apexaudio

Član
 • Content count

  169
 • Joined

 • Last visited

4 Followers

About apexaudio

 • Rank
  Početnik
 • Birthday 09/27/1965

Profile Information

 • Pol: Muško
 • Zemlja: Serbia
 1. Nisam obratio paznju na kondenzatore tek sad vidim da to nisu standardni elektroliti... postavicu pitanje na forumu koje kondenzatore je koristio.
 2. A40 nije popularan iako je moje najbolje pojacalo... evo najnovije gradnj iz Bugarske.
 3. Postoji verzija sa otpornicima u emiteru takozvana 'bimo mod' ja sam semu uradio na brzinu i kasnije nisam hteo nista da menjam. Za svaku podeljenu semu mislim da ima mesta za unapredjenja ali to cesto preraste u novo pojacalo kao sto je od AX11 nastao FR50 ciju semu nisam slucajno postavio za poredjenje. Cesto neka 'greska' u dizajnu da specifican zvuk i ljudi kasnije ne prihvataju novu poboljsanu verziju.
 4. AX11 je deo najjednostavnije serije pojacala zato sam otvorio temu 'Studio Reference Amplifier' ali nije tako popularna iako su konstrukcije ozbiljnije, evo za poredjenje FR50.
 5. Neko me je pitao da li moze da se izbaci kondenzator na ulazu AX11 ako na predpojacalu postoji izlazni kondenzator, odgovor je da ali samo u slucaju ako je potenciomer za jacinu na ulazu predpojacala. Ako se potenciomer za jacinu stavi na ulaz pojacala sto je u samogradnji najcesci slucaj onda je kondenzator neophodan bez obzira sto u signalu ne postoji DC. Razlog za ovo je DC offset pojacala, da bi offset bio sto manji potrebno je upariti diferencijalni par na ulazu odrzavati oba tranzistora na istoj temperaturi, oba tranzistora moraju imati isti napon na kolektorima i na kraju istu struju kolektora ali i istu struju baze. Otpornici na bazama su sa ulazne strane izmedju baze i mase a sa druge strane izmedju baze i izlaza pojacala i ova dva otpornika su iste vrednosti. Ako uklonimo ulazni kondenzator i postavimo potenciomer u pocetni polozaj ulaz je spojen na masu tako da uz 22k imamo jos i 2k2 u paralelu i time smo 'rasparili' diferencijalni par, a cesto moze da se vidi kako membrana zvucika seta napred nazad kako se okrece potenciomer... slicno vazi i kod predpojacala zato postoje kondenzatori sa obe strane P6. Pokusao sam da pojednostavim objasnjenje problem je slozeniji.
 6. Boja tona je uvek aktuelna zbog nesavrsenosti zvucnih kutija a ne izvora signala i tu se nista ne menja pedeset godina unazad. Princip rada zvucnika je elektromehanicki, ono sto se u prostoriji cuje moze da se snimi mikrofonom iz pozicije slusaoca i nece ni priblizno biti verno originalu. Previse faktora ima uticaja pa je najjednostavnije prilagodjenje datoj prostoriji upotreba boje tona. Vecina ovih sema u samogradnji jeste Vintage za razliku od ove koju predlazem. Predpojacalo nije potrebno da bi se pojacao nivo signala vec prvenstveno da baferuje potenciomer za kontrolu jacine zvuka i obezbedi nisku izlaznu impedansu za pravilnu pobudu pojacala... podelio sam mnogo sema predpojacala, a za AX11 predlazem P6.
 7. Kad su svi potenciomeri u srednjem polozaju pojacanje je jedinicno, sto znaci da je moguce staviti preklopnig za iskljucivanje boje tona. Standardno linijsko predpojacalo koje uvek predlazem sastoji se od ulaznog bafera potencionera za jacinu i izlaznog bafera ili predpojacala. Najbolji nacin dodavanja boje tona je izmedju ulaznog bafera i potenciomera za jacinu.
 8. Naravno pozeljni su bolji OP ampovi, posebno ovaj koji radi kao pojacavac... mozda OPA2134... Tri OP ampa koji su u spoju virtuelne induktivnosti nisu toliko kriticni.
 9. Jednostavan i logican raspored jedino predlazem neki preamp, mozda najnoviju boju tona. TB3 boja tona radi na istom principu kao graficki ekvilajzer sto znaci da u pojacavanju signala ucestvuje samo jedan OP a svi ostali su u funkciji virtuelnih induktiviteta i ne unose dodatni sum i izoblicenja, Kako su svi dodatni sklopovi na putu audio signala kompromis ovo je najbolji nacin da se realizuje tonska kontrola. Svi potenciomeri su 2X10k linearni, a funkcija balans moze da se zameni sa regulacijom jacine ako se na jednoj polovini pota rotira raspored izvoda. Takodje moguce je izbaciti regulaciju srednjih tonova jednostavnim izostavljanjem pota za regulaciju srednjih, takodje ni balans nije neophodan... Plocica je dimenzija 80X62mm.
 10. Tranzistore mozes da dodas. ali pazi da ti mali releji nisu za 5V. Ako su za 5V dodaj jedan 7806 da smanjis napon napajanja.
 11. Tacno, ovo napajanje prvenstveno je bilo druge namene ali moze da posluzi i za ovaj selektor, minus svakako nije potrebno spajati ni na masu ni na sasiju uredjaja.
 12. Za napajanje selektora moze da posluzi ovaj jednostavan stabilisani ispravljac. Stabilizacija je izvedena bez upotrebe zener diode, audiofilski
 13. Slazem se ko bude koristio daljinski bice uskracen za lep osecaj pod prstima, ali mu ostaje da uziva gledajuci dva tocka kako se okrecu i menjaju ulaze tj pojacavaju ili smanjuju glasnocu
 14. Odlicna ideja da se na jednostavan nacin resi selektor na daljinski Vidjao sam resenja gde se motorom pomera mehanicki selektor ali bi ovo bilo elegantnije i izvodivo u samogradnji.
 15. Do sada sam ugradjivao selektore gde se tasterima ukljucuju releji i to je ok, medjutim izbor tastera i montaza na prednju plocu nije tako jednostavna kao montaza jednog potenciomera. Sada je sve isto kao kod potenciomera za jacinu.