Jump to content
  • unosa
    2
  • komentara
    15
  • pregledâ
    15833

12TRXB open baffle + kompresiona kutija


ManicP

6542 pregledâ

Onomad (kako volim ovu reč) kod Gagie sam čuo njegove zvučnike sa EV 12TRXB i Juiči hornama i zasviđe se to meni po pitanju midbasa (za horne nemam prostor, zvučnike slušam sa 2m rastojanja i tu se priča završava po tom pitanju). Sticajem srećnih okolnosti otkupim jedan par zvučnika od istog, pa se ideja krčkala par godina (ovima što me češće viđaju vrat poplaveo koliko sam ih davio tim Vojsima), probavalo sve i svašta od koncepcija i nedavno sam sticajem okolnosti došao u posed još jednog para tih zvučnika, bez koax hornica.

Obzirom da mi je zvučnik najbolje zvučao na OB dasci, natrčao bas helper istog tipa da ne moram da lupam glavu sa osetljivošću (ovo će se kasnije ispostaviti kao zabluda) i bojom tona, krene priča nekako u tom pravcu. Zasviđa mi se probna varijanta sa basom u kompresiji i krenulo pravljenje. Nisam tražio mnogo ekstenzije u basu jer zvučnici rade u sobi od nekih 14m2, bas refleks mi je samo pravio probleme a i zamara me masna basina na duže staze, ponekad i boju malo promenim. Ako zatreba za neko prangijanje dodaće se neki aktivan sub, al po svemu sudeći zabole me...

Dimenzije kutija su kao na slici, kutija od nekih 105-110L. Materijal kutije je oplemenjeni univer 18mm a prednja ploča je sendvič laminirane smreke 18mm (nije rađeno neko plemenito drvo jerbo košta a ja pride više volim kako izgleda ta smreka) i ambalažne iverice 10mm. Naumio sam da kutije napravim sam što je više moguće uz obavezno dovijanje Grunf rešenjima bez potrebnog stolarskog alata, sem dela koji je ipak S/M raditi ručno.

Cela avantura je krenula nabavkom materijala i rezanjem frontova na CNC mašini. Sečeno je i drvo i iverica da posle mogu lepo da se spoje i obaranjem ivica ručnom glodalicom kod poznanika.

3010ths.jpg

Kutije su spajane lepkom za drvo (tamo gde se dodiruje gola iverica i go univer) i montažnim kitom tamo gde se dodiruja oplemenjeni univer sa nekim drugim materijalom. Stege su improvizovane od dve drvene letve 5x3cmm od po 4m dužine (donirao kum Milan građevinske viškove), brezona M6 (8kom.), leptir matica M6 (8kom.) i velikih podloški M6.

15p0un7.jpg

2a9ej4o.jpg

2u5wfip.jpg

Sledilo je ukrajnje ukrućenja kutije i farbanje ivica otvora za drajver.

2h3o2e1.jpg

121pjsk.jpg

Kutije su zatim dampirane listovima žive gume debljine 3mm (viškovi za bacanje iz magacina firme pa kad je već bilo džabe...). Živa guma je lepljena na univer premazan neoprenskim lepkom a zatim je sve premazano nekim ekvivalentom Body 950 mase da se ne lepi za ispunu kutije. Sve u svemu utrošeno je nekih 11-12kg žive gume i 1L te mase.

11260yd.jpg

2ai0bur.jpg

141lcmw.jpg

Ovde se avantura iz dedine kuće seli u stan.

Montaža trio matica M4 za drajvere i zadnju stranicu kutije (uputstvo by Eči u temi na sajtu). Montaža trio matica M8 za noge kutija. Spremljeni spajkovi M8 (donirao Eči) ali sam za početak stavio podesive nogice sa M8 navojem.

2zyh63o.jpg

Usledilo je lepljenje frontova na kutije, upotrebom sve 4 stegice što imam i svim ostalim teškim predmetima što sam našao po stanu. Usledilo je i mazanje bezbojnom lazurom sa lakom u dve ruke, pamučnom krpicom utrljavano pa koliko upije. Ovde je od krucijalnog značaja imati promaju u stanu u pravom smeru da ne bi mirisalo u stanu ili ti zvučnici u kuhinju i otvorena vrata terase pa nek miriše komšijama. I ja stalno mirišem njihov paprikaš...

2uh3k8m.jpg

103bxp4.jpg

Priprema zadnje stranice kutije, ugradnja konektora (krunsku burgiju pozajmio kolega Dragan), ručkica da se ne patim kad skidam zadnju stranicu i difuzora na zadnju stranicu iza drajvera i na dno kutije da izbegnem stojeće talase, onako za svaki slučaj.

207l637.jpg

2vcjatc.jpg

nladc5.jpg

15e8s9t.jpg

16bf0k6.jpg

Baffle je dodatno dampiran kondorom (kolega Milan gradi kuću, nek je sa srećom, donirao 0,5m2) i za kompresionu kutiju spojen nosačem police sa ukrućenjem. Skretnica za igranje ostavljena za početak van kutije, urađena priprema za montažu unutar kutije i konektori za povezivanje gornjeg drajvera.

11i3kgj.jpg

Merena probna kutija, skretnica uterana u neke granice da ne mogu mnogo da zeznem stvar i onda štimovana na uvce (Zvublin odradio deo posla, Šoba zajebavao kao i obično) . Šema skretnice je za sada vaka (induktivitete donirao Eči, hvala, ostalo iz furde). Skretnica nije konačna. Biće tu još igranke.

2w2iygz.jpg

Meni svira sasvim fino. Zafali tu i tamo jedna žica na basu a Pantera nema masti kako dolikuje al koga briga... ...metal i onako slušam samo kad sam u pokretu, kod kuće ide mahom laganija nota. Kad bude veća soba bude i drugačija 12tica (ili nešto za broj veće) na tom mestu.

33tgku1.jpg

op4chu.jpg

29nvtac.jpg

Sve u svemu meni lično neopterećujuće i zabavno za višesatno/celodnevno slušanje. Ja srećan :)

5 Comments


Preporučeni Komentari

mlogo lepo !!

 

ako sviraju koliko mislim da si se nauzivao u planiranju i pravljenju , a vidim i dovoljan broj doprinositelja , onda mora da ti lepo

 

:cheers:

 

edit : ne bilo ti zapovidjeno - probaj okrenuti bass kutiju da helper bude dole

 

vredi probati

Link to comment

A, živko, živko, neg imam novu igračku... ...dodaj malko vatelina, odvadi malko vatelina, malo atenuacija, malko slušaj, levo, desno, opa cupa... :)

 

Kao što rekoh, not much bass ali taman da ne pobelim u mom sobičku.

 

Okrenuću kuteju jednom kad me ne bude mrzelo definitno, neg me brine blizina iz koje slušam. Neću znati dok ne probam.

Link to comment

Kreiraj nalog ili se prijavi da daš komentar

Potrebno je da budeš član DiyAudio.rs-a da bi ostavio komentar

Kreiraj nalog

Prijavite se za novi nalog na DiyAudio.rs zajednici. Jednostavno je!

Registruj novi nalog

Prijavi se

Već imaš nalog? Prijavi se ovde

Prijavi se odmah
  • Članovi koji sada čitaju   0 članova

    • Nema registrovanih članova koji gledaju ovu stranicu
×
×
  • Kreiraj novo...