...
Potrajalo je dok sam našao pravu meru za scale...
Neko reče da ste "zatrovali" temu. Ne, to je uobičajeno razmišljanje između statističkog i pojedinačnog. Neko bi rek'o, moja struka, ja bih, ponovo, rekao da sam i tim mostom šet'o malo više nego drugi i zagled'o mu detalje...

Priložena sličica(e)

• Priložene slike: DSC00034.JPG

No use permitting some prophet of doom to wipe every smile away. Come hear the music play.

stonE_Cold

johN_Doe

• Član
  • Pip____Pip____Pip____Pip____Pip____Pip____
  • 10,310 Poruke
  •   
    Serbia

Pogledaj porukuŽivorad, za 05 September 2010 - 13:28, kaže:

Hvala svima...

Колега купи га, за кајање увек има времена!
Ни до данас ми Борко_КА није послао осам плочица иако сам му послао безброј приватних порука! Питам се како би се он осећао да Ја њему треба да пошаљем?

ninja

忍者

• Član
  • Pip____Pip____
  • 456 Poruke
  •   
    Sweden

Pogledaj porukuBeli_Ninja, za 05 September 2010 - 13:38, kaže:

Mislim da je suvisno hvaliti VW, Audi, BMW, Mercedes i tako to. To su firme okje nikada ne zakazuju. Cak i BMW. Pogledajte sta voze po Turskoj i tako tim zemljama gde je jedan pravac najmanje 50 km. Sve A6, A8, BMW 5,7......
Opel malo prica za sebe.

Pa i nije bas tako, Audi se popravlja sa svakom generacijom, VW je konstantan, Mercedes je pao pa se sada ispravlja a BMW imas u krvi ili ne.

Nama su jednom glavonje dali "savjet" da ne pravimo tako dobre motore, posle garancije treba da se servisiraju, tu je profit i zarada :connie_nutzo:

zerowaf

• Član
  • 2,059 Poruke
  •   
    Croatia
Zare, poznato mi je to o tehnologijama podmazivanja iako ne mogu napisati elaborat o tome. U vezi elektronike motora i njegove trajnosti nisam do sada tako razmišljao. Mogu reći da nalazim logiku u tome što pišeš. O uljima ću dodati još to da ne trebate biti mehaničar. Morate samo znati pročitati koju specifikaciju ulja zahtjeva proizvođač za konkretno vaš motor. To nije samo viskozitet nego i API i ACEA oznaka kao i oznaka proizvođača motora npr. VW 505.01 norma. Saznajte normu koju je propisao vaš proizvođač, uskladite viskozitet sa zahtjevanim i voila - ne može vam više nitko prodati muda pod bubrege kad dođete u radionu.
Žiko, od puno napisanog ti ipak ne može nitko reči je li to dobra kupovina. Rabljeni auto se kupuje prema tome kakav je konkretan primjerak, a ne koje je marke. Ali ti to već i sam znaš! Ako imaš dobar predosječaj u vezi ovog auta i ako on prođe testiranja prije kupovine želim ti puno sigurnih i udobnih kilometara!

s radom i žrtvama."
-Nikola Tesla-

Slične Teme Sakri

1 Korisnik (a) čita ovu temu

0 članova, 1 gostiju, 0 anonimnih korisnika