Welcome to diyAudio.rs

Register now to gain access to all of our features. Once registered and logged in, you will be able to contribute to this site by submitting your own content or replying to existing content. You'll be able to customize your profile, receive reputation points as a reward for submitting content, while also communicating with other members via your own private inbox, plus much more! This message will be removed once you have signed in.

apexaudio

Član
 • Content count

  212
 • Joined

 • Last visited

 • Days Won

  1

5 Followers

About apexaudio

 • Rank
  Početnik
 • Birthday 09/27/65

Profile Information

 • Pol:
  Muško
 • Zemlja:
  Serbia
 1. Ovaj nacrt sto si poslao je moj od pre dvadesetak godina kad sam radio te kutije sa petnaesticama. Pozdrav
 2. Moj savet je ne raditi ovu Turbosound kutiju, to nije prava horna vec band-pass sa reflexom u vidu levka. Efikasnost ispod 100Hz je mala, ima dosta kick basa ali je nedefinisan. Zvucniku te snage i hoda membrane nije potrebna kompresiona komora bolje je uraditi bassreflex ili hornreflex, http://forum.speakerplans.com/apex2181_topic76896.html Pozdrav
 3. Predlazem D200 za subwoofer svakako je efikasnije i manje se greje nego H klasa a pogotovo AB klasa.
 4. Svako pojacalo moze da posluzi za sub, dovoljno je napraviti treci kanal u postojecem pojacalu i dodati aktivnu skretnicu.
 5. Filter nema obrtanje faze, ali to se lako izvodi promenom polariteta na klemama zvucnika.
 6. Evo na primer jedne aktivne skretnice koja prihvata stereo ulaz linijskog ili zvucnickog nivoa mixuje ih u mono ima subsonic filter 12dB/oktavi na 35Hz promenljivi rez 18dB/oktavi od 80 do 250Hz sa gornje strane i boost 6dB za frekvencije do 100Hz. Sa ovakvom aktivnom skretnicom potrebno je 2 do 3 puta slabije pojacalo nego sa pasivnom pa kad se sve preracuna ispadne jeftinije a zvuk je neuporedivo bolji.
 7. Ja sam protiv pasivnih skretnica za subwoofer zato sto je to na kraju losije i skuplje resenje. Program ti nikad nece dati dobro resenje za kutiju to moras sam iz njega da izvuces, ali kako nemas dovoljno znanja i iskustva uradi MB12.
 8. Unesi zapreminu i dimenzije porta kutije MB12 koju sam ti predlozio i onda menjaj duzinu basreflexa da dobijes najbolji odziv na niskim frekvencijama. Na ovaj nacin mozes da izdignes odziv na nekoj nizoj frekvenciji. Bitno je da dobijes najvecu mogucu efikasnost izmedju 50 i 70Hz. Nema svrhe juriti nista ispod 50Hz sa dvanaesticom kutija ce biti prevelika a izgubices efikasnost na frekvencijama za koje je zvucnik pravljen.
 9. Najjednostavnije je da uradis bassreflex... http://forum.speakerplans.com/apex2181_topic76896_page12.html
 10. F33 je CFA pojacalo sa fetovima na ulazu, a P16F predpojacalo.
 11. Taj Technics je odlican diskretno pojacalo bez STK kola i boja tona kao zaseban sklop a ne u kolu povratne sprege, ali princip rada TB3 boje tona je napredniji uz to ima i regulaciju srednjih tonova.
 12. Ideja je bila da ako se vec koriste tonske kontrole one moraju da budu bolje od onih koje se koriste u vecini Japanskih pojacala.
 13. Bitno je da tonske kontrole mogu da koriguju zvuk kutija prema prostoriji i nivou glasnoce.
 14. Konektori lepo izgledaju nadam se da zvuci kao sto izgleda
 15. Odlicno, evo informativno da podelim najnoviju verziju.