Odgovor 09 June 2010 - 23:35
Odgovor 09 June 2010 - 23:35
Odgovor 09 June 2010 - 23:49
Odgovor 10 June 2010 - 00:20
dioda (bilo koja) je ekstremno nelinearan element pa takvim cini i osnovnu upravljacku velicinu cevi, Vgk (napon izmedju resetke i katode) sto se lose odrazava na linearnost cevi (unosi velika izoblicenja). Situacije u kojima koriscenje diode kao elementa za postavljanje radne tacke cevi nije preterano stetno su:
- pretpojacavac za phono stage (velika Ia, mali signal swing)
- mi-folover (velika Ia, veliki radni otpor cevi).
(Velika Ia znaci, po autoru, bar 10mA )
CCS kao bias podsklop je sjajno resenje za diferencijalni par (LTP) dok u ostalim sitiuacijama predstavlja los izbor zbog toga sto mu je dinamicka impedansa ogromna (prakticno, to je otvoreno kolo za naizmenicni signal).
Odgovor 10 June 2010 - 00:32
Odgovor 10 June 2010 - 07:17
Odgovor 10 June 2010 - 09:04
Odgovor 10 June 2010 - 09:07
ali kada nemaju šta da napišu , neka to i ne napišu .
Odgovor 10 June 2010 - 11:06
koji tip kondezatora i koje vrednosti koristiti?
Odgovor 10 June 2010 - 11:20
uostalom - probaj - elko+ blok , pa neka tui usi odluce
Odgovor 10 June 2010 - 11:24
Odgovor 10 June 2010 - 14:43
Обзиром да са блоком 2,2uF у паралели са диодама звучи нормалније, мало касније ћу урадити нека орјентирна мерења пре него донесем крајњи закључак и употребим лемилицу.
Дефинитивно сам себи потврдио да је за мој слух боља класична варијанта са отпорником или не умем да се играм са ледовкама.
Само активни људи и њихова борбеност и безобзирност покрећу живот,али га само пасивни људи и њихова стрпљивост и доброта одржавају у животу и чине га могућим и подношљивим
Odgovor 10 June 2010 - 16:22
прво канал у коме је стављен блок паралелно ледовкама
Frequency range Response
From 20 Hz to 20 kHz, dB -1.88, +0.06
From 40 Hz to 15 kHz, dB -0.56, +0.06
Parameter Left Right
RMS power, dB: -60.0 -60.5
RMS power (A-weighted), dB: -78.1 -78.7
Peak level, dB FS: -54.9 -55.2
DC offset, %: 0.00 0.00
Parameter Left Right
Dynamic range, dB: +57.5 +58.0
Dynamic range (A-weighted), dB: +75.7 +76.2
DC offset, %: 0.00 0.00
Parameter L ← R L → R
Crosstalk at 100 Hz, dB: -53.2 -50.7
Crosstalk at 1 kHz, dB: -93.2 -94.1
Crosstalk at 10 kHz, dB: -78.1 -78.8
Parameter Left Right
THD, %: 0.112 0.123
THD + Noise, %: 0.342 0.321
THD + Noise (A-weighted), %: 0.162 0.176
И пропусни опсег канала у коме су само ледовке у катоди
Frequency range Response
From 20 Hz to 20 kHz, dB -2.02, +0.43
From 40 Hz to 15 kHz, dB -0.71, +0.43
Обратите пажњу на
Ја могу да закључим само да Слоба има врло добар слух и да је био близу када је приметио да нешто недостаје у средњем опсегу.
Дијаграми показују да опција са само лед диодама прави струјну редну повратну спрегу,која нам заузврат издиже високе, а обара у подручју ниских.
Логично је да у свему томе звучи да нема средњих.
Мене све ово доводи до закључка :
Не треба се оптерећивати отпорником и електролитом у катоди.Чиста ствар физике и ништа више.Вредело би само изабрати ваљане електролите,јер из свега презентованог по мени ЛЕД диоде нису ништа друго до једноставно речено отпорник,тј. тако се понашају.
Зен негде рече да се недостатак искуства надомештава ентузијазмом.
Ја бих пре рекао да се до искуства долази ентузијазмом и црначким радом,јер без овог другог нема ни првог.
Рекла- казала, и слепо веровање неким презентацијама доводе само у заблуду.
Експеримент IN VIVO,је најбољи пут за спознају,мада често и најскупљи.
ЕДИТ:За сада не обраћајте пажњу на брум мреже на 100Hz,то је због лошијег трафоа који брунда и физички преноси вибрације на шасију.Смислиће се начин да се и томе доскочи.
Само активни људи и њихова борбеност и безобзирност покрећу живот,али га само пасивни људи и њихова стрпљивост и доброта одржавају у животу и чине га могућим и подношљивим
Odgovor 10 June 2010 - 17:09
Odgovor 10 June 2010 - 18:14
sp300b, za 10 June 2010 - 17:09, kaže:
без кондензатора са кондензатором
У међувремену сам скинуо диоде и ставио отпорнике и 1000uf gold fine nichicon електролит са МКП блоком од 220n.
Пропусни опсег се није променио и индентичан је десној слици.
Разлика је само у измереним напонима.
На аноди је сада 155V,
на катоди је 6,06V
струја кроз цев је 25mA,
А напон после мрежних филтера је 310V.
Ово ме наводи на закључак да трафо дефинитивно није одговарајући и да не одговара декларисаним параметрима(толико о реномираним домаћим фирмама).Сем што не даје добре напоне успут и брунда.
Све у свему и са овим режимом лепо звучи,пуно боље него на првом укључењу.
Odgovor 10 June 2010 - 18:35
To je opasan problem sto zuji koji nece da bude lako resen ni kupovinom na zapadu gde je uglavnom isti (slican) slucaj ili kvalitet.
Ipak je motanje suva tehnika i relativno prosta. Masina i teraj. Lakovi i smole su vec....
Odgovor 10 June 2010 - 18:37
pola db ne cuje ni zlatno uvo , a to niko nema od nas
objasnjenje za preferensu za otpor + kond treba traziti negde drugde , a ne u linearnosti odziva
Odgovor 10 June 2010 - 18:45
Zen Mod, za 10 June 2010 - 18:37, kaže:
pola db ne cuje ni zlatno uvo , a to niko nema od nas
objasnjenje za preferensu za otpor + kond treba traziti negde drugde , a ne u linearnosti odziva
Пола децибела се стварно не региструје,али ако пажљиво погледаш леви график ту се уствари ради о скоро 3 децибела у целом опсегу.
Издигнути високи за пола и оборени ниски за 2dB.
Наравно, немам ја звучнике који репродукују 20Нѕ,али генерално цео чујни спектар другачије звучи,тако да се добило на драстичној разлици само додавањем кондензатора(у првобитној верзији-на диоде) који је уједначио да кажем оно што звучник веродостојно преноси.
У том контексту сам мислио на чујност.
Odgovor 10 June 2010 - 18:49
slozio se ne slozio , rekoh ti sta mislim .
uostalom - nije ni bitno - bitno da si nasao ono sto ti bolje radi
Odgovor 10 June 2010 - 18:50
dranix, za 10 June 2010 - 18:35, kaže:
To je opasan problem sto zuji koji nece da bude lako resen ni kupovinom na zapadu gde je uglavnom isti (slican) slucaj ili kvalitet.
Ipak je motanje suva tehnika i relativno prosta. Masina i teraj. Lakovi i smole su vec....
Није проблем у мотању,него у ономе што је намотана,а шта декларисано.
Брујање може проистећи само од тога да трафо нема капацитета да нахрани потрошач потребном струјом,те одатле обара напон и наравно бруји.
Да је којим случајем намотан са рецимо 20%више жице,тј. са 20% мањом индукцијом и мало дебљом жицом кладим се да не би ни писнуо ни обарао напон.
Ако ја намотам трафо из руке,без икаквих додатних лакова и заливања и он не бруји, не би то смео ни трафо реномиране фирме.
Осим што дотична фирма то ради ради комерцијале и профита и закида свуда где може закинути.
Slične Teme
| Tema | Forum | Započeto od | Statistika | Info | |
|---|---|---|---|---|---|
6Н13С / 6AS7G / 6080 Preamp |
Tubes | Beli_Ninja |
|
|
|
MC pre-preamp |
Oglasi | VuleJohn |
|
|