apexaudio

Član
 • Content count

  159
 • Joined

 • Last visited

4 Followers

About apexaudio

 • Rank
  Početnik
 • Birthday 09/27/1965

Profile Information

 • Pol: Muško
 • Zemlja: Serbia
 1. Tacno, ovo napajanje prvenstveno je bilo druge namene ali moze da posluzi i za ovaj selektor, minus svakako nije potrebno spajati ni na masu ni na sasiju uredjaja.
 2. Za napajanje selektora moze da posluzi ovaj jednostavan stabilisani ispravljac. Stabilizacija je izvedena bez upotrebe zener diode, audiofilski
 3. Slazem se ko bude koristio daljinski bice uskracen za lep osecaj pod prstima, ali mu ostaje da uziva gledajuci dva tocka kako se okrecu i menjaju ulaze tj pojacavaju ili smanjuju glasnocu
 4. Odlicna ideja da se na jednostavan nacin resi selektor na daljinski Vidjao sam resenja gde se motorom pomera mehanicki selektor ali bi ovo bilo elegantnije i izvodivo u samogradnji.
 5. Do sada sam ugradjivao selektore gde se tasterima ukljucuju releji i to je ok, medjutim izbor tastera i montaza na prednju plocu nije tako jednostavna kao montaza jednog potenciomera. Sada je sve isto kao kod potenciomera za jacinu.
 6. Meni je oduvek mehanika bila veci problem nego elektronika, a i vecina ljudi ocenjuje uredjaje vizuelno i na dodir. Uradio sam na strugu vecu kolicinu aluminijumskih dugmadi za potenciomere (vise su tockovi nego dugmici ) i zamislio masivnu prednju plocu sa dva tocka levo i desno jedan za selektor a drugi za jacinu. Odgovaraju mi samo glatke 6mm osovine potenciomera, a hocu identican osecaj pri okretanju tih tockova bez straha da mi se kruzni preklopnik raspadne ako se zaletim pri okretanju i malo vise zapnem Kome se svidja ova ideja i deli moje misljenje lako je doterati ovako jednostavan sklop do potpune funkcionalnosti.
 7. Moze na izlaze OP-ova da se doda po jedan npn/pnp par tranzistora koji bi obezbedili struju za bilo koji relej. Moralo bi sa po dva tranzistora zato sto je potrebno preklapati i na plus napajanja a ne samo na masu zbog principa rada iz tog razloga sam napomenuo da se ne mogu koristiti komparatori sa otvorenim kolektorom u izlazu. Na kraju nije najlakse dodati tranzistor najlakse je ne dodavati nista ako nije neophodno. Nema kod Kineza selektor o kome mi ovde diskutujemo. Upravo taj ruzni kruzni preklopnik sa predugackom osovinom tvrd pri okretanju sa malim uglom medjusobnih polozaja sam hteo da izbegnem po svaku cenu. Cena od desetak evrica nije manja od cene u samogradnji a ti plasticni cincevi ionako ne vrede nista. Kinezima i jeste cilj da nas obeshrabre u kreativnosti i proizvodnji bilo cega vec od nas naprave trgovce za svoju nekvalitetnu robu za koju postepeno dizu cene po principu 'kuvane zabe'. Forumi za samogradnju treba da sluze za borbu protiv toga mada nemam nista protiv da se otvori tema sa zanimljivim kineskim kitovima pa koga mrzi da se bakce sa samogradnjom nek kupi sta mu je po volji.
 8. Izgleda da sam izabrao jedini mini relej koji nije upotrebljiv Ja koristim Takamisawa koji su nesto skuplji. http://www.kelco.rs/katalog/detalji.php?ID=15367
 9. Evo kako bi izgledali selektori sa kruznim preklopnikom i potenciomerom. Dok su kod kruznog selektora sva tri polozaja zbijena na 15 stepeni i tesko se prebacuju kod potenciomera su razvuceni i lako se okrece do potrebnog polozaja sto daje neuporedivo lepsi osecaj u ruci.
 10. Zato je dodat kondenzator 100nF. Potrebno je dosta okrenuti potenciomer da bi prebacio tako da se prelazni polozaj lako i dosta prebaci i nema ludovanja.
 11. Samo da napomenem iako vecina OP ampova moze da se koristi za selektor to ne vazi za komparatore koji imaju izlaz otvoreni kolektor kao sto su LM393 ili LM339...
 12. Izbor releja nije problem, svi mini releji za 12V odgovaraju a nisu ni skupi. http://www.proelectronic.rs/RELE-12V-2X1A-MINI-12V-2X1Arele-503.htm
 13. Naravno nisam pravio ovaj selektor, radio sam nekad tackasti VU metar pa odatle ideja, iskoristite kako vam odgovara najvise za diskusiju a mozda neko i napravi, nije neka velika investicija.
 14. Spulne manjih 12V releja imaju otpor oko 1000 oma, mislim da to nije problem za bilo koji OP. Napajanje sa 15V obezbedice 12V na spulni releja mada bi se on komotno ukljucivao i sa 10V.
 15. Releji su za 12V napajanje takodje, ali moze biti i nesto vise da bi se anulirao pad napona na LED.