Pređi na vezu

Fotoaparat

- - - - -

121 odgovor(a) na ovu temu

palamudin

palamudin

• Član
  • Pip____Pip____
  • 182 Poruke
  •   
    Serbia
Zamolio bih da se ne mesha ZNANJE RUKOVANJEM APARATA I KADRIRANJE sa kvalitetom same aparature. 40D je prevara, nedonoshche i nichim nije zasluzhio da bude naslednik aparata 20D (o 30D necju ni da pricham... sami sebi su uskochili usta sa njim). Dan danas kolega koristi 20icu koja je bila JEDNOM na zameni shuttera dok se 3 redakcijske 40D-ice KONSTANTNO spovlache po servisima zbog: autofokusa, ekrana, problema sa WB, problema sa presetima, kachenjem na rachunar... cak se jednom i menjala kompletna plocha za usb konekciju.

40D je aparat za napredne amatere i po mom skromnom misljenju ne toliko dobar koliko je njegov prethodnik bio. 5D Je aparat za suve profesionalce u svakom pogledu. S' druge strane ako cjemo tako.. neka kupi 300D ja cju da mu ga isheklam da ima firmver od 10D i nek uzme neku OZBILJNU optiku pa nek cepa.. kad ga pocepa nek kupi drugi ionako sad idu za 100E i manje a trajacje sigurno godinu ili 2 za pochetak.

Naravno ja opet po ko zna koji put moram da napomenem: Ovo sto pricham je POTPUNO subjektivno i samo odrazhava MOJ stav, niukom sluchaju ne pokushavam da ga nametnem kao kanon ili nepobitnu chinjenicu, ovo je samo diskusija koja treba da bude produktivna i da pomogne cenjenom chlanu da kupi aparat :)

I ne sipi.. necjemo da se svadjamo :)

Pozdrav.....

Sipi

Juma

• Moderator
  • 4,634 Poruke
  •   
    Vanuatu

Pogledaj porukupalamudin, za 28 March 2010 - 16:09, kaže:

..
...
Pa nemoj da si takav, vidis da nas moli covek :)
A stvarno, o cemu se ovde radi ? :) :)
ILI LAKO, IL' NIKAKO

ninja

忍者

• Član
  • Pip____Pip____
  • 456 Poruke
  •   
    Sweden
Za kvalitet slike je uvijek bio naj zasluzniji onaj ko aparat drzi u ruci i viri kroz okular ...

A sto se tice Nikon/Canon/Pentax/Sony dilema, moras uzeti i probati aparat i vidjeti da li ti raspored i velicina dugmica odgovara ruci i logici razmisljanja, .... aparati su slicni i svaki ima mane i vrline. Subjektivni osjecaj "slaganja" sa aparatom je mnogo vazniji uz naravno bolje objektive koji su po meni vazniji od aparata.
When a man steals your wife, there is no better revenge than to let him keep her.

machinori

Starfleet officer

• Član
  • Pip____Pip____Pip____
  • 504 Poruke
  •   
    Serbia

Pogledaj porukupalamudin, za 28 March 2010 - 16:09, kaže:

Zamolio bih da se ne mesha ZNANJE RUKOVANJEM APARATA I KADRIRANJE sa kvalitetom same aparature. 40D je prevara, nedonoshche i nichim nije zasluzhio da bude naslednik aparata 20D (o 30D necju ni da pricham... sami sebi su uskochili usta sa njim). Dan danas kolega koristi 20icu koja je bila JEDNOM na zameni shuttera dok se 3 redakcijske 40D-ice KONSTANTNO spovlache po servisima zbog: autofokusa, ekrana, problema sa WB, problema sa presetima, kachenjem na rachunar... cak se jednom i menjala kompletna plocha za usb konekciju.

40D je aparat za napredne amatere i po mom skromnom misljenju ne toliko dobar koliko je njegov prethodnik bio. 5D Je aparat za suve profesionalce u svakom pogledu. S' druge strane ako cjemo tako.. neka kupi 300D ja cju da mu ga isheklam da ima firmver od 10D i nek uzme neku OZBILJNU optiku pa nek cepa.. kad ga pocepa nek kupi drugi ionako sad idu za 100E i manje a trajacje sigurno godinu ili 2 za pochetak.

Naravno ja opet po ko zna koji put moram da napomenem: Ovo sto pricham je POTPUNO subjektivno i samo odrazhava MOJ stav, niukom sluchaju ne pokushavam da ga nametnem kao kanon ili nepobitnu chinjenicu, ovo je samo diskusija koja treba da bude produktivna i da pomogne cenjenom chlanu da kupi aparat :)

Pozdrav.....
Ja bih sad mogao da ti ispricam o slucajevima koji su u potpunosti suprotni od tvojih kada se radi o Canon 40D. Ma da, moram priznati, ne radi se o nikakvim "redakcijskim" primercima koje je verovatno akao i Kurta i Murta i koji imaju po par stotina hiljada fotki u dupetu.

Problem je sto ti objasnjavas kako je taj aparat jako los, a to nije niti moze da bude tako samo na osnovu jednog (ili dva) iskustva jednog coveka koji zivi u Srbiji i koji sebe naziva palamudin. Ima na netu puno recenzija koje su vrlo verovatno radili mnogo veci profesionalci od mene i tebe zajedno pa na kvadrat, i uglavnom se sve poklapaju s onim sto sam rekao. U medjuvremenu, tebi svakako niko ne brani da i dalje smatras da je taj aparat los. :)
Opet kazem da je 5D mnooogo vise nego sto coveku treba. Verovatno je i 40D vise nego sto mu treba, ali je finansijski pristupacniji coveku.

I kod mene je ista stvar... Ovo je moj subjektivan stav (koji se eto pukim slucajem poklapa sa 95% drugih stavova o Canonu 40D). :)

Ja bih ovde sa krljanjem zavrsio jer sve dalje ne bi koristilo beatgoeson-u.

palamudin

palamudin

• Član
  • Pip____Pip____
  • 182 Poruke
  •   
    Serbia
Ma nema ovde traga krljanja... zato sam i napomenuo da smo ovde radi kulturne debate i pomocji chlanu... Moje mishljenje je da je 40-ica dobar aparat, ali nije toliko dobar koliko je bio 20d kada se pojavio i shodno tome ne mislim da je vredan toliku kolichinu novca u ovom trenutku. U oglasima se za 8 glava prodaje NOV 5D u garanciji. 5D>40D kako god okrenesh :cheers:.

O profesionalzmu nema potrebe prichati jer sam fotografiju radio za hleb a i ishao sam u shkolu za to.. pravu ne kurs :)

Ozbiljno razmisliti o 300D sa hakovanim softverom (postaje 10D) jer se STVARNO prodaje za 100E sada. izvanredan aparat za obuku i upoznavanje sa dSLR konceptom. Dobro staklo nikada ne zastareva a pashe na sve aparate redom tako da kada covek prevazidje aparat uzme bolje telo a staklo ostaje....

Redakcija je utoliko shto se pokrivaju izlozhbe pasa... bash teshko akanje.. kako da ne.... :rofl:
" akao i Kurta i Murta" Kurti i murti se ne dozvoljava da pipaju opremu koju smo zajednickim izdvajanjem novca kupili... ali da ne detaljishem previshe.

machinori

Starfleet officer

• Član
  • Pip____Pip____Pip____
  • 504 Poruke
  •   
    Serbia
Sta se postize tim hakovanjem firmware-a?

palamudin

palamudin

• Član
  • Pip____Pip____
  • 182 Poruke
  •   
    Serbia
http://www.bobatkins...mware_hack.html
http://photos.bahnem...bel-tricks.html

Impuls

Prof. Baltazar - Glas Razuma

• Član
  • Pip____Pip____Pip____Pip____Pip____
  • 2,071 Poruke
  •   
    Serbia
Palamudine, ne sumnjam u tvoje sposobnosti da provalis softwer fotoaparata i da mu ubacis novi. Objasni mi samo kako ce to da poveca rezoluciju i osetljivost senzora da mozes da pravis dobre fotke i sa manje svetla. Hakovanje se svodi na to da od Yuga menjanjem rasporeda dugmica i dodavanjem prikljucka za USB na postojeci radio u njemu dobijes BMW najnovije generacije.

Da cu ti ja moj D80 da ga uhakujes da pravi ovakve fotke

Priložena sličica(e)

• Priložene slike: D3s.jpg

palamudin

palamudin

• Član
  • Pip____Pip____
  • 182 Poruke
  •   
    Serbia
CARE!!!!
D80 je sasvim sposoban da napravi takve slike ako mu dadnesh dobru optiku.

Cilj hakovanja 300d je da se dobiju napredne opcije dostupne snazhijim modelima poput EXP comp. sa manjim korakom, vecji iso, sutter lockup i one fine opcije koje uzimash zdravo za gotovo :cheers: i sve to za 100E i manje. Necje ga uchiniti nishta boljim aparatom nego shto jeste 10D poshto su to isti aparati.

Da ima 6mp ali to je cmos senzor i zaista je dobar, sa DOBROM optikom koja cje mu ostati i kada preraste aparat znacje u kom pravcu da ide... mozda covek odluchi da mu nishta vishe od 40D ni ne treba ili mozhda chak i 450D... a mozhda shvati da mu je FF neophodan jer se navuko na shirokougaone fotografije :rofl:

Impuls

Prof. Baltazar - Glas Razuma

• Član
  • Pip____Pip____Pip____Pip____Pip____
  • 2,071 Poruke
  •   
    Serbia
Ja sam se navuko na fotke bez blica i samo D3S i 1DSMK4 dolaze u obzir. Na zalost to su samo zelje jer su cifre van mojih mogucnosti. A i za staklo treba 1k5 evra, a ni to nemam.

palamudin

palamudin

• Član
  • Pip____Pip____
  • 182 Poruke
  •   
    Serbia
Nazhalost tu si u pravu... ali tu na snagu stupaju polu reshenja jer cje 1k5 objektiv chudo da pravi i na slabijem telu, 20d/30d/40d vecj na 5d ti imash zaista ozbiljnu fotografiju.. One zlobe od STOCK aparata sa 20 i kusur pixela su mi toliko daleko da nisu ni zanimljivi.

Sitan offtopic. Sinocj sam na slavi kod drugara prichao sa nekim makedoncem o nekoj spravici koja elektrolizom izdvaja vodonik iz smeshe i dodaje ga u motor radi poboljshanja iskoristivosti i snage motora.. znash li neshto o tome? mozhe i na PP.

Aleksandar Car

Car

• Moderator
  • 1,405 Poruke
  •   
    Serbia

Pogledaj porukupalamudin, za 29 March 2010 - 21:16, kaže:

CARE!!!!

MOLIM!!!! :cheers: :rofl: :)
Per aspera ad astra!

palamudin

palamudin

• Član
  • Pip____Pip____
  • 182 Poruke
  •   
    Serbia
Dubok naklon :cheers:

Aleksandar Car

Car

• Moderator
  • 1,405 Poruke
  •   
    Serbia
Ondak nis!
Per aspera ad astra!

AR2

Mr. Burner

• Master Burner
  • Pip____Pip____
  • 316 Poruke
  • Interests:audio, machining, photography
  •   
    Serbia

Pogledaj porukuImpuls, za 24 March 2010 - 14:08, kaže:

U fotografskim vodama ima klasifikacija fotografa na profesionalce, napradne amatere i amatere. Profesionalci fotografisu zene i ne spavaju sa njima, napredni amateri fotografisu zene i spavaju sa njima a amateri fotografisu pejzaze. Koliko vidim Vi ste se svrstali u napredne amatere pa o ovo objasnjenju dovoljan Vam je i aparat od 100 evra

Ovo je najoriginalnija klasifikacija fotografa koju cu da prevedem i uramim. U svojih skoro 30 godina karijere fotografa jos nesto originalnije i smesnije nisam cuo. :doh: :cheers:

Burning Amp Festival

San Francisco

October 30, 2010

www.burningamp.com

Leonardo

oduzet od zauzetosti

• Član
  • Pip____Pip____Pip____
  • 1,262 Poruke
  •   
    Serbia
.
Važi li ova klasifikacija i za žene fotografe odnosno fotografkinje. :cheers:
.
~
"Život je izbor, a ne sudbina, jer običan čovek živi kako mora, a pravi čovek živi kako hoće;
život na koji bedno i bez otpora pristaje je bedno tavorenje, a izabrani život je sloboda.
Čovek postaje slobodan svojom odlukom, otporom i nepristajanjem."
Meša Selimović

Mikorist

pecaros

• Član
  • Pip____Pip____Pip____Pip____Pip____Pip____
  • 5,908 Poruke
  •   
    Serbia

Pogledaj porukuLeonardo, za 04 April 2010 - 18:42, kaže:

.
Važi li ova klasifikacija i za žene fotografe odnosno fotografkinje. :doh:
.

Mislim da nema zena naprednih amatera - odnosno sve su profesionalci :cheers:

A i ti bi hteo Leo da se slikash ? :doh:

AR2

Mr. Burner

• Master Burner
  • Pip____Pip____
  • 316 Poruke
  • Interests:audio, machining, photography
  •   
    Serbia
Ovde ima raznih dobrih saveta i generalno cu se sloziti da je Canon 5D MarkII najbolje moguce resenje.Nakon njega Canon 7D koji je vrlo slicna kamera ali nije full frame. I sam Canon je bio iznenadjen odzivom kupaca za 5D, koji je bio namenjen naprednim amaterima ali je ova kamera postala veoma popularna kod profesionalaca, i to kod filmskih profesionalaca. HD film iz ove kamere je vise nego savrsen, tako da ulozeni novac pokriva dve sprave, kameru i foto aparat.
Ono sto je bio pocetni zahtev - slikanje u niskim svetlosnim uslovima bez blica je najtezi zahtev koji se postavlja pred digitalne kamere. CMOS kamere kao i rane CCD kamere obicno imaju noise problem koji ih render neupotrebljivim. Ja nemam mnogo iskustva sa manjim kamerama jer uglavnom koristim nezavisna digitalna ledja koja su bazirana na CCD chipu, a ne na CMOS. Ono sto bih preporucio je to da takodje pogledate druge proizvodjace, kao na primer Olympus, koji koliko se secam je eksperimentisao sa chipom koji je upravo bio namenjen za tu vrstu fotografije - visoka osetljivost tako da su moguce ili veoma kratke expozicije ili normalne expozicije pri slabim svetlosnim uslovima. Vrlo cesto insistiranje na magnezijumskom telu i slicnim features nece vam doprineti bas mnogo jer profesionalne kamere su namenjene za svakodnevno okidanje sa po nekoliko hiljada expozicija dnevno, u raznim temeperaturnim uslovima, sa kisom, visokom vlagom... Ta vrsta exploatacije svakako nije ono kako ce te vi koristiti kameru, te u tom slucaju platice te ono sto vam ne treba. Svakako je bolje uloziti novac u bolje objektive ili vecu selekciju objektiva nego u profesionalne features kamere. I plasticno telo je sasvim OK, jer ni plasticno a ni magnezijumsko telo nece te bacati sa dva metra na zemlju, a kako rekoh, mnogo pre nego sto se plasticno telo istrosi u vasim uslovima, pozelece te novu kameru koja ce biti daleko bolja, brza i osetljivija jer to je neminovno sa tehnologijom. Za razliku od kamera koje su bile namenjene za flim i koje su sasvim OK za upotrebu i danas posle 30 godina rada, to nije i nece biti slucaj sa digitalnim kamerama.
Drugi savet koji bih dao je to da i pored glavne kamere, treba imati i malu digitalnu kamericu na kojoj se ne menjaju objektivi, kao sto je Panasonic ili nesto takvo slicno. Cesto najbolji momenti se uhvate onda kada ne privlacite paznju svojim prisustvom. Takodje mala kamera moze uvek da bude uz vas dok to obicno nije slucaj sa SLR ili necim vecim. Cesto je greska pokusati da se sve potrebe smeste u jednu kameru, i to je obicno nemoguce ili su rezultati veoma kompromisovani.

Burning Amp Festival

San Francisco

October 30, 2010

www.burningamp.com

neskor

Početnik

• Član
  • Pip____Pip____
  • 447 Poruke
  •   
    Serbia

Pogledaj porukuninja, za 28 March 2010 - 17:04, kaže:

Za kvalitet slike je uvijek bio najzasluzniji onaj ko aparat drzi u ruci i viri kroz okular ...
Najbitnija stvar :cheers:

Leonardo

oduzet od zauzetosti

• Član
  • Pip____Pip____Pip____
  • 1,262 Poruke
  •   
    Serbia

Pogledaj porukuMikorist, za 04 April 2010 - 19:25, kaže:

Mislim da nema zena naprednih amatera - odnosno sve su profesionalci :cheers:

A i ti bi hteo Leo da se slikash ? :doh:

Miko, ne pitam ja to zbog sebe nego za širu zajednicu. :doh:
Moj sinak se bavi fotografijom i ima saradnju sa nekoliko fotografkinja, pa sam imao čast upoznati ih.
Imaju lepe radove, čak i sa skromnijom tehnikom.

Uzgred, postavio bih jedno pitanje foto-profesionalcima.
Možete li nam dati par saveta, kako valjano fotografisati audio i hi-fi uredjaje, u amaterskim uslovima.
Kako podesiti parametre, atmosferu, izabrati tehniku ...
Primetim kod mojih a i fotografija kolega niži kvalitet od, možda, željenog.
Prilično često koristimo frazu " bolje izgleda uživo, nego na slici ".
Isto tako imamo priliku da vidimo neke brendirane uredjaje koji bolje izgledaju na fotosima.

Izvinjavam se pokretaču teme za odstupanje od osnovne teme.
Možda ovo pitanje zaslužuje i posebnu temu.
~
"Život je izbor, a ne sudbina, jer običan čovek živi kako mora, a pravi čovek živi kako hoće;
život na koji bedno i bez otpora pristaje je bedno tavorenje, a izabrani život je sloboda.
Čovek postaje slobodan svojom odlukom, otporom i nepristajanjem."
Meša Selimović

1 Korisnik (a) čita ovu temu

0 članova, 1 gostiju, 0 anonimnih korisnika