Welcome to diyAudio.rs

Register now to gain access to all of our features. Once registered and logged in, you will be able to contribute to this site by submitting your own content or replying to existing content. You'll be able to customize your profile, receive reputation points as a reward for submitting content, while also communicating with other members via your own private inbox, plus much more! This message will be removed once you have signed in.

vladd

Član
 • Content count

  1397
 • Joined

 • Last visited

 • Days Won

  3

1 Follower

About vladd

 • Rank
  Radiša
 • Birthday 11/20/57

Profile Information

 • Pol:
  Muško
 • Lokacija:
  Novi Beograd
 • Zemlja:
  Serbia

Recent Profile Visitors

3508 profile views
 1. http://www.reliablecapacitors.com/pickcap.htm
 2. Glavni lezaj tanjira je otprilike 60% dreke gramofona. 25-30% je motor, a ostalo pogon(kais, idler) i spoljni uticaji.
 3. Pa valjda svira kao buzuki
 4. Da, da, moja omaska, unutrasnja otpornost cevke pri doticnom biasu.
 5. Ne bih da kvarim Apex temu . Uz izvinjenje, da odgovorim, i vise necu...mozemo da otvorimo temu o fenserajima...teflonskim stampama i kojekakvim preterivanjima, koja su kao "subtle design". A kakve i koje je to IKO, ne samo par njih u podrumima silikonske doline, imao fast & soft rikaveri diode na raspolaganju pre 35 godina?..Da li je tehnologija stala? Najcesce su bile "snappy recovery", veoma zivahne sa oscilacijama.. Imali su MUR-ke i poneku sotki diodu za nizak napon ...i naravno greceve, diskretne ili u sarolikim pakovanjima..za opstu upotrebu.. Pride, i idealna ili shottky dioda, generisu "shot" sum..ukratko, u difuzionim procesima. Neke druge generisu rekuperativni sum, sa slicnim efektom. Suma ima, samo je pitanje koji se i kako moze kontrolisati..raznim tehnikama. Ali, cinjenica da neko tek sada otkriva tehnoloske zackoljice i napretke..a konsultuje i prodaje duzi niz godina superfine dizajne...kao kada bi neko tvrdio da resava slozene nelinearne diferencijalne sisteme(uglavnom na osecaj ili nekim imaginarnim precicama) a da ne zna tablicu mnozenja...najbazicnije osnove..a cesto i pokazuje nerazumevanje nekih pojava, ali se vadi na profitabilni sluh i davno zavrsenu fiziku... I ja bih mu dodelio nagradu..za marketing.
 6. I da je racun dobar, pre svega, sto je bilo i najbitnije , a takodje i da se ne moze puno pobeci od 2k5 ulazne impedanse...koju desetkicu gore-dole..
 7. Klavir je problematican i kod snimanja, pa ne treba za sve kriviti samo pojacalo. (mada ja na livadi ne cuh ni klavir ni harfu , i ne treba da je cujem, nisam ja Tito pa da obozavam neobicne instrumente_.. Ali to je stvar ukusa, slusamo muziku koja nam prija. Meni Toma prija podjednako kao i Piter Grin. On se trenutno bavi otkrivanjem brzih dioda umesto greca u svom ultramegagiga preampu, pa mi ne deluje kao neka konstruktivna referenca. Mislim da vise brine o fenseraju, a sa svojih 70+ godina, sumnjam da cuje ista suptilno ili korisno..lobanja se deformise u tim decenijama, pa mozda cuje nesto drugima neupotrebljivo.. Mislim da je kao dizajner vise u fensi ili pomodnom dizajnu, hajpu kojeg trziste formira, a u godinama je kada moze da profanise svoj renome, kritike nece slusati decenijama..ja mu zelim da ih slusa jos pet...ali... Mislim da harmonika i nekorektnosti treba da bude sto manje, sa tehnicke strane, a za modelovanja neke prijatnosti, neko voli parne, neko ljute neprane, to je za licni ukus. Pride smo poprilicno imuni na neke harmonike i do nivoa od 3, 4 i do 7% izoblicenja, ako je verovati publikovanim merenjima... Ono sto mozemo od ovakvih pojacavaca da ocekujemo je jako korektan rad, daleko bolji nego velike vecine izradaka iz proslosti.
 8. Pa sad pogledaj dijagram na 17-oj strani datasita.
 9. Tefericu se ima malo sta dodati. Ja bih samo konkretne lampe(koje ce biti ubacene u spravu) malo pecnuo naponima i proverio koliko su verodostojne doticnim dijagramima. Bar u nekoliko tacaka, konstatovao razliku, malo uveo korekcioni faktor, ili iscrtkao korektne krive, bar za zonu upotrebe. Bez potrebe ne cackati ekstreme. Sa profi lampama je "lakse"(istina za dramaticno vece novce), uz njih pristigne i poneki kritican detaljcic, drzac, nosac, kapica, nekada i celo podnozje, i sto je najvaznije, stigne (stocni)"pasos", sa krivama koje vaze samo za tu, konkretnu lampu, iako joj je serija standardna, profi, mil, aero, marine, ili sta god... Kao "navodilo za uporabo" u kutiji leka. To se ne moze ocekivati za komercijalne lampe, sigurno ne za cene po kojima se nabavljaju..da svaka protrci kurve traser..njima je selekcija dobra-nedobra.. Takodje se moze i snimiti impedansa trafoa, po frekventnoj karakteristici, svi imamo signal generator, nesto zica, par otpornika i digitalni multimetar..
 10. Jel' mi to sada treba da biramo izmedju gargamela kojeg je nametnuo Soros, i gargamela iz domaceg GMO ili politickog uzgoja? Da ne koristim politicki nekorektan termin. Sada su oni u sukobu, a mi treba da se polarisemo, a nekako se i jedni i drugi nalaze u bitnim pozicijama sistema, bez veceg znoja i truda, beneficijama i precicama, a efekti su da nema vidnog napretka u oblastima koje su im poverene. I jos gore, kroz permanentnu eroziju morala, prema kojoj su poprilicno ravnodusni, posto je neprofitna tema, se nekako ruzno ogleda i njihov odnos prema zajendici.
 11. Vise je bias lampe. Postavljanje radne tacke.
 12. Slikovit primer za ekskluzivu. Mada se vecina na Balkanu "udara po nosu", zarad slikovitog razumevanja pojava. Sve u svemu, nezno sa kolicinom napona i sa anodnim tretmanom uopste.
 13. Gde si nasao te fine "srebrne"? Svidja mi se prihvat mase na njima.
 14. Neki model moze da se pojednostavi, zarad razumevanja, ali ne treba sada da raste drvo jednostavnih zakljucaka. Iz prostog razloga razocaranja uradkom. Cinjenica je da toplota izbacuje oblak elektrona sa katode, ali je cinjenica da oni nisu svi jednake energije. I cinjenica je da ih naponsko polje ubrzava ka anodi. Ali, ne zelimo ni izgladneli fluks elektrona koji jedva i neuredno dobacuju do anode, i takodje ne zelimo prebrze i neartikulisane elektrone koji ce da bombarduju anodu izazivaju sekundarne eksitacije i ludovanja po signalu. Zelimo fini, uredan i homogen, kontrolabilan fluks, koji ce cutati bez signala, i pomno pratiti promene na upravljackoj resetki. Jednostavno i pomalo slikovito receno..
 15. Napuni onaj Apex dvoriste sa zvukom...