Welcome to diyAudio.rs

Register now to gain access to all of our features. Once registered and logged in, you will be able to contribute to this site by submitting your own content or replying to existing content. You'll be able to customize your profile, receive reputation points as a reward for submitting content, while also communicating with other members via your own private inbox, plus much more! This message will be removed once you have signed in.

Kuja

Član
 • Content count

  389
 • Joined

 • Last visited

 • Days Won

  2

2 Followers

About Kuja

 • Rank
  Početnik
 1. Možda je nostalgija u pitanju, ali meni je bilo savim fino i ovako : Živeo u komšiluku u Kumanovskoj, u bioskopu Slavija gledao "Hongkongške akcione" filmove.
 2. Ono što je zajedničko svim ovim fontanama je sama reč "fontana". Kada se nešto ozbiljno radi, ne pije vodu "sve je lepše nego kako je do sada bilo". Ovakvi gradski prostori se projektuju kao celine. Obratite pažnju kako su te fontane u Barseloni i Rimu uklopljene u svoje okruženje. Slika iz Barselone koju je pre par postova okačio Grozni baš to pokazuje - prava fontana je u stvari smeštena van direktne zone saobraćaja (u kadru sasvim levo gore, ispred ona četiri stuba stuba gde se vidi i masa sveta), a unutar kružnog toka je celina koja je primerena mestu na kome se nalazi. Letos smo bili u Barseloni i jedno veče smo se super proveli pored te njihove čuvene muzičke fontane. Cela fora (ili jako veliki deo) je baš ta mogućnost prilaska. A i taj fini vodeni sprej baš fino osvežava na letnjoj vrućini. Fontana je samo deo šire urbanističke celine, obratite pažnju na prilazni deo, zatim samu fontanu pa onda brdo sa koga se ta celina sagledava:
 3. Zaslepili me ovi dijamanti, pa AT91 nisam ni primetio! Good catch!
 4. !!!!
 5. ... https://www.gearslutz.com/board/live-sound/1153530-connecting-interface-line-out-into-stage-box-mic.html ... http://www.hi-files.com/forum/index.php?/topic/31087-i-need-some-advice-of-coloringsaturation-gear-w-midas-m32r/ https://www.gearslutz.com/board/live-sound/1153196-need-advise-buying-dedicated-monitoring-rack.html Autori originalnih tema na Gearslutz forumu... ?
 6. Za početak, DAC koji se koristi u kombinaciji sa kompjuterom/strimerom treba da bude istog kvaliteta kao DAC ugrađen u CD plejer.
 7. Dok konkretno ne uporedimo (i jedni i drugi), nećemo znati. Baš ću da se raspitam kod Player-a da li daju Marantz na probu. Što se tiče diskova u uređaju ne znam... može da bude a i ne mora, možda zavisi od uređaja do uređaja? Eno ga i onaj čuveni Melco koji može da se koristi kao transport direktno preko USB izlaza, ima HDD-ove unutra, a svi se kunu u njega kako strava svira. Naim streameri takođe imaju ugrađene diskove, itd.
 8. Pa taj Marantz NA8005 je skuplji od Mac Mini-ja? Pa još dodaj cenu za NAS (Mini ima ugrađen HDD i mesta za još jedan). Ako se ukaže prilika u svakom slučaju bih voleo da ga probam. Ne znam da li ih u Player-u daju na probu. DAC već imam, tako da mi ne trebaju analogni izlazi na strimeru. Samo dižu cenu tj. plaćam ono što neću koristiti. Naim nDAC smo poredili sa starijim m2Tech Young-om, razlika u ceni je bila proporcionalna razlici u zvuku. Verujem da je Young DSD bolji. MacMini je u dnevnoj sobi neprimetan i potpuno bešuman (ali bukvalno bešuman - ventilator se ne čuje ni sa 30cm udaljenosti). Zakači se putem HDMI-ja na TV i nešto je veći od set top box-a za kablovsku. Mala bluetooth tastatura i to je to, a postoji čak i daljinac. Ako su dimenzije i buka razlog za averziju prema kompjuterima, to kod Minija ne važi.
 9. A, pa nećemo valjda sada da se vređamo? Lossless fajlove koristim možda nekih desetak godina i svašta sam do sada isprobao i čuo. I hardverski i softverski. Mrzi me i da nabrajam. MacMini mi je za sada "to", uprkos moje izražene alergije na Apple fetišizam/snobizam. Minija sam koristio za posao, kao mali prenosni kompjuter koji u rancu mogu da nosim do studija. Probao sam ga jednog dana čisto iz radoznalosti, i bio sam zatečen koliko je bolje radio od Squeezebox Touch-a u kojeg sam se do tada kleo. Kada sam rekao da bih voleo da pronađem od Minija jeftiniji a bolji streamer, mislio sam ozbiljno. Bilo bi super da imam spravu u formi klasične komponente sa ugrađenim HDD-om, idealno samo sa SPDIF izlazom. Vidim da je Naim izbacio baš takvu stvar, na zalost cena je cca 2.400 eur: https://www.naimaudio.com/product/uniti-core I ovaj Cocktail Audio X50 deluje zanimljivo, ali je cena isto jaka - 1.800 eur: http://www.cocktailaudio.com/overview_x50.php
 10. Što se više uđe u materiju, stvari su sve manje jednostavne. Ja koristim Naim nDAC koji pored klasičnih SPDIF ulaza ima i mogućnost reprodukcije direktno sa USB flash drajvova. Znači kada ubodem USB drajv sa WAV-om ili FLAC-om, to bi teoretski trebalo da bude najbolji i najdirektniji mogući način reprodukcije, koji preskače sve posrednike (SPDIF, CD transport ili neki USB to SPDIF interfejs, PC, MAC, operativni sistem, softverski plejer, itd, itd...) Ipak, kada ih uporedim, MacMini sa Amarra plejerom preko USB/SPDIF veze svira isto (ili u određenoj situaciji čak bolje) od direktno ubodenog USB flešića. Moj stari specijalizovani strimer, tvikovan SB Touch sa linearnim napajanjem, svira lošije od MacMini-ja. Lošije mi sviraju i CD plejeri u ulozi SPDIF transporta. I ja bih voleo da pronadjem strimer koji je jeftiniji od MacMini-ja, a koji u ulozi SPDIF transporta svira bolje, pošto bi mi to značajno olakšalo život. PS Kod mene se ne čuje razlika između WAV-a i FLAC-a, softver u svakom slučaju sve raspakuje i smesti u RAM odakle dalje teče reprodukcija.
 11. Razlike između CD-R medija se mogu čuti. Meni su najbolje svirali Mitsui sa phthalocyanine slojem: http://www.mam-a.com/phthalocyanine Brzina rezanja ne treba po svaku cenu biti spora, već treba biti optimalno prilagođena CD-R mediju. Ako pržiš CD-R brzine 52x brzinom 1x, dobićeš prepržen disk. Slično kao kada se ekstremno eksponira fotografski film, pa negativ bude zapušen bez detalja. ...Ali sve je to sada odavno iza mene, nisam ispržio audio CD možda 10 godina.
 12. Ne kupujem vinil po svaku cenu, samo zato što je vinil. Najviše tražim neka specifična i zanimljiva izdanja kojih nema na CD-u ili ih je nemoguće naći (out of print mali tiraži, itd). Najčešće odem na berzu i vratim se sa gomilom ploča od kojih pola ni ne znam šta su. ...A onda utvrdim da ne postoje ni na Discogs-u - nekakav brkati trio iz Gvatemale iz 60-ih i tako to. Što se filatelije tiče, skupljam recimo ploče francuskih izvođača iz 50-ih i 60-ih, nemačkih iz 20-ih i 30-ih, itd... Neke od njih imati u originalu je neprocenjivo. Na buvljaku u Barseloni, letos ulovljen skoro mint first press prvog albuma Žilbera Bekoa iz 1953-e za 4 evra:
 13. Kako to sad misliš da namerno trolujemo? Meni je delovalo da tema pored pitanja o razlikama CD vs rezanac, ravnopravno uključuje i reprodukciju ripova putem DAC-a?
 14. ...Al' zato samo gomilam vinil!!!
 15. CD plejer upalim nekoliko puta godišnje. CD-ove ne prodajem čisto iz sentimentalnih razloga, mada mi zauzimaju dosta mesta. Planiram da veći deo popakujem u kutije, pa u spremište. Tako sam iz kuće iselio i nekih 700 DVD filmova, pošto sam ih prebacio na HDD.