Jump to content

Lemić

Član
 • Content count

  229
 • Joined

 • Last visited

 • Days Won

  1

Lemić last won the day on September 25

Lemić had the most liked content!

About Lemić

 • Rank
  Početnik
 • Birthday 05/05/56

Profile Information

 • Pol:
  Muško
 • Lokacija:
  Singidunum
 • Interesovanja:
  Motorciklizam, ekologija, audio...
 • Zemlja:
  Serbia
 1. AC Filter Lampizator Silk 230

  Zakopčah Lampizator i CD,u fioci osto od sinoć disk Cafe R&B Very Live, drugo slušanje, prvo bilo ovlaš. Prvi utisak, bolji doživljaj steidža, prostora i celovitijh visokih, prema glasu nisam mogao da se odredim. Par frljoka pa nekoliko Antonia Forčionea, izražena pristnost akustike, reverb baš naglašen, pravi il veštački, ko će ga znati. GM-u 70 treba dobra dva sata da dostigne punu muzikalnost. Škloski prostor bez imalo razdvajanja levog i desnog zvučnika čak i pri pomerenje u stranu, zvuk dolazi iz ambijenta. Lepa 4 sata slušanja, navijeno na 8,9 i 10, slušam na 1,2, retko, retko na trećem podeoku jer je sistem isuviše glasan, sad sam poželeo ne samo glasnije nego bi da uduplam, gladne oči, tj. uši. Završno, Antoniov AFQ in concert, dinamički prepun izboja, naročito u gornjem nekom spektru, energetski prezahtevano, odzvučalo bez trunke stajke i savršeno jasno. Jeste živi snimak ali se tačno čuje da je bilo igranja pri post produkciji, ne zvuče sve numere isto iako bi trebalo, a i razlikuje se u celosti od uobičajenog Naim-ovog karaktera. Završni aplauz za bis, to mi je izvukolo emocije ko da sam tog časa uz binu. Slušam sistem možda petnaestak dana pasivno i posle šestomesečne pauze, u stanu sa ukućankama, čim se otvori prozor meni pobeže zvuk napolje. Ne znam da li mi sistem tako radi, da li sam se uželeo il je boljitak, tek, zvuči bez epiteta, u dve reči. Uradići A-B test sa nekim svojim kao referntnim numerama prvom prilkom kad ugrabim da sam sam, ovo je možda bilo previše subjktivano doživljeno. Natrčo sam noćas neku temu na htvatskom forumu apropo DC-ja u mreži, koliko sam shvatio, jedna od ideja je da se mrežni trafo uradi sa malim procepom, tvorac ovog Lampizatora, ing. Nenad Đorđević se složio uz napomenu da bi onda trafo morao da bude veći i gabaritno i po broju namotaja. U toj temi je linkovan dobar pristup trafou: Balanced Power from Equi=Tech 2.pdf
 2. AC Filter Lampizator Silk 230

  Dobro je da se priča širi oko celokupnog problema mreže. Sutra ću da pregledam svoju instalaciju, ima indicija mog nekog pametovanja za predhodni pojačivač a koje bi sada moglo da utiču na cevaša. Kako god, isprobaću pozajmljeni diy Lampizator:
 3. AC Filter Lampizator Silk 230

  Odličan vodič za hifi osigurač. LM, jako loše iskustvo imam sa automatskim osiguračima, umalo mi se nije upalio splav, kupljen Minelov a bio verovtno falš. Dalje, koliko sam upoznat, što ne znači da je tačno, automatskim usiguračima pada prag svakim iskakanjem, postoje profi za specijalne namene gde nema zezanja, ali sam odustao i običan keramički, jako stegnut i uvek nov, jednom se samo steže. Svojvremeno, umesto 16A, stavljanjem od 30A sam osetio boljitak, možda i pseudo al tako sam doživeo, doduše, time sam i znatno umanjio sigurnost.
 4. AC Filter Lampizator Silk 230

  Bolje te našo, naravno, Đerdap je figurativno čvorište. Došli smo do nužnog polazišta, kako odrediti neprijatelja, tj. ko je u mogućnosti da snimi mrežu i pojave u njoj kao definiciju problema, ja se ceo život nisam sreo, ili čuo, sa nekim ko se bavi tom problematikom. Sve progandne ponude, iskustva, net,... su po sistemu da može da bidne, a ne mora i ne dajem abera osim kao za obične informacije. Zato sam i pošao od Lampizatora koji se komercijalno bavi audijem, pa ko velim, možda je tu veći procenat verovatnoće da se uklopi u uobičajen i prosečan stambeni prostor, a naravno podstaknut preporukom drugara inženjera koji neće ofrlje bilo šta da kaže a da iza ne postoji inženjerska razložnost.
 5. AC Filter Lampizator Silk 230

  Jutro. Ajmo praktično, u svakoj stambenoj jedinici postoji neka razvodna tabla sa osiguračima, meni recimo ne bi bilo preterano teško i skupo da od nje ištemam 3 kompletne i čiste faze i dovedem do sistema, jednakog preseka, ili većeg, nego što su dovodni od ulaza u zgradu gde je strujomer, da ih položim i u Bergmanove cevi. Međutim, sa osiguračke kutije su sve te 3 faze razvučene po stanu i na svaku od nje zakačeni potrošači kako koji. Trenutno imam prešemiranu tablu gde je sa jedne faze potpuno otkačeno sve osim veze do HIFI sistema i na njoj je osigurač od 30A, klasičan keramički i nov. Praktično sam učinio maksimalno moguće. Međutim, taj moj čisti vod se spušta kroz zgradu u buntu sa ostalim žicama za druge stanove i na kraju vezuje zajedno sa svima u glavni napojni kabl ispred ulaza u zgradu. Znači, pre ili kasnije, na dužoj ili kraćoj dužini kabla, sve dolazi u isto čvorište i tako redom do Đerdapa. I ovo što sada imam urađeno sa rasterećenom fazom je pitanje dokle, jer se stan sve više opterećuje raznoraznim potrošačima i nije moguće samo sa dve faze obezbediti potrebnu snagu. I uprkos tome, prisutne se u smetnje i varijacije rada audio sistema, znači nije apsolutno zadovoljavajuće i moraju dodatna rešenja, a to je neka filtracija.
 6. AC Filter Lampizator Silk 230

  Da, dobra zemlja je vrlo važna. Masovna je upotreba starih bojlera koji nestanu za nekoliko godina umesto pravih sondi, a i one ili bilo šta drugo zakopano u tle, ne traje večito. Svojvremeno sam na svom placu na kome je bila predviđena prava audio slušaonica, pri uvođenju struje na zid ograde tražio nekog da izmeri kvalitet uzemljenja i ispo sam blago rečeno smešan idiot. Drugaru u Kumodražu su Apožei titrali non stop i pri ugašenom sistemu, tek kad se izvuku uređaji iz štekara prestajalo, a povremeno je dobijao motorbot, strašno. @Vladd- nisam elektroničar i ne mogu da kažem da razumem stručno, al potpuno kapiram problematiku i zamke zabluda u koje se lako upada, baš kako si naveo. Na žalost, nisam po obrazovanju inženjer ali razmišljam ko da jesam, sve zato mora da ima i zašto, samo je pitanje suštinskog razumevanja. Tražio sam neku svoju davnu temu o Lauderima na onom forumu, podsetio sam se i zabezeknuo pročitavši da sam preslušavao neki od zvučnih kondicionerera, a uopšte se toga ne sećam, verovatno potisnut kao minoran. Jasni su oštri labaratorijski ili industrijski zahtevi, međutim, mislim da su oni daleko užeg zahtevnog dejstva u odnosu na HI-FI. Pomenuti bančani filter je iz svojvremenog centralnog računskog centra gde su pohranjeni svi podaci, žiro računi, platni promet,...nema kiksa, ali se nije pokazao u kućnom audiu. Očigledno je rešenje u nečemu tolerantnijem ili propustljivijem, uz pomirljivost da se ne može dobiti idealno, ala inverter, odnosno kućni Đerdap. Da ostavimo Lampizator trenutno po strani i varijacije, voleo bih da čujem kolko je moguće pojednostavljeno nekoliko mišljenja o provučenim idejama, da li izolacioni trafo kao takav ima sposobnost dobre filtracije uopšteno, pre svega EMI-ja i ima li smisla obe strujne grane simetrirati bilo kroz ispravljač, bilo kroz filtraciju. I dodatna molba, jasno je da sinusoida može da se krivi ko svaki talas uostalom, ima li tu nečega što bi moglo da se laički shvati kao pomerenje faze i odkle to potiče, odnosno šta uzrokuje kad se već teško bori sa tom pojavom.
 7. AC Filter Lampizator Silk 230

  Da, kontekst poštovanja. Nije problem da se širi tema al da ostane kolko tolko u kontekstu napajanja a sa espekta smetnji koje se prenose i sakupljaju neminovno. EMI je vrlo podmukao, ne mora de se javlja neki brum a jede signal, to je problem i mislim da je upravo razlika dnevne i noćne struje time uzrokovana. Net ko net, sve više natrpan, a sve manje koristan, čak šta više opasan, odnosno negativan, ustalom, zato sam i pokrenuo temu oko konkretnog filtera i uopšte oko te problematike.
 8. AC Filter Lampizator Silk 230

  Da, tih hiljadu Dinži je 5 para, ne može baš badava, naravno da treba probati, prevbiše je činioca i subjektivizma da bi nešto bilo aksiom u ovoj branši.
 9. AC Filter Lampizator Silk 230

  @NIXE-U jednom trenutku za malo da potrošim možda i 5 soma DM za celokupnu kablažu sistema, baš je Gosn Dabić presekao svojim nekim davnašnjim kablovima i od tada 5 para ne dajem na žice osim što volim čisto vizuelno da vidim lep dizajn i pakovanje, kao nakit. Nisam se nešto zezao sa oklapanjem a i ono malo što se podvodilo pod širmovanje mi se nije svidelo, tako da i obične stezne čaure na RCA konektorima bacam.
 10. AC Filter Lampizator Silk 230

  Svako filtriranje koje bi degradiralo zvuk ne dolazi u obzir, bolje da ciuče nego da tupi, baš me briga kad je tišina ako se čuje. Dobar filter bi trebao da pročisti energiju bez sputavanja i u tom pogledu bi izolacioni trafo bio dobro rešenje, bar je tako od uvek, ali je pitanje koliko je i on imun na savremene smetnje. Pomenuti trafo je kupljen zarad finog C jezgra pa se ispostavilo da je izo, neki Telefunken il Simens, nem pojma više. Nije problem prevelik da se uradi izolacioni trafo, ne mora da bude golem, urade se više razumnih, za svaki uređaj posebno. Imam neku staru literaturu, zanimljivo je da je celokupno napajanje dvostruko simetrično, i faza i nula imaju identičan sklop, možda bi i to bilo rešenje, skupo naravno. Moj GM70 radi na 1.040 volti što nije šala za trafo, samo grejanje vuče po 3A na 20V, među veze su ko antene, Lauteri su nemilosrdni, tako da nije čudno što se sve projektuje. Napojni kablovi su bez oklopa, opet po preporuci Gosn Dabića, trožilni ravni instalacioni sa zemljom između vezanom ka zidu.
 11. AC Filter Lampizator Silk 230

  Prvo ću da ti kažem ono, "i ja tebi", pošto sam duduk za elktroniku, za sve moram da uvatim nekog od drugara da mi napravi i usput objasni neuspešno zbog navedenog ličnog epiteta. Glavno, hvala za učešće, veruj mi da sam priželjkivao i očekivao tebe, kao i još Vas nekoliko za koje predpostvljam da se razumete u problematiku. Svojvremeno sam imao na dual mono Hiragi sa potpisom Bradač, mrežne filtere za svaki kanal poprilično snažne, one što dođu na utičnicu na šasiji, mislim preko 15A, a uređaj vukao nekih 1,5A, praktično deset puta jači. U nekoj upriličenoj poseti pri upoređivanje seta kablova, Gosn Dabić mi je predložio da skinem te filtere i da obezbedim znatno veći protok pojačivaču. Uređaj je sklopljen sa tim filterima, skidanjem se jasno pojavio dobitak i od tada ih više nemam ili izbacujem. Imam i sada ozbiljan velkast profi filter iz računskog centra neke banke, i on jednostavno degradira zvuk. Predmetni Lampizator navodno ne guši uređaj, skida neke visoke krlje u mreži koje se ne vide ili jako teško na osciloskopu, a koje direktno drndaju trafo. Nisam hteo da zalivam naknadno mrežni trafo smatrajući da sam ga dovoljno natpao između slojeva prilkom motanja, ima negde tema, u ovih par proteklih godina me nešto pa mrzelo da ga skidam i ukuvam. Trafo peva samo na sebi, nema na zvučnicima ništa, stoji otvoren na šasiji sa gornje strane i verovatno bi se nekom oplatom prigušio. Pored razlike u intenzitetu u večernjem slušanju, razlika je i u samom doživljaju reprodukcije, samo pevanje se ne čuje kad krene malo glasnosti muzike. Lampizator mi je preporučen kao moguć da otkloni očigledni nedostatak trafoa čisto mehanički, upravo kako se on i manifestuje. Sve ima da se kupi od materijala u ala Mikroprincu, a uz pivo i kafu će neko i da slemi. Nisam čitao strane forume ali vidim da su se ljudi bavili njime. Vladd&Co-usmeravajte priču na inženjersko empirijsku vodu. Prelisto sam forum i samo sam našao jednu temu koja je imala ideju da problem mreže reši strujnim generatorom. (Inače sam totalno van audio druženja, ali to ne znači da nisam druželjubiv, naprotiv, ne mora ponuđeni poklon da bude razlog.)
 12. Svaki uređaj ima neko ispravljanje i filtraciju ulazne struje i verovatno se smatra da je to dovoljno dobro i efikasno i retko se sreće dodatni filter mreže. U nekoliko navrata sam se sretao sa nečim takvim, nešto i probao, sada koristim izo trafo male snage samo za CD i Phono, ima učinka ali je pitanje koliko. Evidentno je da sistem bolje zvuči u nekim večernjim satima i to je uslovno normalno. Međutim, neko "pevanje" mrežnog trafoa je znatno manje u mirnim satima, preko dana ima varijacija pa čak i iznenadnih pikova. Iz razgovora sa drugarom, svestranim tehničkim inženjerom i prijateljem Gosn Kenjala, preporučio mi je filter iz naslova. Pored iskustva, preporuka verovatno ima oslonac i u Gosn Đokinom mišljenju kao izuzetno iskusnog baš po pitanju napajanja u termo elektrani u Kostolcu. Nekada davno mi je Gosn Bradač nacrtao nešto sa feritnim prstenovima koji su jedino mogli tada da se nađu u rashodovanim veš mašinama. Inače se sistem sastoji od SE pojačivača u osnovi Ongaku-a Gosn Kenjala sa njegovom i Miroju prepravkom na GM70, pred pojačivača TVC Šolaja i Teresonik Lauder zvučnika. Mislim da je Zen spomijnao ovo pre više godina na onom forumu, šta mislite, predlažete, iskustva itd. http://www.lampizator.eu/AC FILTER/SILK/SILK.HTML http://lampizator.eu/AC FILTER/SILK/FILTER.HTML
 13. Trenutno na gramofonu ...

  Test, kanala samo, radi: Datum i udarena recka, fala, moš nešto drugo Prva strana, ...overture, jednostavno sam se naježio kad su naišli duvači i udarljke, surovo moćno, "da zabole bubne opne", jedan od opisa kako šta treba da zvuči, pokojnog Laze Milutinovića, pominjo sam ga onomad, baš mi nedostaje njegove priče.
 14. Trenutno na gramofonu ...

  https://www.discogs.com/Michael-Hedges-Oracle/master/353140
 15. Trenutno na gramofonu ...

  Da,da, udaram ja pisane za svaku stranu LP-ja, 50 sati pa na kanal kod Ristića, tako nešto preporučujem svakome, pregled, detaljno čišćenje i podmazivanje tamo nekih gumica. Grau i ja smo se "razišli" još od "mode" TVC-a, mojom "krivnjom" pretežno, ja sam svoje ispade davno odradio i nisam (bio) previše voljan da ih ponavljam bez obzira na sve ostalo što je lepo, mislim na međusobnu ljudskost. Slušali su većinom svi autoriteti, ljudi čije mišljenje smatram merodavnim i do čije kritike mi je stalo, bilo je doduše i kolateralnih slušalaca. Napravićemo slušanu, potrebno mi je malo vremena da pretkreljam sistem bar osnovno, ne zvuči u punom potencijalu, mada sad rezani Majkl Hedžes prenosi emocije, predpostavljam da imaš vinil, mislim da nemam ni jedan a voleo bi da ga čujem, eto prilike.
×