Odgovor 04 September 2010 - 14:50
Ponuđena mi je gore pomenuta lepotica, crne boje, veoma dobro očuvana, 153000km, k'o da je sve vreme bila u garaži, ni kapi dima...
Kožna sedišta, sportski izgled enterijera, GPS, ma, sve...
4000 ključ u ruke.
Ima li neko iskustva sa sličnim vozilom, šta mu je mana, šta treba proveriti, o čemu treba povesti računa... ?
Unapred hvala,
Pozdrav.
Odgovor 04 September 2010 - 16:29
Jedan vozi robu za minimarket, a drugi za apoteke.
Prvi je cesto na relaciji Grcka - Srbija, drugi jos cesce na relaciji Nemacka - Srbija, plus redovne linije po Srbiji.
Oba izgledaju vrlo dobro s obzirom na uslove eksploatacije.
E sad, prvi ima benzinski motor 1.8 16v i nema nikakvih problema, drugi je 1.7 turbo dizel i takokdje nema problema.
Za ovaj 2.0 DTI nemam nekih informacija, ali ako uzmemo u obzir da je on jaci dizelas od ovog 1.7 to znaci da se manje naprezao i da ga predjena koilometraza nije namucila.
To je sto se tice motora.
Sto se karoserije tice, ako ova dva ne propadaju za sve ove godine navedene voznje, a taj koji je Vama ponudjen izgleda kako ste ga opisali onda dolazimo do zakljucka da je auto kvalitetan.
NARAVNO, UZ REDOVNO I PROPISNO ODRZAVANJE!!!! (Velika slova su samo zato sto naglasavam, ne vicem.)
Dale, da se ja pitam, ako je cena odgovarajuca kupovina je odlicna.
Jos nesto, i navedena dva automobila su takodje karavani. Karavani inace po pravilu imaju ojacane zadnje trapove zbog povecane ukupne nosivosti. Sto je u vasem slucaju veliki PLUS.
Sto se cene tice, iskreno nemam pojma kako se krecu. Samo sam dao opis automobila.
Neke detalje o tome na sta treba obratiti paznju i na sta paziti pri kupovini taokdje ne znam.
Moj savet za Vas je da nadjete dobrog mehanicara da ga pogleda i da auto probate i proverite na dizalici ili kanalu i na uredjaju za dijagnostiku.
Takodje, savetujem merenje kompresije. To je jedini i pravi nacin da ustanovite ispravnost motora!!! Dim nije uvek ocena kvaliteta.
Da napomenem da je sve ovo navedeno posmatrano sa tacke gledista apsolventa masinstva na katedri za motore i motorna vozila.
Pozdrav i srecno u odluci i kupovini.
Odgovor 04 September 2010 - 17:19
"Da napomenem da je sve ovo navedeno posmatrano sa tacke gledista apsolventa masinstva na katedri za motore i motorna vozila."
Nemam prigovora na nijednu njegovu riječ! Isto ne znam specifičnosti tog modela.
Dodat ću samo sa "tačke gledišta kupca koji ne zna puno o autima, ali si umišlja da zna ponešto o ljudima":
1.- ako je stvarna kilometraža, i ako je automobil uredno održavan onda vjerojatno nije u "tek izrabljenom" stanju.
Pomaže ako poznaješ vlasnika, pa znaš ponešto o njegovim vozačkim navikama i znaš je li inače traljavac ili je pedantna osoba. Ukolilo je čovjek prvi vlasnik automobila (ne, to ne znaći prvi vlasnik nakon uvoza, nego prvi vlasnik ikada) onda možemo pretpostaviti da ima i urednu servisnu knjižicu sa upisanim servisima. Pogledaj je li svaki servis upisan sa istim pinkalom - to nije dobar znak jer upučuje da je servisna k. ispunjavana u jednom danu radi prodaje.
Ako ima servisnu k. samo iz garantnog roka, uz objašnjenje da nakon garancije nije išao u ovlašteni servis, zapitaj se zašto neovlašteni servis nije ispunjavao knjižicu. Ako je tokom garantnog roka (znači 2 godine) zadnja kilometraža u servisnoj knjižici npr. 80000 km, je li za vjerovati da se slijedećih 8 godina vlasnik nije skoro uopće vozio?
Diesel vozila su skuplja nego benzinci podjednake snage - malo ljudi daje par tisuća eura više kad kupuje novo vozilo, znajući da prelazi oko 15000 km godišnje.
2.- Napravi prijedlog vlasniku: odvest ćete automobil na DETALJAN pregled i provjeru u ovlašteni Opelov servis po tvom izboru. Ako je vozilo onako ispravno kako vlasnik tvrdi - ti ćeš platiti pregled i kupiti vozilo. Ako se ipak ustanovi da vozilo nije potpuno ispravno pregled plača vlasnik, a kupovina ili otpada ili se mijenja cijena.
Pristane li vlasnik bez puno razmišljanja - možda pregled nije ni potreban.
Servisi mogu prema broju šasije ustanoviti na koliko kilometara je napravljen zadnji servis u bilo kojem Opelovom servisu u Europi. Također, ako imaš znanca u policiji - neka provjeri je li vozilo sudjelovalo u kakvoj teškoj prometnoj nesreći - to može upućivati na to da je, iako naizgled lijep, taj automobil "van centra".
Svaka moja riječ je dobronamjerna. Ukoliko netko, tko smatra da zna više o temi zaključi da sam napisao nešto neutemeljeno neka me slobodno ispravi. Ne mislim da sam popio svu pamet svijeta!
Sretno sa kupovinom!
Ovaj odgovor je uređen od zerowaf: 04 September 2010 - 17:32
Istinite nagrade su uvijek u razmjeru
s radom i žrtvama."
-Nikola Tesla-
mislim, što se slika tiče ...lkebiga majo sam popho... :)
Odgovor 04 September 2010 - 17:49
Auto je na "plac"-u, iz NL...
Ima NL table i ... Videćemo...
Imam mog redovnog mehaničara (koji radi na ulici ali puno zna, no to nije, uvek, garancija, iako se znamo već 20-ak godina...)
Videću šta se može sa Opel service-ima...
Nisam gledao service-nu knjižicu, danas sam se, tek, zaljubljivao...
Odgovor 04 September 2010 - 18:11
Po meni, jedina mana je što EUR3 zapravo priznaju tek od 2001 pa bi u nekoj budućnosti mogla biti blaga prepreka za prodaju (ako nekome išta znači taj EUR3, osim kod uvoza)
http://www.storyofstuff.org/ think about it...
Odgovor 04 September 2010 - 18:11
"Da napomenem da je sve ovo navedeno posmatrano sa tacke gledista apsolventa masinstva na katedri za motore i motorna vozila."
Ovo sam napiso samo zato sto sam jedan od najmladjih na forumu pa nisam hteo da me shavte neozbiljnim.
Dakle to sto studiram masinstvo ne cini me pametnijim od ostalih koji ce ovde nesto da napisu, ali posto vec 15 godina sam servisiram moj auto smatram da znam bar nesto o automobilima. (Mozda gresim, ali mislim da je moja izjava, da sam masinac, pogresno shavecena. No to nije ni bitno, nisam uvredljiva osoba.)
Posto je auto na placu i posto je stranac onda mora da poseduje servisnu knjizicu i da bude uredno popunjena posto u inostransvu ne sme svako da popravlja auto i sve sto se uradi na autu mora biti zabelezeno u knjizici. Inace na dijagnostickom aparatu bi trebalo da se vidi skoro sve sto je radjeno na autu.
Fora je u tome da ECU vidi vecinu kvarova i da bi auto dalje normalno funkcionisao ECU mora softverski da se otkljuca uz pomoc dijagnostickog aparata. Dakle, u memoriji kompjutera postoju zabelezena popravka.
Odgovor 04 September 2010 - 18:18
Živorad, za 04 September 2010 - 17:49, kaže:
Nisam gledao service-nu knjižicu, danas sam se, tek, zaljubljivao...
Iako bi to trebao biti samo auto - zdrav heteroseksualni mužjak vrste "homo sapiens" je bespomoćan kad ugleda komad sjajnog lima sa unutarnjim sagorijevanjem...
Kolega, ne znam kakvi su propisi u tvojoj sredini (skoro sam rekao onu riječ na "d", pa bi me sad Juma razbio
Predlažem da se obave svi pregledi koje je Beli Ninja rekao, ali ako imaš mogučnosti razmotri i moje prijedloge - možda se iznenadiš sa stvarno prijeđenim kilometrima. Prodavaču predloži onakav pregled i provjeru u ovlaštenom servisu i promatraj njegovu reakciju.
Kriv čovjek koji je svoje iskustvo stekao na balkanskim pijacama sa rabljenim autima će vjerojatno izlaz potražiti u galami!
Opet, ne želim da ostaneš bez auta ako ti se sviđa, ali ako taj auto nije onako dobar kako bi trebao biti ostat ćeš bez novaca, a auto će ti se nakon nepotrebnih troškova gaditi točno onoliko koliko ti se sada sviđa.
Naravno povedi i tog majstora sa sobom. Neke greške na karoseriji će možda prije uočiti nego ti ako nisi tome vićan - neka ti pokaže što gleda: usporedba zazora između blatobrana, poklopca motora, branika i farova lijevo i desno kad gledaš sa prednje strane, zazori vrata i pragova gledajući s boka i zazori branika, svjetala, poklopca prtljažnika gledajući sa zadnje strane.
Pogled iskosa niz automobil na suncu i razlika u teksturi laka prilikom prelaska prstima ti govore gdje je udaren i kako je napravljen posao. Tvoj majstor će vjerojatno još i pogledati stanje muldi i kako izgleda kit na njima, bude i podizao tapecirung u gepeku i unutrašnjosti pa tražio anomalije na limu. Pregledaj tapecirunge na vratima - ako se odvajaju kad ih blago povučeš to nije dobar znak. Možda je vlasnik samo nevješto mijenjao zvučnike u vratima, ali na tako dobro opremljenom autu je to malo vjerojatno.
Nađi ravan komad ceste na kojem tvoj auto (ako je ispravan) ne vuče u nijednu stranu kad pustiš upravljač. Na tom dijelu ceste ne smije vuči ni taj Opel.
Kad daš kontakt, pogledaj svjetli li lampica za "air bag". Ako ne, moguće je da je "air bag" već bio aktiviran tokom sudara, ali nije naknadno ugrađen jer je skup - auto je onda baš zato otišao u Srbiju umjesto da se i dalje vozika po Beneluxu.
Ima toga još za pisati, ali puno je lakše i učinkovitije pokazati. Ne moraš ti sve znati - znaju servisi i to naglasi prodavaču!
Nadam se da sam zapravo preparanoidan i da je taj karavan pravi bombon od auta, ali ako ipak nije - bit će drugi!
Sretno!
s radom i žrtvama."
-Nikola Tesla-
Odgovor 04 September 2010 - 18:23
Živorad, za 04 September 2010 - 14:50, kaže:
Ima li neko iskustva sa sličnim vozilom, šta mu je mana, šta treba proveriti, o čemu treba povesti računa... ?
...
Odgovor 04 September 2010 - 18:28
Shvatio sam te jako ozbiljno i citirao sam baš iz poštovanja prema tvojoj struci. Nisam htjeo da itko pomisli da sam mehaničar, strojar, švercer ili nešto drugo, pa sam točno napisao otkud dolazi moje mišljenje o kupovini rabljenog auta. To što sam stariji i što sam (možda!) imao više auta u životu me ne ćini da znam više od bilo kojeg strojara!
Nadam se da sad nema nesporazuma, prijatelju!
s radom i žrtvama."
-Nikola Tesla-
Odgovor 04 September 2010 - 18:38
Sipi, za 04 September 2010 - 18:23, kaže:
Uh, 'de bas u pumpu da udarite. Pumpa visokog pritiska je na svakom dizelasu najosetljiviji elemet. Njeno otkazivenje u najvecem broju slucaju dolazi usled loseg goriva koje kod nas inace i najzastupljenije. Preventiva je redovno menjanje ili pranje filtera i grubog i finog i tocenje goriva na novijim pumpama jer na njima su cisterne "kao" jos uvek ciste i bez taloga. E sad na kvalitet goriva na zalost ne mozemo da uticemo. Postoje razno razni aditivi, kod mene na fakultetu su cini mi se testirali neki ruski i pokazao se kao dobar ali koji je to aditiv stvarno nemam pojma.
Odgovor 04 September 2010 - 18:43
zerowaf, za 04 September 2010 - 18:28, kaže:
Shvatio sam te jako ozbiljno i citirao sam baš iz poštovanja prema tvojoj struci. Nisam htjeo da itko pomisli da sam mehaničar, strojar, švercer ili nešto drugo, pa sam točno napisao otkud dolazi moje mišljenje o kupovini rabljenog auta. To što sam stariji i što sam (možda!) imao više auta u životu me ne ćini da znam više od bilo kojeg strojara!
Nadam se da sad nema nesporazuma, prijatelju!
Ma kakav nesporazum prijatelju. Svi smo mi ovde iz najbolje namere............
Odgovor 04 September 2010 - 18:48
Beli_Ninja, za 04 September 2010 - 18:38, kaže:
Ortak vozi Lagunu 1.9 DCI. Upravo zbog pumpe i potencijalnih problema zbog goriva toči samo na EKO pumpi u Subotici. Moj R5 troši bezolovni, i idem na istu pumpu, mada kod mene opasnost takve vrste ne postoji, međutim, komparativna zezancija je pokazala da su svi koji su točili na MOL pumpi i EKO pumpi konstatovali porast potrošnje od najmanje 10 pa i do 30% više sa gorivom točenim na MOL pumpi. Dakle, ko dođe u Suboticu, ili EKO, ili kao drugo najbolje gorivo u gradu, NIS pumpe. Sve ostalo je manje dobro a MOL definitivno izbegavati!
(Ja garantujem iz ličnog iskustva sa dva Mini Morisa, dva Renoa 5 i jednim Twingom, svaki put MOL gorivo poveća potrošnju, a dizelašima - novijim, svima prijavljuje kvar na pumpi, prijava kvara nestaje kada se gorivo potroši i toči na NIS ili EKO pumpi!!!)
http://www.storyofstuff.org/ think about it...
Odgovor 04 September 2010 - 18:59
..........
Off topic:
Stein, ovo o potrošnji jako drži vodu!
Motor automobila nema potrošnju l/100km, nego l/xyJoula energije. Kako bi se vozilo pokretalo potrebna mu je energija (u pravom fizikalnom smislu) i količina potrebne energije utjeće na količinu potrošenog goriva. (neću sada o gubicima jer ne znam dovoljno za elaborat i jer nema smisla daviti sa time čak i kad bih znao)
Dakle, ako gorivo nije odgovarajuće kvalitete (npr. neki domišljat pumpaš ga je obogatio rabljenim uljem) logično je da će trebati više litara za istu količinu energije.
Samo da dodam još malo OT-a: oktanski i cetanski (za diesel) brojevi ne govore ništa o kaloričnoj vrijednosti goriva nego o tome koliko su skloni ili neskloni samozapaljenju.
s radom i žrtvama."
-Nikola Tesla-
Odgovor 04 September 2010 - 19:08
Moj asisten radi doktorat, tema mu je SUS motor koji treba da radi na bilo koje gorivo, osim za sad auto gas. Najgore rezultate je ubedljivo dobijao sa biodizelom.
Odgovor 04 September 2010 - 19:08
U Jevropi su velike dažbine za dizelaše pa im se isplati da ih voze samo ako prelaze po 35000 do50 000 km godišnje tako da mi je i kilometraža malo sumnjiva
Odgovor 04 September 2010 - 19:19
sir Oliver, za 04 September 2010 - 19:08, kaže:
U Jevropi su velike dažbine za dizelaše pa im se isplati da ih voze samo ako prelaze po 35000 do50 000 km godišnje tako da mi je i kilometraža malo sumnjiva
Pogledaj posljednju rečenicu u točci 1. mog prvog posta u ovoj temi.
Jasno je iz gotovo svake druge moje rečenice da pokušavam dati savjet kako će Žika utvrditi približno točno stanje kilometara.
Žile, auto je možda dobar, možda nije - treba ga provjeriti i to bez emocija - niti pozitivnih niti negativnih.
.........
A gdje je Deda? Ako ovo nije prilika da napiše svoj čuveni komentar onda ne znam što je!
Kanta!
Ovaj odgovor je uređen od zerowaf: 04 September 2010 - 19:25
s radom i žrtvama."
-Nikola Tesla-
Odgovor 04 September 2010 - 19:44
Živorad, za 04 September 2010 - 17:49, kaže:
Auto je na "plac"-u, iz NL...
Ima NL table i ... Videćemo...
Oprez !!!
Iz iskustva sa placevima. 153000km nije prešao sigurno. Verovatno 253000km, možda i 353000km.
Jednostavno im se ne isplati da prodaju kola pre pređenih 250K. Za 10g. (koliko je star) je mogao da pređe kolko oćeš.
Možda nisam u pravu, dobar servis će lako utvrditi približnu kilometražu.
Iz ličnog iskustva: Stilići dolaze sa približno 3,5 godine i pređenih 200-250K, a na cajgerima učukano 90-120K.
Odgovor 04 September 2010 - 20:06
Jedina prednost placeva je sto kupujes auto koji je vozen po dobrim putevima, sa dobrim gorivom, odrzavan (skoro sigurno) neuporedivo bolje nego kod nas.
Moj auto je radio kao sat kada sam ga kupio sa gorivom iz Francuske. Prvi put kada sam sipao nase gorivo poceo je da "skace" na leru.
Neko pomenu Eko i Mol pumpe. Sipao sam na Eko pumpi u Podgorici kada sam se vracao sa mora. Auto je odmah izgubio jedno 10% snage, posebno na brdu.
Odgovor 04 September 2010 - 20:10
Kod kupovine auta opreza nikada dosta. Takodje, treba obratiti paznju na kedere i lajsne. Desava se prilikom pripreme za farbanje da, u koliko nisu skidana stakla, brave i ostalo, zastitna papirna traka ne prekrije lepo navedene elemente pa farbar prefarba sve to lepo i ostane farba tuda. Dakle to je jedna od glavnih fora za proveru da li je auto "radjen" ili ne. Treba obratiti paznju i na proizvodjace stakala. U koliko nisu na svim staklima iste oznake proizvodjaca tu je bilo problema. Zklimajte vozacka vrata, ako ima zazora u osovinicama sarki treba sumnjati merac predjene kilometraze. Pogledajte koliko su izlizane obloge na volanu i rucici menjaca. Za tu kilometrazu ne bi trebalo da bude previse izlizano, na volanu bi to trebalo da bude na uobicajenim mesti ma za drzanje a ne po celom obrucu.....
Dobar mehanicar ove fore u glavnom zana.
Odgovor 04 September 2010 - 20:30
Slične Teme
| Tema | Forum | Započeto od | Statistika | Info | |
|---|---|---|---|---|---|
Kupujem 4 kom 12000uF-15000uF na 63V (Greškom je stavljeno 4 umesto 40mm) |
Oglasi | chakija |
|
|
|
рачунар стар 2000 година |
General Off Topic | Mikorist |
|