Welcome to diyAudio.rs

Register now to gain access to all of our features. Once registered and logged in, you will be able to contribute to this site by submitting your own content or replying to existing content. You'll be able to customize your profile, receive reputation points as a reward for submitting content, while also communicating with other members via your own private inbox, plus much more! This message will be removed once you have signed in.

trumbe

Član
 • Content count

  12
 • Joined

 • Last visited

About trumbe

 • Rank
  Početnik

Profile Information

 • Zemlja:
  Serbia

Recent Profile Visitors

630 profile views
 1. Evo i slika visokotonca
 2. Visokotonac je 8 oma danas sam ga skinuo i izmerio. Nema nikakvih oznaka na viskotoncima pa ne znam ko je proizvodjac istih. Cilj mi je bio da promenim ozicenje otpornike i eventualno kondenzatore ako mislite da bih dobio bolji zvuk. Medjutim kada sam otvorio i drugu kutiju primetio sam da se skretnice razlikuju, odnosno vrednosti kondezatora u skretnicama. Da li je to fabricki tako radjeno ili je neko prckao po njima? Na kutijama zvucnika stoji oznaka "mass loaded speakers - system is an intescope disagn" da li vredi ulaganje u ove zvucnike?
 3. Da li neko mozda zna koji su ovo kondenzatori u skretnici, da li bi zamenom istih dobio bolji zvuk? U pitanju su vintage zvucnici sa basom Seas 25 F-EW
 4. Puno hvala na odgovorima! Svira Hitachi sada mnogo bolje!
 5. Xa uspeo!! Puno vam hvala!!!!! Pojacalo radi vec tri sata!!!!!! Na ovom pojacalu sam radio bas dugo vremena, skidao,otvarao, cistio i podmazivao sam sve potenciometre, preklopnike, prekidace, relej.... Kupio sam i damping mast pa sada potencimetri imaju onaj prijatan otpor pri okretanju. Q801 i Q802 imaju napone 25/25/ i 48V umesto 46 to je valjda ok? primetio sam da se dosta greje i dioda CR805 koja lezi na stampanoj plocici i od koje je plocica i promenila boju. Pojacalo je staro oko 40. godina. Takodje sam primetio da otpornici metal oxid dosta odstupaju od nazivnih vrednosti npr. R637 treba da bude 1k a otpor pri mrenju je 0,75k. Otpor sam merio na ploci bez skidanja otpornika. Da li je neophodno da skidam otpornik pri merenju, da li je to odstupanje ok? da li da zamenim ovaj otpornik novim? stari elektroliti u okolini Q801 i Q802 su bas bili razvaljeni ali je pojacalo i pored toga radilo. Da li treba da zalemi spojeve zica koje su obmotane oko ciodica na stampanoj plocici?
 6. Ovako bi trbalo da je ok?
 7. Hvala na odgovorima, po mojim pitanjima verovatno zakljucujete da ne znam bas puno o ovoj tematici. Kada jednu pipaljku uimera zakacim za oznaceni otpornik R725l a drugu pipaljku na masu dobijam napon od 48V. Gde gresim?
 8. Da li moze pojasnjenje gde kacim pipaljke unimera. Nije mi bas jasno.
 9. Da li neko moze da mi pomogne oko stelovanja biasa kod pojacala hitachi ha610, u pitanju je vintage pojacalo iz 1974/75 godine. Cistio sam mu potenciometre i prekidace, izmenjao propale elektrolite. Ako moze neko da mi objani gde kacim pipalice mernog instrumenta. Tranzistori Q801 i Q802 se poprilicno greju, spojeni su na mali hladnjak ali je on posle 5 min toliko topao da se jedva drzi ruka na njemu. Da li je to ok?
 10. OK, puno hvala na odgovorima
 11. Nabavio sam Neutric stereo kabl, od koga nameravam da napravim interkonekt kabl CD-pojacalo. Neutrik ima dve zice u sebi (plavu i crvenu) i sild. Molim za pomoc kako da povezem cinceve, da li jednu zicu (crvenu ili plavu) vezem za sild... ili kako vec?