Jump to content

Woofer amp


zocky

Preporučeni Komentari

Vrućina ovih dana al' se lakše podnosi ako se nešto radi :)

Pojačavač za woofer u HT-u kod mog prijatelja, po njegovom izboru je ova elektronika i goniće ovaj Visatonov zvučnik. Kabinet je već urađen, unutra je za sad "uglavljen" SAL dok se ne nabavi TIW300.

Reč je o projektu sa ESP sajta, prijatelj je ranije imao pozitivna iskustva sa uređajima koje je Eliot objavio pa se i ovog puta odlučio za jednog od njih.

Pločicu sam razvio za verziju sa dva para izlaznih:

post-65-043116900 1282160742_thumb.gif

Biće upotrebljeni MJL21193/21194, ja sam dodao DC zaštitu sa UPC1237. Pločica će biti montirana na hladnjak kao što je prikazano na slici na ESP sajtu.

post-65-006771800 1282161067_thumb.gif

Raspored elemenata u pdf-u ako neko ovo poželi da pravi:

Woofer amp.pdf

I fajl za izradu pločice metodom "toner transfer":

bottom.pdf

Napajanje je +/-56V, trafo od 500VA (EI tip) i 8x4.7mF u filtru.

Dodao sam još jedan par kondova u dekuplaži napajanja na pločici, jedan par ide uz pobudne sklopove a drugi za izlazni stepen. Predvideo sam da se minus zvučnika veže u CTM na pločici a ne na kondovima u filtru. Teorija kaže da kad postoje "dekupleri" na pločici onda zvučnik ide na njihovu masu. Sa napajanja dolaze tri upredena provodnika, pored tačke za V+ se buši rupa kroz koju će se provući vod mase i sa donje strane pcb-a dovesti do GND tačke.

Kratkospojnik "J1" (mogao sam da povežem tačke i bez njega ali...) služi da celo izlazno kolo bude obuhvaćeno NPV-om.

Jel ima neka primedba na sve ovo ispred?

Ubacivaću ovde slike kako projekat bude odmicao a na kraju će se čuti šta smo radili ovih dana   :Viannen_loungelizard:

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

  • Odgovora 18
  • Kreirano pre
  • Zadnji odgovor pre

Aktivni članovi u ovoj temi

Aktivni članovi u ovoj temi

Postovane slike

Ikaro,električna šema koju je Ston okačio, nju sam koristio s tim što je izbačen tranzistor koji goni rele jer je 80mA iz samog čipa dovoljno struje. Na grafikonima u datasheetu za čip možeš videti koje su vrednosti otpornika za različite napone napajanja. Onaj AC napon koji se dovodi na čip može biti sa sekundara koji napaja amp ali ja praktikujem da to bude poseban sekundar sa 5-6VAC ili sa nekog nezavisnog trafoa. Ako je reč o stereo ampu, uvek koristim dva čipa iz nekoliko razloga - uvek je dual mono konstrukcija u igri te bi u slučaju upotrebe jednog IC za oba kanala morao da spajam mase kanala. Zatim, postoji teoretska mogućnost da se na izlazima pojavi prilično visok DC offset suprotnih predznaka zbog čega zaštita ne bi odreagovala i na kraju nekako mi je lepše kad je sve odvojeno a sklop je bagatelno jeftin.Jedino je možda problem nabavka ovih IC, znam da ih jedno vreme nigde kod nas nije bilo.

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Hvala za šemu i objašnjenje,u pravu ste ima na netu toga dosta,ali to je jače od mene,kao hrčak skupljam šeme!Uvek neko napravi neku manju izmenu,prepravku,poboljšanje a to mnogo znači.

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Зоки, јел стављаш активни или пасивни ЛПФ?

Aktivni filter, takođe sa ESP sajta ali ne znam koji tačno od dva ponuđena je ortak odabra. Oba su napravljena pa je on eksperimentisao... proveriću koji je u pitanju.
Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Progres...

PCB otisnuta i spremna za ecovanje:

post-65-075297900 1282433003_thumb.jpg

A ovo je trenutni izgled  woofera:

Postavljena slika 

Posle završetka pojačavača i konačnog podešavanja woofera sledi furniranje kutije.

Neverovatno koliko ovo dobro svira a pogonjeno je sa svega 20W iz Hirage, SAL drajver a duboko i precizno... šta će tek biti sa adekvatnom snagom i TIW-om    :rolleyes:

Objašnjenje trenutnog izgleda kabineta - napravljen je od iverice od nekih starih komada nameštaja koji potiču iz vremena kad je iverica bila sa velikim "I", tvrda i gusto presovana za razliku od ovog što danas može da se nabavi po stovarištima.

Dao sam pogrešne podatke za snagu trafoa, nije 500VA već 800VA i raspitao sam se  koja je skretnica - Rev A će biti upotrebljena. Obzirom da DVD plejer već ima odrezan signal na ovom kanalu skretnica će se koristiti samo kada je stereo zvuk na disku i tada će sistem biti 2.1 

Nastaviće se.

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

  • 3 nedelje kasnije...

Završena elektronika... uspešno :)

Uz jedan bag na pločici koji je nekako nastao u procesu njene izrade (jedan kratak vod se nije preslikao), što nije dovelo do paljevine sklopa, mogu reći da je puštanje u rad bilo laganica. Falio je spoj između Q4-C i Q5-B zbog čega je na izlazu bilo 56VDC.

Evo kako to izgleda

Postavljena slika 

O trafou i filtru je već bilo reči, ovo sa slike će vlasnik upakovati u neku kutiju, ako mi se bude svidelo kako izgleda pokazaću vam i to ;)

Hladnjak je prilično masivan, zbog konstrukcije sklopa presečen je na pola pa spojen bočnim stranicama. Izlazne tranzistore sam postavio tako da na svakoj polovini bude po jedan par. Pri sinusnoj snazi od 100W na 8 Oma zagreje se na nekih 40-45 C dok u realnim radnim uslovima teško da će preći 5-6 iznad temperature prostorije. Posle današnjeg baš glasnog  slušanja u HT-u nije se ni smlačio. 

Postavljena slika 

(Ovo je slikano mobilnim zbog privremenog konfiskovanja foto-aparata od strane moje zlatne ćere)

Postavljena slika 

Žuto-zeleni provodnik koji se vidi desno na pločici dolazi sa CTM-a napajanja, sa gornje strane je doveden minus pol zvučnika.

Postavljena slika 

Ulazni deo ampa, na sredini hladnjaka su pričvršćene diode za temperaturnu stabilizaciju (D3 i D4).

Postavljena slika 

Ovo je DC zaštita, releu je skinut donji deo koji služi za ubadanje u podnožje. Umesto originalnih "sajlica"  stavljene su licne iz Suprinog zvučničkog kabla, grupisane i uvučene u silikon. Verovatno je praktičnije koristiti rele sa podnožjem ali jedan potencijalni problem  sa prelaznim otporima manje...

Toliko o mehanici.

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

 

Obavljena su i neka elementarna merenja i provere stabilnosti  ampa. Nisam primetio ništa problematično oko stabilnosti iako je izlazni stepen u CFP konfiguraciji.

Evo mernog setup-a:

Postavljena slika

Napon napajanja ampa je +/-56V, prevideo sam da izmerim koja mu je vrednost pod opterećenjem jer sam sve vreme pratio izlaz. Kao opterećenje od 8 Oma  poslužio je deo grejača iz grejalice, stvar fino funkcioniše ali mora da se hladi nekim ventilatorom (u ovom slučaju kuler iz PC napajanja jer nisam hteo da razvaljujem ispravnu grejalicu).

Evo malo oscilograma. Na svi slikama koje slede, brojke na unimeru su vrednost napona na izlazu ampa pri opterećenju od 8 Oma. Merenje vršeno na 1KHz i 10KHz, sinus i četvrtke. Donji oscilogram je signal iz generatora a gornji sa izlaza ampa.

Ovo je 1KHz:

Postavljena slika

Takođe 1KHz

Postavljena slika 

Neposredno pre ulaska u kliping, sinusni signal 1KHz, u donjem delu se pojavljuje neki "artefakt", nisam ispitivao zbog čega se to dešava:

Postavljena slika 

U krupnijem planu isti "događaj":

Postavljena slika 

I poslednje merenje na 1KHz, kliping pojačala:

Postavljena slika 

Još samo malo, izdržite :)

Klipovanje na 10KHz:

Postavljena slika 

Poslednja, četvrtka 10KHz:

Postavljena slika 

To je to, kako vam se čini sve ovo?

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

 Što se zvuka kompletnog woofera tiče, u potpunosti su opravdan investicija i sav rad na njemu.Ja nisam imao nikakvih primedbi na zvuk na današnjem slušanju i još bitnije, vlasnik je apsolutno zadovoljan rezultatom.Dotični HT sistem zaista moćno zvuči u kompletu sa ovim wooferom. Sigurno ima žešćih HT-a od ovogo ali za mnogo ozbiljniju količinu uloženih para no što je ovde bio slučaj.Pre ili kasnije će neko od kolega sa foruma biti u prilici da proveri ovo što sam napisao, konačni sud, zbog objektivnosti, ostavljam za taj slučaj.  :cheers:

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

... se pojavljuje neki "artefakt"...

Taj artefakt nije preterano strasan ali ukazuje na suvise malu faznu marginu (prakticno odnos izmedju OLG i sirine frekv. opsega) i ako se javlja pri benignom termogenom opterecenju od 8 oma, moze se ocekivati pojava oscilacija pri prikljucenju na realnu zvucnu kutiju (sto ovde, srecom, nije slucaj).Probaj da tom 8-omskom otporniku prilikom merenja dodas 2,2uF u paralelu i posmatraj talasni oblik. Ako nema promene, nemoj da brines, ionako ce raditi sa aktivnom skretnicom, a amp ide direktno na vufer.
Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Sipi,pretpostavljam da bi se amp grejao u radu da postoji negde neko oscilovanje. Na današnjem slušanju, da se nije čulo sve ono, na dodir bi svako pomislio da nije ni uključen.Nego, da bi se stavila kvalitetna tačka na ovu priču, proveriću kako se ponaša sa kondom na izlazu.Hvala za hint!

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Zocky, taj "artefakt" koji si uslikao jeste prigusena HF oscilacija, ali relativno bezopasna. Potencijal za problem nastaje sa impedansno kompleksnim opterecenjem na velikoj snazi. Indikativno je da se pojava uocava po izlasku iz klipinga negativne poluperiode - ako pozelis da se otarasis ove pojave, znas gde da trazis resenje ;)

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Kreiraj nalog ili se prijavi da daš komentar

Potrebno je da budeš član DiyAudio.rs-a da bi ostavio komentar

Kreiraj nalog

Prijavite se za novi nalog na DiyAudio.rs zajednici. Jednostavno je!

Registruj novi nalog

Prijavi se

Već imaš nalog? Prijavi se ovde

Prijavi se odmah
  • Članovi koji sada čitaju   0 članova

    • Nema registrovanih članova koji gledaju ovu stranicu
×
×
  • Kreiraj novo...