Zvuchniak, za 01 August 2010 - 18:53, kaže:
.....
Sa ovim se nikako ne mogu složiti. Neko treba da se mane nečega jer postoji opasnost da ako ne zna šta radi bude povređen ???
Molim vas ljudi, manite se pojačala i struje. Struja može da vas ubije
....
Комшо,
ја не могу никога натерати да ради нешто што он не жели.,па тако не браним ни теби ни било коме.
Само ми је жао кад видим младе момке како срљају,мислећи да ће постићи нешто са својим телом,а у ствари праве себи пут до инвалидских колица...
Може и струја да убије итекако,али сви знају да струја убија па нико се није усудио да гура прсте у штекер(осим неких кад су били мали,али су убрзо научили шта је то).
Теретана је завист и увек те тера да подигнеш више,није то лако објаснити,у питању су хормони,али о физиологији нећу ја писати,има овде и лекара па нека они пишу о томе.
Ја имам само жељу да сачувам нечија леђа и нечију јетру,бубреге,и срце.
Рекао сам своје искуство,а до сада нисам упознао ни једног момка који иде у теретану а да није бар једном после тренинга стао пред огледало,или пожелео да подигне које кило више...
Можда је требало да напишем овако-
у теретани ћете добити на мишићној маси,дакле у највећем броју случајева задебљаћете мишићна влакна(која ће атрофирати престанете ли са тренингом),скратићете их истовремено и гле чуда доћи ће неки мршавко који није ни прошао поред теретане и истрчаће више,радиће дуже од вас,биће еластичнији и генерално у бољој форми.
Тег служи да се подигне максимална тежина,да се буквално поцепају мишићна влакна и повећа њихов број,и само снага добијена на такав начин је права снага која остаје дуго.
Пуко пумпање не води ничему,осим нарцисоидном лепом физичком изгледу.
Напоменуо си као зна шта ради.
Добро слажем се,али знаш ли ти када ће се десити онај моменат да услед недостатка концентрације долази до нежељених повреда. То незнаш ни ти ни онај врхунски спортиста. Не плашим људе,али то је неминовно пре или касније.
Искусио на својим леђима,касније мало и морао да учим методику извођења физичког вежбања,па чак и да изводим вежбање са групама.
Веруј ми трчање на 10 км има више ефекта по свачије здравље, него 2 сата у теретани.
Да не говорим о обавезном загревању и ИСТЕЗАЊУ после физичког вежбања
Све у свему треба бити умерен и пажљив,
Знање пре свега,али је мали број момака који у теретану иду после разговора са лекаром....
Мене моја болна и искривљена леђа обавезују да пишем ово што сам написао.
Пре свега размишљаосам као ти,сада на све то имам другачији поглед,камо среће кад би ме бар 10% момака послушало и мало озбиљније схватило.
Не кажем да не треба ићи у теретану,али то не треба бити основни вид физичких активности и одржавања кондиције.
Но не мора значити да сам ја најпаметнији,рекох оно што сам искусио....
Едит:Што се тиче прочитаних књига,
друже прочитано је више књига,био стално под надзором лекара и професора физичког,да не кажем али буквално су били доступни сваког момента.Једноставно усијана глава није слушала и није хтела да стане кад јој је речено доста.
Само активни људи и њихова борбеност и безобзирност покрећу живот,али га само пасивни људи и њихова стрпљивост и доброта одржавају у животу и чине га могућим и подношљивим