huh, koja uvreda za D80. Moram chasno da ga branim. D80 je izvanredan aparat, posedovao sam ga (pazaren polovan od kolege fotografa sa 20000 okidaja) koristio u SVIM vremenskim uslovima i prosledio dalje kolegi koji sada radi svadbe sa njim a na counteru ponosno pishe 125000 and counting pritom mogucjnosti za blic kakve nema ni jedan prethodnik a ravne modelu d200. Pre njega sam imao opasnu opremu na slabijem telu (canon serija) i pokrali su me te sam bio prinudjen da predjem na Nikona zbog povoljne kupovine, u tom trenutku sam pazario stalak sa keramickom glavom, daljinski okidach, Sigmu 28-70 2.8 EX DF 77mm (jako dobar objektiv i tezhak) nepropustan na prashinu i vlagu i nisam zazhalio a nije se ni primetilo na output fotografijama. Elem, back to the topic. Moje mishljenje je da je u ovom trenutku najbolja kupovina d5 koji se prodaje polovan po smeshnim cenama, to je ozbiljan full frame digitalac iz pro canonove serije i bolji je od svega ovde navedenog. Uz njega toplo preporuchujem Canon L objektive ako ti nije frka da prodash bubreg, ako jeste kupi DOBRU sigmu (morash malo da prebirash kad uzimash) 28-300 za pochetak.. to je turistichki objektiv koji cje ti pruzhiti izvanrednu mogucjnost da upoznash aparat i da nadjesh najceshcje korishtene zhizhne daljine... Kada se malo okurazhish idesh na fixni 50mm i 12-24 i 24-70 i to je to za neki duzhi period sem ako necjesh da se bavish teleshootingom (fotkanje na vecju daljinu) tu onda ubacish 70-200 ili 120-300 i miran si duzhe vreme. Ne grebi odma na vrhunska stakla (objektive) ako ne znash sta zhelish od foto aparata. Ja lichno sam pocheo sa prirodom i portretom a zavrshio na industriskoj/reklamnoj fotografiji i ostao na portretu (jbg isplativo

) dodushe ja sam to radio za novac mada je proisteklo iz zabave.
Takodje mozhesh pogledati jedan izuzetno kontroverzan aparat, Sigma SD14 koja je nehsto malo drugachija mashina... ne radi bajerovu interpolaciju vecj koristi neki njihov chip.. imao sam prilike da je/ga koristim dok sam radio na Enter televiziji i odgovorno tvrdim da nema aparata do 2000kE koji mozhe da mu stane na crtu kada je u pitanju tonalitet i textura kozhe. Nije za pochetnike, ima svoje mane (o kojima se razglabalo JAKO puno) ali je veliki plus sto se mozhe kupiti za smeshne pare jer bash zato shto nije lak za upotrebu ne prodaje se chesto pa su popusti fenomenalni.
Evo samo jedne usporedbe izmedju sigme i 5d canona-
http://www.ddisoftware.com/sd14-5d/ i zaista je tako kako tamo pishe (s' tim shto sam ja klao sigmu sa ozbiljno nashiljenim koleginim d200 sa 24-70 Nikkor 2.8 objektivom paket koji koshta ko polovan auto) U jednom trenutku tu sigmu je bilo mogucje uzeti za 550E sa 17-70mm F2.8-4.5 DC Macro. Ne znam dal je ta ponuda josh uvek aktuelna.
Axel foto aka Cvecjara kod mostara je izuzetno dobro mesto za pazar polovne robe, Sale (gazda je izuzetno fin chovek) gde se chesto nadje oprema od kolega ali i novaka koji preteraju pa kupuju neshto stho im vishe odgovara (primer, mladicj je vratio polovan nikkor 24-70mm f/2.8G koji je kupio tu i skupo platio i menjao ga za neku bizhuteriju jer nije imao dovoljan zoom)
BM-foto bi zaobishao za kupovinu polovne robe sem ako ne vukljash profesionalca sa sobom... ocje da uvali shkart pa to ti je.
Sumnjam da cje ti pomocji ovaj esej al eto moro sam da branim d80 pa da ne bude off napisah i ovo.