Jump to content

Jodzula

Član
  • Broj sadržaja

    15
  • Na DiyAudio.rs od

  • Poslednja poseta

Informacije Profila

  • Pol:
    Muško
  • Lokacija:
    Beograd
  • Zemlja:
    Serbia

Jodzula's Achievements

Tek došao/la

Tek došao/la (1/9)

2

Forumska reputacija

  1. Evo kutija je skoro gotova. Privremeno su tu još gumene nožice (cela tri komada) Može uvek bolje, ali u skladu sa strpljenjem (nestrpljenjem) je i izbor rešenja i rezultat. Nema nikakvih natpisa i za sad nemam neku ideju što se tiče tog dela ugođaja.
  2. Drago mi je da vam se dopada. Hvala vam. Svesno sam išao na veće hladnjake da ako nekad zatreba mogu da pređem na neko potentnije pojačalo. Bajlag je već dao opcije sa minimalnim izmenama za koje nisam znao. Hvala! A što se tiče slobodnog prostora da dodam još četri motor run kondenzatora i već ga ne bi bilo . Da li je to legitimna preporuka ili je to opet stvar ukusa? Da ne pokrenem opet neku škakljivu temu ko sa kablovima.
  3. Evo nakon nekoliko dana večernjeg rada od kada su mi stigli hladnjaci sa eloksaže i par nervnoslomnih iskustava F5 je sklopljen, podešen prema uputstvu i uz svu nevericu prosvirao bez bruma , šuma itd. Obzirom da mi je ovo prvo pojačalo bilo je dosta stresnih situacija i situacija gde nisam znao šta da očekujem. Odnosno očekivao sam da sam pri montaži izlaznih tranzistora i njihovom razlemljivanju bar jedan kanal skrkao, ali hvala Bogu sve je ispalo u najboljem redu makar za sad. Svakako jedno izvanredno iskustvo gde sam puno naučio. Što se tiče zvuka kao što sam rekao ja nemam audiofilskog iskustva i nemam sa čime da poredim. Ali iz moje perspektive kao slušaoca ove je ogroman korak napred u odnosu na slušanje muzike preko Aiwa stuba i Dayens Ka1P zvučnika sa estetskom falinkom. Korak napred je definitivno u bogatstvu detalja i u bogatijem basu. Mislio sam da bez pretpojačala i na 87dB osetljive kutije pojačalo neće svirati ništa posebno, ali na nekim stvarima – snimcima sam ostao potpuno u šoku . Čuo sam te stvari puno puta ranije, ali ovo je jedno skroz drugo odnosno novo iskustvo tih snimaka – kompozicija. Takođe drago mi je da postoji i prostora za napredak u vidu pretpojačala i nekih osetljivijih kutija. Hvala vam svima na pomoći i naravno hvala Nelson Pass-u i drugim konstruktorima koji nesebično dele svoj rad sa nama. Sada dolazi na red estetika, ali obzirom da je prvi i važniji uslov ispunjen, nastavljam da radim mnogo rasterećeniji.
  4. Evo mali osvrt na trenutno stanje. Napajanje je završeno, testirano (izmereno +-23,6V i na levom i na desnom kanalu). Hladnjaci (Fischer SK47/1000) su takođe isečeni, izbušene rupe za montažu na ram, za pločice i tranzistore. Jedino moram da ih išmirglam kako bi bili spremni za eloksaciju. Od sečenja trakastom testerom je ostao trag u unutrašnjosti rebara koji mora da se išmirgla. Tako da naravoučenije iz sadašnjeg iskustva je da sledeći put obavezno uzeti gotove eloksirane hladnjake. Da li je ovakvo napajanje u redu? Pre svega mislim na način kako su sekundari umnoženi za prihvat na četiri gretz-a i da li preporučujete još nešto u napajanju što bi se pozitivno odrazilo na kvalitet zvuka? Hvala unapred. Kao što vidite u mom slučaju ide dosta sporo, ali ipak ide
  5. Mislim da stvari stoje ipak drugačije što se tiče krive termčkog otpora. Fischer SK479 ima iste dimenzije kao dva SK47 od 200mm i njemu je termički otpor 0,28-0,3 recimo. To znači da će temperatura hladnjaka biti 43-45 stepeni. Da li je to u redu ili da idem na manje hladnjake?
  6. Hvala na objšnjenju i primeru Alex. Nama početnicima ovakve informacije i objašnjenja puno znače. Međutim u primeru ako se ne varam nisu dobro postavljene stvari (verovatno ja nisam dovoljno jasno objasni šta želim) jer je temperaturni koeficijent od 0,4C/W za hladnjak koji ide na jedan tranzistor, a ne po kanalu kao što glasi formula. Znači planirao sam četri komada SK47 hladnjaka 200x200m za oba kanala odnosno dva za svaki kanal. Kada sam ukucao zbirne dimenzije dva hladnjaka iz kalkulatora sam dobio temperaturni otpor od 0,1823 C/W. To onda znači da će temperatura hladnjaka biti oko 37 stepeni. E sad ako je sve ovo tačno neka je temperature sredine i 30 stepeni. Da li je recimo podešavanje na malo veću mirnu struju loše ili ne? Ili je bolje ići na odgovarajuće hladnjake dužine 150mm.
  7. Moram da priznam da su mi trenutno hladnjaci najveća briga i kad njih rešim onda će završetak pojačala biti izvesniji. A onda na red mogu da dođu i konektori ... U vezi hladnjaka nekoliko pitanja: Pošto je traženi termički otpor hladnjaka po tranzistoru 0,6 C/W, a pri pravljenju kutije sam imao u vidu Fischer SK47 hladnjake. Kutija koju sam napravio je spremna za prihvat SK47 hladnjaka od 200mm čije termički otpor 0,4 C/W. Ovo sam planirao imajući u vidu da mi možda jednog dana ova kutija posluži za neko pojačalo bolje od prosečnog . Da li je manji termički otpor obavezno bolja stvar? Šta time stvarno dobijam u slučaju F5 pojačala i da li bi isti hladnjak sa 150mm i termičkim otporom od 0,5C/W bio bolje rešenje? Za tu dimenziju bi kutiju vrlo lako prepravio. @Stein Hvala ti na informacijama u vezi ventilatora. Ostaviću ove hladnjake za neki budući projekat bude li volje i mogućnosti. Ovo najviše zato što mislim da bi kutija morala da se pravi prema njima i možda samo napajanje bude zahvalnijih dimenzija za uklapanje. Mislim da ću u neko dogledno vreme napraviti tunel od njih i testirati ih sa nekim tranzistorima. Što se tiče rasporeda u kutiji: gde je najbolje da stoje ventilatori da ne bi pravili smetnje i uticali na zvuk. Odnosno koje su komponente kritične na kojima bi mogle da prave smetnje (pločica pojačala, napajanje). Takođe da li je efikasnije da uduvavaju vazduh u tunel ili da stoje na izlazu?
  8. I pored različitih mišljenja informacije o kablovima su svakako korisne. Hvala vam svima! Mislim da će eksperimenti na tu temu doći ko zna kad i srećom nije nešto što moram odmah da odlučim. @Alex hvala! @Stein Svakako je odmeren i racionalan pristup nešto što želim da zadržim, ali nisi trebao da pominješ uštedu u hladnjacima. Uh. Evo slikao sam dva hladnjaka koji mi stoje u sobi i koje sam džabe dobio. Nisam hteo ovo ni da pominjem jer sam dugo pre svega bio u zabludi da bi mogli da posluže za pasivno hlađenje, ali sam posle pročitao da ne mogu, jer iako su fin-ovi veliki zbog gustog rasporeda oni i greju jedni druge tako da ništa bez ventilatora. Ovo su inače Bonded Fins hladnjaci. Mislim da bi sa nekakvim tunelom od lima, dva ventilatora na ulazu i dva na izlazu, nekakav usisnik (levak, horna pre ulaza) da bude sve dobro zatvoreno bez zazora mogli da ohlade nešto mnogo toplije od F5-ice. Nešto mislim da bi jedan možda bio dovoljan za F5. Ali nagađam, možda čak i lupam. Inače postoji kalkulator na: http://www.aavid.com/thermal-tools/bonded-fin Dimenzije su: dužina po kojoj je složeno 46 rebara je 202mm, visina 217mm, debljina baze 12mm i dužina samog rebra bez baze 103mm. Ali...ventilatori koštaju posbno oni tihi, treba znati i sve dobro proračunati, možda eksperimentom izmeriti kolika im je sposobnost hlađenja sa nekim tranzistorom(i to treba znati), onda raspored u kutiji....a ja želim da napravim prvo pojačalo onako normalno bez nekog ludovanja. A poklonili mi... Inače cena koju imam za SK47 1000AL je 122€ sa PDV-om? Da li je to korektno? @m4rk1z Ako prosvira utiska će biti. Ali su oni od nekoga ko nema audiofilskog iskustva. Nisam slušao i upoređivao razna pojačala, posebno ne neka zvučna imena itd. Meni je samo trebalo pojačalo i ja sam rešio da ga napravim želeći da naučim nešto novo, da napravim pojačalo koje možda bolje svira od onog što se nudi u masovnoj proizvodnji u vidu nekakvih mini linija i nešto što ću moći da priuštim kroz nekakva mesečna ulaganja.
  9. U redu, u redu. Shvatam da očigledno postoje različita gledišta o nekim stvarima i to je u redu. Ja ću čisto iz finansijskih i praktičnih razloga poslušati Steinov predlog. Za mene i moje potrebe je njegov predlog rešenja i više nego odličan. Kad njemu sa onakvom konfiguracijom odgovara, meni je odličan. Ovo mi je prvo pojačalo i želo bi da ga uradim standardno za početak, a možda u nekoj budućnosti probam malo van standardne linije kad prosvira jedan uspešan projekat i kad steknem malo više iskustva. @Aleks Prvi put sam čuo za taj termin . Hvala!
  10. @stein Ovo mi je skroz prihvatljivo rešenje i cenovno i estetski. Ja sam gledao i upoređivao sledeća dva modela: http://www.kupujemprodajem.com/furutech-fi-03-g--18295825-oglas.htm?filter_id=20613731 i http://www.kelco.rs/katalog/detalji.php?ID=10101 Zato sam i postavio pitanje u vezi kvaliteta koji se prvenstveno odnosi na zvučno poboljšanje. @branko Tvoj odgovor je bio nedvosmislen na stranu Furutech konektora. Da je ostao samo tvoj odgovor sve bi mi bilo lakše. Odlučivanje mi nije baš jača strana. Ali ono što me buni je sledeće: recimo da stavim neki fancy konektor: posle njega ide i prekidač i osigurač, a pre njega kabal, utikač i sama zidna utičnica. Onda bi sve trebalo podići na taj nivo što je gledajući oglase u najmanju ruku suludo za moje pojmove. Ali ova varijanta koju si predložio sa kablom direktno uz neku stegu na ulazu na recimo ovakav terminal: http://export.farnell.com/jsp/search/productdetail.jsp?sku=1427823 gde bi vezao i http://export.farnell.com/jsp/search/productdetail.jsp?sku=1612174 Moglo bi da bude fino rešenje. Samo ne znam kako bi rešio osigurač. To bi morao malo da pogledam. Ali to znači da bi sa pločice napajanja takođe trebalo skinuti i papučice i one plave terminale i sve lemiti direktno na pločicu. Uh, pa postaću pravi čistunac. Ali šasijska utičnica ima i estetski momenat. Moraće ova odluka još da se krčka...
  11. Da pitanje (nedovoljno precizno) se odnosilo na šasijsku utičnicu , ali mi je potrebna i kablovska. Tako da je odgovor potpun. Ovo oko napojnih kablova bi tek trebao da proučim. Hvala vam svima!
  12. Hvala vam na korisnim informacijama! Pod 2. nisam razumeo. Koji je pravi bakelitni i gde može da se nabavi? Pod 3. ću kada dođe vreme probati da napravim i slikam po fazama.
  13. Kao što naslov teme kaže još jedno Pass F5 clone pojačalo ovog puta od totalnog početnika. Prvo lemljenje, prvo narezivanje rupa, prve slomljene ureznice . Pre neko veče da izbušim rupu za rca konektor i od silnog iskustva umesto osmicom omakne mi se stepenasta burgija i završim sa rupom od 10mm. Ali ne žalim. Ovo je jedno veoma lepo iskustvo. Odlučio sam se za ovo pojačalo zbog dostupnosti informacija i detaljnih uputstava što je meni kao početniku bilo od presudnog značaja. Konkretno sam koristio ovo uputstvo: www.diyaudio.com/media/build-guides/diyaudio-f5-build-guide.pdf i preporučene delove u njemu. Dimenzije rama od kvadratnih aluminijumskih šipki 10mm su 350x200x400. U planu mi je da poručim Fischer SK47 1000 AL hladnjake i da negde isečem 4 kom na 200mm. Od delova mi nedostaje još IEC napojni konektor i kondenzator 0,0033uF što se stavlja pre trafoa kao i nogice za kućište. A sad nekoliko pitanja ako možete da mi pomognete: Koristeći preporučene delove želeo sam da svedem grešku na minimum, ali koliko sam kasnije čitao po forumima neke stvari mogu i bolje. Ako sam dobro shvatio poboljšanja se uglavnom dobijaju povećanjem kapaciteta u napajanju ( sada je 8x 15000uF), motor run kondenzatorima, kondenzatorima na gretz diodama itd. Pitanje je u kom pravcu bi bilo najbolje uraditi neku optimalnu nadogradnju koja nije domen mistike već realnog poboljšanja bez nekog preterivanja. Recimo da li bi nešto dobio ukoliko bi išao na opciju da dupliram napajanje ( za svaki kanal poseban gretz i capacitor bank, a da ostane jedan trafo (500VA). To ne bi bio neki veliki izdatak, a povećao bi kapacitet duplo. Eto otvoren sam za sugestije pa i za odgovor: ostavi tako i ništa ne diraj. Koja je razlika između Furutech napojnog konektora od 20€ i običnog iz Mikroprinca za 200 dindži? Da li može preporuka za kablove za ožičenje. Spremio sam licnaste kablove sa PVC izolacijom od 2,5 i 4 kvadrata. Ali kabal od četri kvadrata je prevelik za pozlaćene rupe na pločici pojačala pa ne znam kako bi ga zalemio. Koji kabal preporučujete za ulazni signal? Planirao sam da radim platifikaciju u crno, da li treba da znam nešto posebno pri postavljanju zahteva? (debljina plastifikacije ili nešto slično?) Molim vas da slobodno iskritikujete sve što ne valja. Hvala vam unapred na svim odgovorima!
  14. Hvala na dobroj volji i savetima Zen Mod! Čim nađem vremena da sve uslikam i formulišem nedoumice otvoriću novu temu. Nisam želeo da otvaram novu temu i smaram sa još jednom F5-icom, ali možda bude od koristi nekom totalnom početniku kao što sam ja.
  15. U pripremi kutija i napajanje za F5 pojačalo. Ovo mi je prvo pojačalo i prvi DIY projekat. Pločice za pojačalo i napajanje su sa DIY audio. Ram za kutiju je od aluminijumskih šipki 10x10mm. Obzirom da nemam nikakvog iskustva u samogradnji i elektronici trudio sam se da radim prema uputstvu i da koristim preporučene delove. Nažalost tek kasnije sam pročitao na ovom forumu o mogućim izmenama i poboljšanjima koja možda i dođu na red u nekoj kasnijoj varijanti. Ako i ova prva prosvira .
×
×
  • Kreiraj novo...