Welcome to diyAudio.rs

Register now to gain access to all of our features. Once registered and logged in, you will be able to contribute to this site by submitting your own content or replying to existing content. You'll be able to customize your profile, receive reputation points as a reward for submitting content, while also communicating with other members via your own private inbox, plus much more! This message will be removed once you have signed in.

Beli

Član
 • Content count

  1274
 • Joined

 • Last visited

 • Days Won

  2

3 Followers

About Beli

 • Rank
  Radiša

Contact Methods

 • Website URL
  http://
 • ICQ
  0

Profile Information

 • Pol:
  Muško
 • Lokacija:
  Bačka Palanka
 • Zemlja:
  Serbia

Recent Profile Visitors

12015 profile views
 1. Ma kakav Tomo, Sejdo je bre za ovu ... ... bio gospodin čovek.
 2. Sve napisa, osim onog što je jedino bitno : a koja je snaga tog trafoa ?
 3. Može se to izvesti na mnogo načina, za uključivanje tasterom osim tastera ti je potreban bistabilni multivibrator, odnosno flip-flop i rele ili samo bistabilni rele. A što se soft starta tiče, prilikom uključenja trafo se prvo napaja preko NTC otpornika, koga posle izvesnog vremena premošćava rele(ne onaj od tastera, već drugi koji služi samo za ovo). Znači, prvo ide kolo za uključivanje tasterom, pa posle njega soft start sa NTC otpornikom. I to ti je sva mudrost. Da ne crtam, imaš već sve to prežvakano i isprobano u ovoj temi na forumu.
 4. ... i još pride staviti taster umesto prekidača, pa da se uređaji uključuju kad mi hoćemo, a ne da se nekontrolisano pale/gase prilikom tih kratkotrajnih prekida na mreži
 5. Ako Alex bude zadužen za (u)lov, sudeći po nedavno prikazanim ribolovačkim veštinama, ničega sem povrća neće ni biti.
 6. Mozak svakako ima presudan uticaj na formiranje i percepciju zvuka na osnovu informacija koje dobija, ali nisam čuo da utiče na ovaj način. Ono što ja znam je to da je raspon sluha određen opsegom mehaničkih rezonancija bazilarne membrane, a koji se u proseku kreće negde od 20Hz do 20kHz. Naravno, sve ovo je prilično individualno, čak postoje podaci da gornja granica kod nekih mlađih osoba dostiže i čitavih 25kHz. A što se tiče bass helpera, njih nikada previše ... naročito kada je u pitanju OB.
 7. ... bez čujnih izobličenja, na tom sam mislio. Bojim se da su oni dobri samo za near-field slušanje i male prostore. Nadam se da grešim i da se oni mogu lepo uklopiti sa nekim bass helperom i za ozbiljnije kućno slušanje.
 8. Možda je ipak od tog whizera više štete no koristi. Meni je zakretanje Fostex-a van ose svelo to deranje na podnošljivu meru, al' verovatno su se time izgubili i visoki ... ne znam, nisam merio, al' se to da relativno lako rešiti nekim (super)tweeterom ... ako nismo baš tako zahtevni kao naš drug Stradi. ... ja nisam sigurno, uopšte više ne čujem slepe miševe dok noću lete naokolo, k'o nekad. Mene kod tih malih ''prdavaca'' pomalo brine max SPL koji oni mogu dostići, ali zato su mi veoma zanimljivi za neki Line Array ... eventualno uz dodatak (sub)woofera, u zavisnosti od malaca koji se koriste za Line Array.
 9. Dobro, i ... ko tebi brani da uradiš tako nešto ? Šalim se, naravno, al' nije on ni prvi ni poslednji koji je uradio tako nešto ... bezbroj je primera, da ne nabrajam sad. Njegov primer sam naveo samo za ilustraciju ideje da se geodora iskoristi kao phase plug, a nisam našao ništa drugo na Internetu o tome. Ta ideja mi je svojevremeno bila jako zanimljiva, ali tada nisam imao hrabrosti da seckam tek pristigle Fostex-e ... a stigoše su mi ''preko sedam mora i sedam gora'', u dva paketa i sa gomilom druge robe za potrebe nekog od GB, koje smo u to vreme organizovali; ponajviše zahvaljujući @scope-u ... al' slatke su to muke bile.
 10. Meni je zanimljiv onaj fazon kada se upotrebi gedora za phase plug. Mislim da je Decware po tom fazonu i napravio phase plug koji upotrebljava i kod DFR-8 modela, koji je u stvari modifikovan Fostex FE206E.
 11. Imam ga i ja, pa htedoh da uporedim utiske. Bez tog krekcionog kola srednji su mi prenaglašeni, pa ga zato slušam malo zakrenutog van ose.
 12. Jel' taj Fostex bio sa nekim korekcionim kolom na sebi il' ste ga slušali onako ''klot'' što bi se reklo, direktno na pojačalo bez ičega.
 13. To je grau koristio kad je počinjao