Welcome to diyAudio.rs

Register now to gain access to all of our features. Once registered and logged in, you will be able to contribute to this site by submitting your own content or replying to existing content. You'll be able to customize your profile, receive reputation points as a reward for submitting content, while also communicating with other members via your own private inbox, plus much more! This message will be removed once you have signed in.

damic

Član
 • Content count

  141
 • Joined

 • Last visited

 • Days Won

  2

2 Followers

About damic

 • Rank
  Početnik

Profile Information

 • Pol:
  Muško
 • Lokacija:
  Beograd, Vracar
 • Zemlja:
  Serbia

Recent Profile Visitors

1476 profile views
 1. Issue 09 https://stereo-magazine.com/
 2. Dacho, ugradjivanje xo i pojacala u kutiju je ok ako se gleda prakticnost, izgled i kompaktnost, iz tog razloga se primenjuje najcesce kod subova. IME, sa aktivnim sistemima, bolje je resenje da xo + amp budu van kutije zvucnika. Elektronika nije pod uticajem vibracija koje su neminovne, hladjenje je bolje a i lakse je eventualno eksperimentisanje sa drugim ampom. Jos jedan hint pre nego se odlucis za tjun kutija. Ako mozes na mesto gde ce ti stajati buduce kutije, postavi neke druge sa pa uradi merenje mikrofonom sa mesta slusanja. Dobices grafik na kome ce se jasno videti nekoliko dominantnih pikova koji su modovi sobe. Posto ce se istovetni modovi pojaviti i kod nove kutije, kod biranja tjuna novog zvucnika onda gledas da se tjun ne poklapa sa prisutnim modom, nego sa najblizom “nulom” kako bi bas docnije bio sto ravnomerniji. BTW, meni se to desilo pre 4-5 godina pa sam naknadno menjao tjun kod 2 suba. Inace, nema nista lose ako su 2 basa u 1 kutiji sa razlicitim tjunovima, razlog sam upravo naveo, imaces ravnomerniji bas.
 3. Da javnem dok nisam zaboravio, cevke su Siemens C3m a topologija klasika, single end.
 4. Milovan1963, nisi dobro procitao prvi post na ovoj stranici, svi elementi ukljucivsi i trafoe su na zivoj gumi, dakle nema silikona. Kum ne voli da buska sasiju, ovako mu lakse a i ziva guma se koristi vise puta. Kondisi su uglavnom Siemens a ovi crni Mundorf.
 5. jos jedna fotka, ostala u mobu
 6. Btw 4 su trafoa, desno na slici se vidi samo cosak od cetvrtog. Videcu ga veceras pa cu da ga priupitam, valjda cu da zapamtim nesto, kao sto rekoh, nisam u materiji.
 7. Ne, nema phono, digao ruke od gramofona ima par godina.
 8. Najnoviji preamp, rad mog kuma. Potpuni sam laik za ove stvari al su mi interesantna 4 trafoa u napajanju, cevke obrnuto postavljene tj. podnozja na gore (tako mu lakse za lemanje) i svi elementi oslonjeni na zivu gumu - nema cvrste veze sa sasijom. Zvuci fenomenalno, najbolje od svih do sada napravljenih a do sada sam ih cuo bar 20-ak. Ispod se nazire 3-way cevna xo, takodje njegov rad.
 9. https://stereo-magazine.com/
 10. Ima na forumu u temi o njegovom sistemu dok je bio ovde aktivan. Koliko se secam, bilo je prilicno skupo oko 1K GBP. Po meni, relativno skupo obzirom da odradjuje samo do 200Hz. Inace, miniDSP su odlicni proizvodi za relativno malo para, ima moj drugar, rade extra, malo se duze ceka na isporuku.
 11. Imam Behringer DEQ2496, nabavio ga pre par meseci ali tek prosle nedelje isprobao u sistemu. Radi fenomenalno, nije skup. Koristim ga sa optickim in/out, montiran izmedju izvora i DAC-a. Jos sam u postupku isprobavanja i upoznavanja sa uredjajem, uglavnom, sta mu se zada, to i izvrsi. Poseduje i automatsku kalibraciju koja mi ne znaci mnogo jer na basu koristim neke moje house curve (target curve). Sposoban je za neverovatne uske atenuacije signala od nevidjenih 40dB. Korekcije gaina na grafickom i parametrickom EQ, klasicnih +-15dB. Za vikend smo ga isprobali A-B testom, kad je sve na nuli niko nije mogao da primeti dali je u sistemu ili ne. Dusu dao za sredjivanje basa. Inace, imam i drugi DSP koji je sastavni deo elektronskih skretnica, generacijski je stariji i skromnijih mogucnosti. Beatgoeson ima automatski room correction uredjaj za sredjivanje basa do 200Hz, koji sigurno dobro radi ali kreira linearan horizontalni odziv. Odlican link za vise info o DEQ2496: http://www.decdun.me.uk/deq2496.html
 12. Prophet, NHF, ali tvoja merenja u REW-u su lose uradjena, odnosno daju laznu sliku. Duboko se nadam da to nisi uradio namerno nego iz nepoznavanja programa. Naime, ovde je i DVV u pravu ali nije primetio u cemu je problem, izgleda da i on nije bas upucen u ovu vrstu merenja (opet NHF). BTW, koristim REW zadnje 3-4 godine, uradjeno nekoliko hiljada merenja. Default-na vrednost svih REW grafika je od +45dB do +105dB, licno, najcesce koristim opseg od +50dB do +100dB, veca je rezolucija, bolje se vide problemi. Drugo, uvek se navodi vrsta smoothing-a, nije isto 1/3, 1/48 ili no smoothing. Svi tvoji REW grafici su radjeni, gledano po vertikali, u opsegu od minus 175dB do plus 175dB sto je fantasticnih 350dB raspona umesto uobicajenih 50-60dB sto je ogromna razlika u percepciji kad se gleda grafik. Primera radi, dacu jedan od mojih zadnjih spl grafika u mojoj i tvojoj rezoluciji, ilustracije radi. Fr. opseg 20Hz – 20KHz. Da ne bude zabune oko linearnosti, koristim house curve sto ovde malo ko primenjuje, cisto za info, ali je bitna razlika u prikazima. http://imgur.com/QtEOLhp http://imgur.com/A4dJI4T
 13. Mnogo ce jos proci vremena dok se shvate prednosti DSP-a, poz
 14. +1
 15. E, ovo je vec nesto konkretnije, ja se na zalost godinama bavim aktivnim sistemima ali ce te sigurno posavetovati neko od kolega koji se bave pasivnim kutijama, poz.